Iz mog ugla 2018

„Bones” iz mog ugla (Bugarska)

Bugarska će se ove godine u Lisabonu predstaviti 12. put, a takmičarska pesma s kojom će pokušati da poberu simpatije gledalaca i stručnog žirija zove se Bones koju izvodi grupa „„Equinox”.

Bugarska nacionalna televizija BNT je u novembru krenula u potagu za adekvatnim evrovizijskom predstavnikom i pesmom. Tražili su harizmatičnog izvođača, zadivljujuću pesmu i efektan scenski nastup. Za to su tražili partnera, koproducenta, istinskog profesionalca koji će sve to „upakovati”.

Uslovi konkursa bili su prilično rigorozni. Tražili su da autori i producenti imaju bar tri realizovana projekta u protekle dve godine sa određenim nivoom publiciteta, da su registrovani i licencirani u udruženju autora i izdavača, te da predstave svoje aktivnosti i glavni tim. Takođe je zanimljivo da je BNT zahtevao da se dostavi i kreativni koncept i ideja scenskog nastupa.

Autori koji nisu ispunili neke od navedenih kriterijuma i dalje su mogli da konkurišu sa demo-snimkom i biografijom, ali bi u tom slučaju tu numeru razmatrali zainteresovani producent ili izdavači koji ispunjavaju navedene kriterijume.

Na konkurs su stigle 202 prijave, ali je samo 13 ispunilo uslove konkursa. Te numere ušle su u proces internog odabira predstavnika za Evrosong. Izabrana pesma Bones tada je opisana kao „emotivna i mračna balada sa moćnim refrenom”.

Da bi osigurala kvalitet i dopadljivost reprezentujuće kompozicije, bugarska delegacija je odlučila da napravi četiri fokus grupe kao filter kroz koji će svih 13 odabranih pesama proći, a na osnovu kojeg će se odlučiti koja je najbolja. Te fokus grupe su bile:

 • muzički profesionalci, producenti, TV eksperti, menadžeri marketinga itd.;
 • novinari, pres-sektor, stručnjaci za kladionice;
 • bugarski žiri;
 • mešana grupa koju jednim delom čine obični gledaoci, a jednim delom posvećeni fanovi Evrovizije, okvirno u proporciji sličnoj kakva je inače gledalačka struktura ovog šoua.

Svaki član ovih grupa glasao je nezavisno i individualno, a težina glasova varirala je u zavisnosti od profila člana grupe. Od 13 kompozicija muzički stručnjaci su suzili izbor na tri pesme, da bi potom bila izabrana jedna za koje veruju da će im po treći put zaredom „osvetlati obraz” u Lisabonu.

Bugarska | Ko je „Equinox”?

Bones

Love is like a black hole
Everything is dark
You just gotta let go
And feel it, feel it, feel it
We fall off the deep end
Just to get a rush
You know that’s it’s right when
Ya feel it, feel it, feel it
What is life
If it’s just of the earth
Only of the flesh and bones
Wanna thrive
In the dust
Of the universe and way into unknown
So I love beyond
The bones
Goes deep inside your soul
I love beyond the bones

Crno more

Bugarska ima vrlo gustu rečnu mrežu, međutim, većina reka nema veliku dužinu i nema veliku količinu vode. Bogata je mineralnim vodama, takođe i brojnim jezerima, naročito u obalskom pojasu Crnog mora. Ipak, u kontekstu Bugarske nemoguće je ne posvetiti pažnju upravo toj zatvorenoj morskoj akvatoriji koje ima odlike jezera i koje u sebi mnoge posebnosti.

Crno more je sastavni deo Atlanskog basena, im ovalan oblik i zapljuskuje obale čak šest država: Rusije, Ukrajine, Rumunije, Turske, Gruzije i naravno Bugarske. Njegova prosečna dubina je oko 1253 metra, a jedna od specifičnosti jeste potpuno odsustvo živog sveta na dubinama većim od 150 do 200 metara, zbog prezasićenosti dubljih slojeva vodonik-sulfidom.

Naime, Crno more je najveći anoksični morski sistem. To je rezultat velike dubine i relativno malog saliniteta. Slatka voda i morska voda mešaju se samo u gornjih 100 do 150 metara, dok se voda ispod te granice meša tek jednom u hiljadu godina. Zbog toga ne dolazi do značajnije razmene gasova sa površinom, pa organska materija u procesu truljenja troši sav kiseonik. U ovim uslovima, ekstremofilni mikroorganizmi koriste sulfat za oksidaciju organske materije, pri čemu proizvode vodonikov sulfid i ugljen-dioksid. Ova mešavina je izrazito toksična, pa se celi život u moru nalazi u sloju od oko 180 metara ispod površine.

Stari grad Nesebar na obali Crnog mora

U Starom i Srednjem veku je saobraćaj preko Crnog mora bio veoma „živ”, pa se brojna korita potopljenih brodova gotovo netaknuta danas nalaze na dnu. Upravo je nedostatak mikroorganizama i kiseonika pogodovao očuvanju tih starih ljudskih artefakata.

Postoji konsenzus među naučnicima oko teorije da je Crno more pre poslednjeg ledenog doba bilo slatkovodno jezero (barem u gornjim slojevima), i da je tokom ledenog doba bilo znatno pliće. Ali, razvoj Crnog mora iz jezera u more je još uvek predmet mnogih naučnih rasprava.

Bugarska obala Crnog mora spada u red turistički najrazvijenijih, pa se tako tu nalaze brojna poznata letovališta, poput Sozopola, Albene, Sunčevog brega, Zlatnih pjasaka, Varne, Burgasa i Nesebara čiji se stari grad nalazi na Uneskovoj listi Svetske baštine od 1983. godine.

Iz našeg ugla: Slobodan i Miloš Todorović

Slobodan: Dakle, znam da te smaram pesmom već duže (ali i ostalima), ali mi ništa konkretno nisi rekao za Bugare. Kakvi su ti?

Miloš: 👍

Slobodan: Izvoli rečima obrazloži. 😂 😛

Miloš: Dobri su, baš dobri. Usuđem se reći najbolji. Ima tu još nekih pesama koje su mi se dopale na ovako kratko slušanje, ali mislim da će mi se Bugari i dalje najviše sviđati.

Slobodan: Cool… A šta ti se konkretno dopada?

Miloš: Melodija, ritam… Taj „uzlazni intenzitet” pesme, volim to u pesmama… Da te uvede nekom mističnošću i pojačava taj osećaj do vrhunca pesme… Ne znam kako to da opišem. Rečima se nisam pozabavio, ali to i inače ne radim. muzika mi je presudna. ozbiljnost, snaga, boja glasa – nekako mi je to sve nekako muški. i jako važno u mom slučaju, mislim da bih mogao da jače stisnem gas u kolima kad bih je čuo na radiju. 😁

Slobodan: Hahahaha… 😀 Da, to definitivno. I sam znaš da sam ti rekao da sam odlepio na prvo slušanje. Bukvalno mi se koža naježila. Mračno, mistično a nije mlitavo… Tipičan dark-pop, a glasovi snažni… Čini mi se da ima čak neki soul crnački momenat. Oni su moji pobednici ove godine.

Miloš: Jesam slobodan? 😛

Slobodan: Nisi. 🙂 Moraš mi reći kakav im plasman predviđaš? I da li to znači da pišem peticu ko vrata?

Miloš: Obzirom na to da se meni jako sviđaju, verovatno neće dobro proći na Evrosongu. E sad, šta znači da dobro da prođu, po meni je to prvo mesto. Da, naravno. I cvetić da vide mama i baka. 🙂

Slobodan: Dogovoreno. Slobodan si. 😛

Marko
Postoji samo jedna mana u vezi sa ovom pesmom — traje prekratko. Sve ostalo je besprekorno. Bugari su iz jedne od najlošijih evrovizijskih nacija polako ali sigurno prerasli u evrovizijsku „mega” silu. Nisam pobornik grupa na Evroviziji, ali vidi se da je ovaj sastav sa namerom pravljen ovakav kakav jeste. Izgledaju kao vanzemaljci koji će u maju da slete u Lisabon, pobede, i vrate se u domovinu sa zlatom u rukama. Tekst je veoma dubok i smislen i vokalno sve petoro dokazuju zašto su se baš oni našli u grupi EQUINOX. Ovde kao „tajno oružje” služi Žana Bergendorf, ženski član ekipe zbog čijeg vokala ova pesma zvuči tako maestralno i vanvremenski. Sa svakim slušanjem me ostave bez daha. Mračno, tajanstveno, duboko, filozofski. Winner alert!
Ocena — 5+
Svetlana
Još jedna odlična pesma stiže iz Bugarske. Dark elektro-pop balada sa možda i najboljim tekstom ove godine. Mračno, mistično, himnično, a vokali zvuče odlično. Naravno, uvek stoji pitanje kako će zvučati uživo. Jedna od najboljih pesama u svakom smislu — od produkcije do finalnog proizvoda. Plaši me samo da Bugarska sada ne upadne u zamku i svake godine počne da šalje pesme istih autora, jer će već sledeće godine verovatno kvalitet opasti. Bugarska će sigurno ponovo doživeti plasman u TOP 10.
Ocena — 5
Đorđe
Jao, pa očekivao sam da će me Bugari i treći put oduševiti! Činjenica je da su imali listu od 13 pesama koje su ušle u uži izbor, i kada su objavljeni nazivi za svih 13 pesama, po opisu sam znao da će se upravo ta pesma izdvojiti kod delegacije. Finale je i ovaj put neupitno, TOP 5 plasman takođe. Može li Milanov sa svojom pesmom da pobedi?
Ocena — 5

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 5,00
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 11. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/Uvy_R3fTHQ4

Oznake

26 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Odlicna pesma! Poslednje tri godine Bugarska cvrsto pokusava da pobedi!
  Ocena: 5+

 • bugarska u top 5 ove godine. odlično. ceo sklop izvođača i njihove pesme bez zamerke.
  ocena:5

 • Ova pjesma ne ostavlja nikakav utisak na mene, vidim da se većina ne slaže sa mnom 😀 da se ja pitam – ne bi ni prošla u finale. Dopadaju mi se njihovi glasovi, nista više.
  2

 • Pitanje identitea ili ne Bugarska nam već treću godinu šalje kvalitet. Mnoge zemlje treba da uče od njih, način izbora predstavnika koji imaju poslednje tri godine je definitvno urodio plodom, jako ozbiljno shvataju sve: od same pesme, do izvođaća, spota, nastupa, uopšte promocije. Jedna su od kul delegacija koja komunicira sa fanovima ESC-a, tviter nalog im je fenomenalan. Što se tiče same pesme, još jednom da ponovim kvalitet, produkcija fenomenalna, harmonija vokala na vrhunskom nivou.
  Jedna od tri pesme koje su mi stvarno dale taj neki pobednički vibe. Stvarno im žele da pobede pa da sledeće godine mogu da idem u Sofiju na ESC.
  Ocena : 5

 • Pesma je dobra ima prijatnu tamnu i misticnu atmosferu, glasovi se lepo uklapaju. Samo mi se cini da to je jedna od pesama koje su jake u studijskoj verziji ali ne uzivo. Video iz nastupa u Londonu kaze da pesma uzivo ne zvuci tako dobro kako bi mogla i imala.

  Ocena: 4

 • Ova pesma je čisto remek delo. Genijalna produkcija, melodija, ritam, obožavam mračne, misteriozne i dramatične pesme, a ova je bas takva. Njihova glasovi se uklapaju savršeno, a tekst ima veoma duboko značenje i poruka je “love beyond the bones”, može da znači kao istinska ljubav, kada volimo nekog ne samo spolja nego svaki delić te osobe. Želim im pobedu i glasam za njih u finalu! Ocena 5+

 • Slojevito, sadržajno, bogato, u svakom narednom slušanju se otkriva još neka dimenzija. I još nešto, ova pesma ima rezervnih aduta i mislim da će u Lisabonu da eksplodira, kao sportista koji tempira formu za Olimpijadu.
  Ne zaboravimo da nismo nikada čuli izvođenje pesme uživo i mislim da je to dodatni kapital koji će je postaviti u visine. Još kada se izližu i potroše favoriti iz rane faze trke, ništa nije nemoguće. U svakom slučaju, šesta pesma B.Milanova je najbolja, najzrelija, stvara moćnu atmosferu iz koje ne pušta, od prvog takta je interesantna i odavno nisam čuo pesmu koja je ujednačenog, visokog kvaliteta sve vreme trajanja. Bravo!
  Ocena: 5

 • Kakav niz pesama Holandija, Kipar, sad evo Bugarska! Sve bolja od bolje! Jaka godina, a onda se pojavi ova pesma ko krem d la krem! Toliko sam srećan što mogu da kažem za Bugarsku ove godine da je jedan od mojih favorita,jer i inače gotivim Bugarsku! Bones je bolja Beautiful mess-a! Jeste se meni Kristijan kotirao visoko (zbog live a i stejdzinga i više nego što sam očekivao pre takmičenja), ali Bones ima snagu za još više! Harmonično, mistično, zanimljivo, prijatno,duboko, samo su neke od reči koje osećam slušajući ovu pesmu! Ide ovo visoko u maju, mora! I mislim da je u top 3 najslušanijih pesama u mom telefonu, a nije mi dosadila!
  Ocena za Bugarsku – ponosna petica (5).

 • Ovo je pesma koja me ove godine možda najviše i nervira. Po mom mišljenju pesma nije ništa specijalno. Dosadna mi je i predvidiva. Mnogi se žale da ne vole komercijalu a kao svidja im se ova pesma. Verovatno visok plasman u Portugalu ali kod mene baš i ne.
  Ocena: 2

 • Sve je u pesmi jedna idealna harmonija koja se ni u jednom trenutku ne narusava. Pesma u svakoj reci, u svakoj noti budi lavinu emocija. Bugari su nadmasili sve svoje granice ovom kompozicijom. Ocena 5, fenomenalno!

 • Bugarska mi je, pored Grčke, definitivno glavni favorit ove godine.
  Volim pesme koje imaju ovakvu dark notu u sebi, koje su mistične, a opet tako lepe. Ova pesma ima i jako dubok i smislen tekst, te neko i filozofsko značenje. Tekst tera na to da se zamislimo i dobro razmislimo ko u našem životu zaslužuje takvu ljubav. Pesma nam na pravi način pokazuje da istinska, prava ljubav uzdiže se iznad svega ovozemaljskog, odvaja se od materijalnog, i postaje uzvišena, ona ljubav u dubini duše, to je ljubav prema osobama koje volimo do srži, do koske, to su osobe u kojima vidimo smisao našeg postojanja. Jako lepo iskazano kroz pesmu i upakovano. Moram da dodam i to da mi se, pored teksta, sviđaju i sve ostale komponente koje ovu pesmu čine jedinstvenom. Glasovi im se savršeno uklapaju, a kada je dobra numera u pitanju, izuzetni vokali dođu samo kao šlag na torti. Meni se čak i mnogo više sviđa live verzija i verujem da će tek da pokažu šta umeju u Lisabonu. Moram da priznam da sam u početku bila skeptična oko toga zašto da Amerikanci predstavljaju Bugare, međutim kada sam odgledala par intervjua i poslušala izvođenje uživo, primetila sam ogromnu pozitivnu energiju i međusobnu povezanost, te sam shvatila da ovu pesmu ne pevaju Bugari i Amerikanci, pevaju je prijatelji. Divna numera i jedva čekam da ih vidim u Lisabonu, ne sumnjam da će i scenski nastup biti fantastičan.. Ovo je numera koja ne treba samo da se sluša, već treba da se proživi.
  Od mene, naravno, ocena 5.

 • Jos jedno remek delo iz Bugarske. Bravo. Top 10 sigurno. Ne bi se zacudio ni da pobede. Zasluzili su posle dobrog niza odlicnih pesama. Our lovebeyond the bons!
  Ocena 5

 • Bugarska vec trecu godinu zaredom savrsena! Samo cu reci svaka cast za takav trud, od onakvog autsajdere do jedne od boljih Esc zemalja.. I ove godine ne sumnjam u odlican rezultat.. ocena: 5

 • Bugarska – 5
  Sjajno. Odlična, vrhunski isproducirana pesma. Pametnom gradacijom drži pažnju i intrigira, ima potrebnu dozu himničnosti kao i inovativnosti. Prati trenutne muzičke trendove a opet odstupa od klišea. Međutim, ono što me je posebno obradovalo je to što uživo zvuče još bolje nego na snimku. Glasovi su i pojadinačno odlični a zajedno u potpunoj harmoniji. Potreban je fascinantan nastup a deluje mi da će takav i biti. Ne bih se bunio da Bugari s ovom pesmom pobede iako imam i druge favorite.

 • Ma to je to sto bi jedan pobednik Evrovizije trebao da ima. Da ne nabrajam sve imaju za pobedu. Ocena 5+++

 • vidi se da se Bugari ne šale i da su rešeni da imidž zemlje grade kroz ovakve stvari. napravili su naučni proces od odabira pesme i izvođača i na kraju smo dobili ovo. i iskreno, meni se dopada. sećam se kada sam čula prvi put, početak mi je bio malo mračan i turoban, kao muzika za špicu neke krimi-serije ili drame. međutim, melodija se fino razvija u refrenu, ima tu i malo etno prizvuka, tek da se provali da je Balkan, ali nedovoljno da zamuti ceo koncept. tekst je pomalo pretenciozan (lol sve vezano za ovu pesmu je pretenciozno, ali ovaj put na dobar način), ali su vokali odlično usklađeni, kulminacija je dobra i verujem da neće štedeti ni na scenskom nastupu.
  uvek postoji šansa da jedan od favorita žestoko okine, i čini mi se da Bugari ove godine nose taj rizik, ali im ja od sveg srca želim prolazak u finale i plasman u top 3, jer mislim da zaslužuju. od mene, jedna od retkih petica ove godine. 5.

 • ko sto rekoh sinoc, Bugarska je odavno izgubila svoj evrovizijski identitet,da su se drasticno uozbiljili na Eurosongu i da su se ozbiljno nameracili na pobedu – jesu. Ali postavlja se pitanje originalnosti, od povratka i tog uozbiljenja pesme im rade strani a cesto i Americki autori i producijske kuce,a sad ove godine i pevaju stranci za njih…Dakle sta oni zapravo predstavljaju, svoju zemlju? Ovako? Vidi se da se forsiraju i da zele pobedu po svaku cenu..Ne kazem da ova pesma nema materijal za to, itekako ima, ali sto se tice originalnosti i svega toga cist kec ko vrata za Bugarsku. Ali posto ovde moram da prokomentarisem pesmu, sta je tu je, jos jedna izvanredna i visoko kvalitetna pesma iz Bugarske, Mracno-Misticno-Tajanstveno a opet Maestralno..Jako mi se dopadaju i teks i sama pesma..Odlicno sastavljena ekipa (mada zasto Amerikanci za Bugarsku ne znam al ajde), generalno zvuce jako dobro i ovo jeste nesto sto najverovatnije i hoce ostvariti jos jedan visok plasman.Zameram Bugarima sto se forsiraju, placaju strane autore a sad i pevace al sto se tice same pesme koja je u fokusu ovde, nemam apsolutno sta da zamerim. Cista 5+

 • Nije toliko lose. Pesma je veoma mocna i podseca na neke filmove i serije sa magijom tipa iz srednjeg veka. Podseca na Skeletons iako nema nista slicno. Po meni je nekako deo melodije, zasnjih nekoliko sekundi veoma glasno i kvari pesmu. Sve u svemu lepo i misticno a sto se tice finala… Msm da je OK nesto oko 12. mesta u polufinalu. Ocena: Treba to malo bolje, cetiri (4).

 • Da se naježiš ! To je ono što mene ispunjava svaki put kada čujem ovu pesmu. No, komentarisanje Bugarske ove godine je jedna kompleksna stvar koja zahteva malo dužu priču. Primetno je da se naši istočni susedi već par godina unazad ozbiljno trude oko Pesme Evrovizije , što je svakako za pohvalu. Nešto im je kvrcnulo u glavi , hvala im na tome i ja im čestitam. Volim da osetim taj ESC entuzijazam (koji mene non stop ispunjava) koji često mojoj Srbiji fali , što me nervira. Podarili su nam 2016. i 2017. pesme koje su za pamćenje. Jednostavno Poli Genova i Kristijan Kostov se ne mogu zaboraviti. Vidim ja da će i Equinoxu njihovo društvo. A verovatno su i najbolji od njih troje. Ono što mene kopka sada najviše je da li će im biti treća sreća. Da li će posle dva uzastopna rušenja rekorda , konačno doći i pobeda ? Odnosno novi rekord jer im je sad samo prvo mesto ostalo nedostignuto. Mišljenja sam da apsolutno ove godine imaju materijala za tako nešto. Valja se osvrnuti i na način na koji je Bugarska ove godine izabrala predstavnike. Kapa dole i duboki naklon. Gde bi kraj bio ovom festivalu kada bi svaka zemlja na ovaj način ili makar upola prilazila odabiru svog predstavnika. Kada sam čitao propozicije , zinuo sam od oduševljenja i neverice. Tako treba i tako se radi, i zato treba i da pobede. Malo mi para oči i uši taj internacionalni sastav grupe, jer nekako sve to odudara od nacionalnog bugarskog i malo smanjuje sam uspeh Bugara kao Bugara ali hajde, dobro…Može da se razume. Ljudi su očigledno odlučili da trijumfuju i to je to, treba poštovati pobedničku ambiciju. što se tiče pesme, meni je ovo fenomenalno. Sve, od početka, sredine do zastrašujućeg kraja koji mi je možda i najjači deo. Vokali su sjajni, tekst na mestu a i cela priča koja se vrti oko pesme obezbeđuje prostor za fantastičan i nezaboravan nastup, što čini mozaik kakav Pesma Evrovizije i traži. Dakle sve imaju ali bukvalno. Ostaje samo da se vidi na koji način će reagovati publika (i žiri, mada mislim da je publika glavna), a rekao bih da za sada i ne prednjače nešto kada je to u pitanju. No, hajde videćemo, nastup jedva čekam. Opasno mi se sviđa ta dark tema pesme koja je celu prožima, tera čoveka na odlazak u daleke horizonte i razmišljanje o smislu života, a opet pokazuje svetlost, vedrinu i pozitivan duh, jednostavno pobedu dobrog. U Stokholmu pre dve godine favorit srca mi je bila Poli Genova, Kristijan Kostov godinu dana kasnije mi je ušao pod kožu svojom pesmom koja ima posebnu energiju i spada u grupu onih meni najemotivnijih ESC pesama koje kada slušam bude nostalgiju u meni. Equinox će kako stvari stoje biti mešavina svega toga i najverovatnije prvi favorit za trijumf (no sačekaćemo još malo) posle Balkanike naravno. Ocena – 5

 • Uz BJR Makedoniju, moji favorit je definitvno i ova pesma. Zanimljivo je da već treću godinu zaredom Bugarska šalje mnogo dobru pesmu, i baš se postavlja pitanje da li će posle četvrtog mesta Poli Genove i prošlogodišnjeg drugog mesta Kristiana Kostova, sada da pobede? Po mom mišljenju, uz moćan scenski nastup (u koji ne sumnjam, na osnovu prethodno navedenih pevača, čiji je sam nastup na bini bio adekvatan za obe pesme) itekako mogu da očekuju pobedu. Što se konkretno pesme tiče, sve je već rečeno. Tekst je fenomenalan, refren kida i sve u svemu TOP 5 je siguran, a za sam vrh.. pa zavisiće dosta i od konkurencije, konkretno sam scenski nastup ostalih favorita.

  Ocena: čista 5

 • Jedna od najboljih pesama ove godine.
  Bugarska mi je ove godine među 5 favorita,tako da je suvišno govoriti o oceni koju dobija.
  Ocena:5

 • Za ovu pjesmu imam samo superlative. Melodija i harmonija glasova od kojih me prolaze trnci, pa ta gradacija tj. kako se pjesma postepeno “pojačava” prema kraju. Mističnost koja prožima pjesmu, nekako kao da još uvijek obavija i izvođače koji stoje iza nje, jedva čekam da vidim njihov nastup uživo u Lisabonu. Jedna velika petica (5).

 • Istinski vodeći singl stiže za ovogodišnju Evroviziju. Od svega što je do sada zvučalo svetski, ova tminom zaposednuta kompozicija podiže lestvicu u tom domenu ( do sada ). Dopada mi se taj „black hole“ talas ( mogli bismo reći da je ovo maltene „space pop“ 🙂 ) koji preplavljuje svaku notu i naravno harmonija njihovih odlično usaglašenih vokala ( tehnika i način pevanja ženskog vokala zaista ističe tu „ghatsly“ silu i značajno doprinosi mističnoj atmosferi, a uklapa se i uz naziv pesme ). Sav zbir peripetija, kulminacija i eksplozija „avetinjske“ melodije i vokala u poslednjih 60 sekundi uzrokuje katarzu ( pa skoro bar ) kod slušaoca. Ovo već nije konvencionalni pristup ljubavnoj tematici ( i donekle životnjoj filozofiji ? ) sa kojim smo se susreli u nekim skorašnjim pesmama ( nije da taj pristup nije dobar ). Iako postoji minimalna doza pretencioznosti, evidentan trud i inovatinost se ne mogu osporiti. Deo pre refrena, sam refren i ( šokantno ) druga strofa ( „… offer my fibers…“ ) su najsnažniji momenti.
  Definitivno volim ovu pesmu „… beyond the bones …“
  Ocena: 5

 • Bugari su očajni i žele pobedu na Evroviziji. Možda i pridobiju žiri, ali neće i publiku.

  Ocena: 3

 • Da ne lazem, sama pesma nije uopste losa, ali od mene nece dobiti najvecu ocenu, zato sto meni nije medju najvecim favoritima. Ali, svakim novim slusanjem mi ova pesma zvuci sve mocnije i mocnije. Ne bih se bunio uopste da pobede, pogotovo sto je meni Sofija jako blizu, pa ko zna… 😀

  Ocena: 4+