Iz mog ugla 2018

Kipar | Ko je Eleni Fureira?

Prilikom odabira izvođača koji će biti 35. predstavnik Kipra, delegacija ove male mediteranske države se služila stavkom da to treba da bude izvođač koji je dobro poznat i Grčkoj i na Kipru, ali i dijaspori ovih dveju zemalja. Bolji izbor od vatrene Grkinje Eleni Fureire i pesme Fuego nije mogao da se zamisli!

Eleni je rođena u albanskom gradu Fjeru 1987. kao Entelja Fureraj i ima dve sestre i brata. Njeni roditelji, majka krojačica, a otac građevinac, preselili su se u mali grčki grad Kaliteu, kada je bila mala, usled građanskog rata u Albaniji. Otkako se pojavila na sceni, njeno poreklo je bilo predmet kontroverzi, plašeći se odbacivanja zbog jakog albanofobnog raspoloženja u Grčkoj, pa je tako govorila da je poreklom Brazilka, Meksikanka…

Odrastajući u Atini od samog početka je imala želju da se bavi muzikom. Na početku je uzimala časove gitare i tri godine je provela u pozorištu. Studirala je modeling i dizajn, ali je od starta shvatila da će joj muzika biti jedino životno opredeljenje.

Počela je da peva sa 18 godina, a godinu dana kasnije je dobila poziv od producenata da se pridruži ženskom sastavu „Mistique”, nakon čijeg se raspada 2010. godine otisnula u solo karijeru, i to veoma uspešnu. Pod patronatom diskografskih kuća Universal Music Greece, Minos EMI i Panik Records je od tada, pa do 2017. godine, izdala četiri albuma, a poslednji se u prodaji pojavio decembra 2017. godine.

httpv://youtu.be/j38oAewmWEA

Na svojim albumima je snimala pesme i na grčkom i na engleskom. Neke od kolaboracija sa inostranim muzičkim zvezdama su joj donele i međunarodnu slavu, npr. pesma Chica bomb sa Danom Dalanom, koja je 2010. bila veliki letnji hit, a 2014. je na dodeli muzičkih nagrada televizije MAD u duetu sa regeton zvezdom Džej Balvinom izvela njegovu pesmu Tranquila i taj nastup je zabeležio 11 miliona pregleda na Jutjubu. Još jedan hit internacionalnih srazmera je i pesma Send for me koju je snimila sa reperom A.M. SNiPE-om.

Njeno ime je od te 2010. bilo poželjno za grčke evrovizijske fanove. Međutim, dok nije postala predstavnica Kipra, imala je samo jedno ozbiljno učešće na nacionalnim izborima, i to 2010. kada je u duetu sa Manosom Pirovolakisom učešće završila kao drugoplasirana. Zanimljivo je da su njene producentske kuće slale ponude i 2015, 2016. i 2017. godine da bude u konkurenciji.

Gledajući ostala ućešća na nacionalnim izborima, može se izdvojiti učešće u netakmičarskom delu programa 2013. godine, kada je u duetu sa Ukrajinkom Ruslanom pevala pobedničku pesmu iz 2004. Wild dances.

Osim zbog muzike, u centru pažnje je i zbog svog ljubavnog života. Od 2016. godine uživa u vezi sa španskim fudbalerom Albertom Botijom koji igra za Olimpijakos.

Pored nje će na Evroviziji nastupiti još dva albanska pevača — pravi predstavnik te zemlje Eugent Bušpepa i Italijan Ermal Meta. Takođe, uz grčku predstavnicu Janu Terzi će biti jedan od dva predstavnika diskografske kuće Panik Records.

Oznake