Iz mog ugla 2018

Bugarska | Ko je „Equinox”?

Petočlana grupa internacionalaca, okupljenih specijalno za evrovizijsku priliku pod imenom „Equinox”, predstavljaće Bugarsku na takmičenju u Lisabonu s pesmom Bones. Oni su 12. predstavnici Bugarske na Evrosongu, a takmičarsku numeru izvešće u prvom polufinalu 8. maja.

Sastav „Equinox” čine Žana Bergendorf, Vlado Mihailov, Georgi Simeonov, Džoni Manuel i Trej Kembel. Žana je bugarska pevačica i kompozitor, pobednica bugarske verzije X Factora 2013. Poslednjih godina jedan je od najkontroverznijih likova na bugarskoj muzičkoj sceni. Vlado Mihailov je pevač i tekstopisac, takođe i poznati glumac, vođa bendova „Safo & Sleng”. Prošle godine je bio jedan od pratećih vokala Kristijanu Kostovu u Kijevu. Georgi Simeonov je pevač, tekstopisac, producent. Karijeru je započeo kao član boj-benda „032”, a od 2013. godine nastupa samostalno.

Džoni Manuel je američki pevač koji je stekao afirmaciju 2017. kroz američku verziju šoua „Ja imam talenat”. Dolazi iz Mičigena, muzikom se bavi od detinjstva; već sa 14 godina nastupao je s poznatom grupom NSYNC. Trej Kembel dolazi iz Los Anđelesa, američki je pevač i kompozitor koji je do sada radio muziku za Bebe Redžu, Norvežanku Juliju Bergan, Rumunku Aleksandru Stan, Gaja Sebastijana (Australija 2015), Adama Lambera…

Grupu je okupila poznata i međunarodna grupa autora „Symphonix International”, čiji su neki od članova i autori evrovizijske pesme Bones. Tu su:

  • Borislav Milanov, koji u svojoj evrovizijskoj biografiji već ima nekoliko uspešnih pesama: If love was a crime i Beautiful mess (Bugarska 2016. i 2017), Dance alone (Makedonija 2017), In too deep (Srbija 2017), Nobody but you (Austrija 2018);
  • Joakim Pešon, napisao više hitova za Majli Sajrus, Lejdi Gagu, Kajli Minog, ali i Nobody but you (Austrija 2018);
  • Dag Lunberg, autor pesme You are unstoppable Končite Vurst;
  • Trej Kembel.

Pesma Bones prenosi poruku o istinskim vrednostima života i bezuslovnoj ljubavi, izvan granica materijalnog sveta. Britanska izdavačka kuća „Kobalt Music UK” zadužena je za njenu međunarodnu distribucuju, a scenski nastup u Lisabonu režiraće Šveđanka Saša Žan-Baptist. Njihov performans biće predstavljen borbom svetlosti i tame, a na kraju će svetlost preovladati nad tamom. To je koncept zasnovan na kontrastima koji se nalaze u osnovi evrovizijske numere.

Oznake