Iz mog ugla 2018

„Non mi avete fatto niente” iz mog ugla (Italija)

Ermal Meta i Fabricio Moro, duo čija je pesma umalo diskvalifikovana sa ovogodišnjeg Sanrema, pobedio je na 68. festivalu italijanske kancone s društveno-angažovanom numerom Non mi avete fatto niente (Ništa mi nisi uradio). Ovaj dvojac je osvojio najviše poena od publike, stručnog žirija, novinarskog žirija i 300 delegiranih muzičkih poznavaoca i fanova okupljenih u tzv demoscopico grupu.

Na ovogodišnjem Sanremu se takmičilo 28 izvođača, od kojih je 20 bilo u kategoriji „velikih izvođača”, dok su preostalih osam predstavljali „mlade nade” italijanske scene. Kao i prethodnih godina, predstavnik Italije je biran u grupi „velikih izvođača”, međutim, pobednik ima pravo da bira da li će da prihvati učešće na Evrosongu ili ne. U slučaju odričnog odgovora italijanski emiter (RAI) po sopstvenom kriterijumu interno selektuje predstavnika, no i ove godine šampion prestižnog festivala odlučio je da peva pod bojama Italije.

Sanremo je potresao i skandal, koji je umalo košta pobednike diskvalifikacije. Pobednička pesma bila je optužena za plagijat odmah nakon izvođenja prve festivalske večeri. Naime, ispostavilo se da je previše slična kompoziciji Silenzio koja je bila napisana za drugih dvoje izvođača (Ambru Kalvani i Gabrijela de Paskalija), s kojom su se prijavili za nova lica Sanrema 2016. Iako nisu uspeli da uđu uži izbor ovog festivala, ova pesma je ipak izvođena javno više puta, uključujući i dva italijanska festivala „Musicultura„ i „Premio Valentina Giovagnini”.

Ono što je dalo posebnu težinu jeste da obe sporne kompozicije imaju istog autora! Zbog ove drame, a dok se ne reši problem, doneta je čak i odluka da se Ermalu i Fabriciju ne dozvoli da nastupe druge večeri šoa. Kompozitor se oglasio, objašnjavajući da je Non mi avete fatto niente u suštini nova pesma, te da je samo koristio „sempl” stare pesme Silenzio. Budući da pravila dozvoljavaju korišćenje sempla u trajanju do jedne trećine pesme, ovaj takmičarski duo ostao je u trci.

Italija | Ko su Ermal Meta i Fabricio Moro?

Non mi avete fatto niente

Non mi avete fatto niente
Non mi avete tolto niente
Questa è la mia vita che va avanti
Oltre tutto, oltre la gente
Non mi avete fatto niente
Non avete avuto niente
Perché tutto va oltre le vostre inutili guerre
You haven’t done anything to me
You’ve taken nothing from me
This is my life, and it keeps going
Beyond everything, beyond people
You haven’t done anything to me
You haven’t gotten anything
Because there’s more than your pointless wars
Your pointless wars

Reka Arno

Italija je veoma hidrografski bogata zemlja. Njenu obalu zapljuskuje čak nekoliko mora, a najveća reka ove zemlje je reka Po. Međutim, mi ćemo se ovog puta upoznati sa rekom koju je u svojim delima opevao naš veliki pisac Miloš Crnjanski, a u pitanju je reka Arno.

Arno (ital. Arno) je reka na severu regiona Toskana u Italiji, duga 240 km. Od izvora na planini Falterona u Apeninima Arno teče na jugoistok do grada Areco. Odatle skreće na severozapad i teče kroz Firencu. Najzad, Arno teče na zapad i uliva se kod grada Pize u Ligursko more.

Stari most u Firenci preko reke Arno

U Firenci na reci Arno postoje dva istorijska mosta: Ponte Vekio (ital. Ponte Vecchio, srp. Stari most) i Most Svetog Trojstva (ital. Santa Trinità).

Količina vode u reci Arno je jako promenljiva, ali je u prošlosti često plavio Firencu. Poslednji put to je bilo 1966. Danas je situacija oko varijacija nivoa Arna povoljnija, jer je izgrađeno nekoliko zaštitnih brana.

Iz našeg ugla: Svetlana Jukić i Katarija Pijevac

Svetlana: Šta kažeš za Italijane ove godine?

Katarina: Vrlo interesantna numera, moram priznati. Svake godine se na Evroviziji pojavi mali milion pesama na temu mira i potrebe da se taj mir uspostavi, međutim uglavnom u pitanju budu patetični pop pesmuljci koji i ne izazovu nekakvu emociju. Sa ovom numerom je drugačije.

Svetlana: Sasvim se slažem. I najbolji primer za tu tešku patetiku mi je Rusija iz 2015 – Polina Gagarina i pesma Million voices, meni jedna od najomraženijih iz te „mir u svetu” kategorije. Ovo zaista nije ušećereno. Dobili smo konkretnu priču od ova dva izvođačima o aktuelnim ratovima i zaista imamo priliku da kroz pesmu uvidimo strahotu tih događaja. Plus muzička podloga uopšte nije agresivna, a ipak dobro pristoji čitavoj priči.

Katarina: Sasvim se slažem. Sve je odmereno i kompatibilno. Slična situacija kao i sa francuskom pesmu. Lagana muzika koja se lepo uklapa u čitavu priču pesme, koja je konkretizovana, a ne uopštena.

Svetlana: Svakako im je plus i pevanje na maternjem jeziku, to konstantno podržavam. Takođe, vokali su svakako na zavidnom nivou.

Katarina: Da, odlično zvuče. A italijanski jezik je uvek dobrodošao. Nadam se samo da će scenski nastup biti odgovarajući.

Svetlana: Verujem da hoće. Što se mene tiče Italija mi je jedna od omiljenih evrovizijskih zemalja i čini mi se da oni od svog povratka na Evroviziju nisu poslali lošu pesmu.

Katarina: Prate muzičke tokove, šalju aktuelne izvođače. Britanci bi trebalo da se ugledaju na njih definitivno. Verovatno će ovo biti u top 10.

Svetlana: Ili bar među prvih petnaest. I ocena je?

Katarina: Definitivno 5.

Svetlana: I ja dajem 5.

Slobodan
Moja glavna zamerka ovoj pesmi je što je previše „italijanska”. Znam, reći ćete kako filozofiram, no ja imam utisak da je ova pesma pravljena ciljano samo za italijansku publiku, za njihov temperament, karakter, iako ima poruku za širu zajednicu. Druga zamerka nema veze s pesmom, ali moram da je pomenem — pevači su mi ektremno antipatični i radije slušam pesmu, bez gledanja u njih. I upravo sve to što sam ja zamerio istovremeno može da bude njihova prednost jer imamo pesmu koja je cela italijanska, autentična je, a ipak nosi univerzalnu poruku, oseti se italijanski duh u svakoj noti, u svakom taktu. Da apsurd bude veći, kompozicija mi čak ne deluje takmičarski… Moja ocena je prosek — dakle bila bi trojka, ali zbog jedinstvenosti, nagradiću je većom ocenom.
Ocena — 4-
Marko
Do današnjeg dana nisam imao pojma o čemu ovaj dvojac peva, iako mi se melodija pesme svakako sviđala. Kada sam pročitao prevod i shvatio o čemu se radi, ostala mi je knedla u grlu. Toliko direktno i sirovo je prenešena poruka o jednom od najvećih problema današnjice i paradoksu koji ga okružuje. Refren je upravo poenta ove filozofije od pesme – „ništa mi niste uradili”. Ova pop-rok balada bi najverovatnije bila bolje i emotivnije prenešena u izvođenju malo iskusnijih pevača. Ne kažem da su Ermal i Fabricijo loš spoj, već mislim da je makar jednog od njih mogao da zameni verzatilniji, raskošniji vokal. Ovako čitav proizvod zvuči previše grubo i nasilno. Bez obzira na ovu sitnu zamerku, rečenica „neko peva glasno, a neko viče: smrt!” mi ostaje urezana u glavi i tera me na razmišljanje. Zastrašujuće i zabrinjavajuće.
Ocena — 5
Đorđe
Ono što mogu da kažem za italijansku pesmu mogao sam i reći za francusku kompoziciju — pohvalno je to što i drugu godinu zaredom šalju socijalno angažovanu pesmu i što i dalje ostaju verni pesmama na svom jeziku. Još jedna stvar koju bih mogao da pohvalim je ta što prvi put posle 1997. šalju duet na evrovizijsku scenu. A dueta ove godine nema mnogo. Iako me nije nešto oborila s nogu kao prošlogodišnja Gabanijeva pesma, moram priznati da će i ove godine Italijani ostvariti veliku primećenost. Što se tiče plasmana u finalu, vidim je između 11. i 15. mesta. Vizuelnu prezentaciju nešto ne mogu najbolje da zamislim ove godine zato što se bojim da će ih nedostatak LED ekrana progutati. Zbog toga će u mojoj oceni biti jednog minusa.
Ocena — 4-

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 4,60
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 13. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/zguJGdoPPnw

Oznake

19 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ukratko – Italija ne moze da pogrijesi 😀 Nije mi se dopala na prvo slusanje (cak sam navijao protiv njih na Sanremu), kasnije sam promijenio misljenje. Pjesma dostojna pobjede, po mom misljenju.
  5

 • Opet jedna zanjimliva pesma iz Italije. Posle kritike zivotnog stila od Francesca imamo ove godine jednu pesmu o miru. Muzika nije mnogo dinamicna ali ipak lepo graduje zajedno s porukom u tekstu.Da pevaci nisu neki manekeni ali njihovi glasovi su to pravo sto daje pesmi specificnost.

  Ocena: 4

 • Sve mi je usiljeno u vezi italijanskih predstavnika ove godine! Skoro svake godine su mi Italijani u top 10 u ili blizu istoga Marco Mengoni i Nina Zilli su mi bili perfektni,ponosan sam na to što drže do sebe i svog jezika,jako lepo izgledaju na sceni, ali ove godine su iritantni! Način na koji pevaju o ovim tragičnim dogadjajima u svetu je nekako neuverljiv, neiskren, oni kao da se nadvikuju medjusobno, tako da je ukupni utisak skoro pa uvredjiv! Spot jeste popravio utisak, i njima će ko i Rusima mnogo faliti LED ekrani na sceni, ali ja ih ne vidim u vrhu Eurosonga ove godine.
  Ocena za Italiju – neubedljiva trojka (3).

 • Dobra pesma, odlicna poruka, tekst mada mislim da to ipak nije bila najbolja pesma na njihovom izboru, alu svakako je dobra pesma.
  Ocena: 4

 • Snazna poruka mada mi se ne svidja ovakav stil pesama. Od Italije sam navikao mnogo bolje.
  Ocena 4

 • Savrseno! Dopala mi se jos na prvom slusanju! Ocena: 5

 • Italija – 5
  Da, baš je tipična italijanska. I po pitanju muzike, energije, atmosfere, a možda najviše po stilu pevanja i vokalima koji su nekako tipično italijanski – hrapavi, drski, direktni, pomalo prgavi. Čak i to što su predstavnici muško-muški duet je nešto što je ranije bilo tipično baš za Italiju na ESC. Tema je opasna i aktuelna, a čak i ko ne pogleda prevod testa može iz njihove interpretacije osetiti da pevaju o nekoj društveno angažovanoj temi. Drugačiji su od ostalih i upečatljivi. Nisu mi u vrhu favorita ali su za svaku pohvalu.

 • Šta reći za Italiju, jedna od mojih omiljenih Esc zemalja..
  Iskrena da budem, u početku mi se i nije toliko svidela pesma, međutim, vremenom je počela sve više i više da mi se dopada. Sada mi je u top 10.
  Tekst je toliko emotivan i težak, pesma ostavlja gorak ukus u ustima.. Svaki put kada iznova čitam tekst, zastane mi knedla u grlu, osećam poraz jer smrt nedužnih ljudi jeste poraz za sve nas..
  Rečenica od koje se ježim, koja je toliko teška i zastrašujuća ‘Neko peva glasno, neko vrišti do smrti’. Ne sećam se da sam ikada u nekoj pesmi čula bolniji i strašniji stih..

  Drago mi je što Italijani drže to sebe, te iz godine u godinu šalju pesme na svom predivnom jeziku..

  Mislila sam da dam najvišu ocenu samo glavnim favoritima, ali menjam mišljenje, izgleda da će najvišu ocenu dobiti ceo moj top 10.
  Dakle, ocena za Italiju: 5.

 • Vrlo interesantna, dobra i pohvalna priča nam stiže iz Italije. Ovo delo Ermala i Fabricija zaslužuje dosta hvale. Zaista cenim i poštujem pesme koje nose ovakve poruke, apsolutno je svrsishodno i smatram da je Pesma Evrovizije pravo mesto za tako nešto. Prilično me društvena angažovanost ove numere podseća na Tota Kotunja iz 1990.godine (a on je tada ne zaboravite pobedio ) i momci gađaju pravo u centar. Veoma je lepo što će se ovakav glas čuti na lisabonskoj areni a Sanremo je još jednom dokazao svoju reputaciju i opravdao tradiciju i renome. Muzički i umetnički moglo je to bolje da bude upakovano ali pesma sa ovakvim spotom i tekstom apsolutno ostavlja bez reči. Potencijalni problem može biti nastup jer smatram da bi bilo poželjno po njih da se na neki način prezentuju slike slične ovima iz spota. To bi apsolutno uticalo na publike i bio plus više. Ovako, malo sam sumnjičav… Kada je pesma pobedila i izašla smatrao sam da će biti jedan od glavnih favorita za pobedu i da će se o nnjoj pričati i da će biti tema , no stvari baš i ne stoje tako , te se ne bih smeo odlučiti na prognoziranje plasmana. Ono što ja mislim je da ovako nešto jeste i za pobedu mada prednost moram da dam Francuskoj (pominjem njih jer su nekako u istom košu). Sve u svemu , lepa stvarčica nam stiže sa čizme i ovakve pesme uvek raduju i ohrabruju. Ocena – 4

 • Ne mora da se našem žiriju dopadne ova pesmica, ali stvarno je nezahvalno da se kaže da su Italijani da su previše svoji. A šta drugo treba da budu Italijani ? Kombinirali su italijanski sa drugim jeziku i dobili užas. Evrovizija treba da se vrati svojim korenima i da bude ponovo originalna. Pesmica nije pobednička, ali je odlična.

  Ocena: 3

 • Sa moje tačke gledišta, manji evrovizijski pad Italijana se i dalje nastavlja. Svaku pesmu posmatram isključivo i jedino sa muzičke strane, pa samo kroz nju i čitam i osluškujem poruke. U tom smislu, ova kompozicija mi deluje nekako kao za lokalnu upotrebu. Tačnije, osećam se pomalo kao da sam upao tamo negde kod njih i da prisluškujem šta to muziciraju. U tome što nije stvarana zbog Evrovizije sigurno nema ničeg lošeg, naprotiv, jedino mi malo ne deluje kao nešto što je pobedilo na festivalu ranga San Rema. Ali, kako jeste pobedila, kapiram da ima to nešto, specifično i samo italijansko, na šta je tamošnja publika odreagovala. U suštini, ovo je neki visoki prosek, bez ozbiljnijeg potencijala da zauzme trajnije mesto na muzičkoj sceni. Vremenom, utisak raste, ali ima jasne limite. Ocena: 3+

 • Savrseno. Jedino je malo text taj takav kakav je. Nista negativno ali cuje se bar 1 svake godine a videli smo da to ne pali toliko na ESC… Dobri vokali. Plasman sigurno dobar. Ocena: Odlicno petica (5).

 • Jako sam veliki fan i ljubitelj Italijanske muzike, mnogo je privatno volim imam cak i playlistu Italijanskih pesama koju volim da slusam,jako mi se svidja njihov jezik,muzika i veoma mi prija. Medjutim (sto i mene iznenadjuje) ova pesma mi je bas nesto slabasna, bas mi je nesto nista specijalno, ono prosek neki, cak sta vise nemam neku zelju da je slusam,nije mi uopste nesto privlacna..Ne svidja mi se ni Duo koji je poslat mislim da je to moglo malo mladje ambicioznije jer ipak je Eurosong vise za nepoznate i neafirmisane pevace koji preko Eurosonga i treba da se uzdignu i probiju treba im na taj nacin dati sansu, no nebitno to ali generalno mi ova pesma bas ne lezi nesto, o tematici necu ni da pricam, naslusali se nagledali se smorili se od toga vise itd…Ne razumem ni tu potrebu da se toliko o tome svemu peva ako se ne varam ovo je ponovo pesma o MIRU U SVETU,RATOVIMA, LJUBAVI !? po koji put?! ….Valjda se vise prevazislo to…generalno mi neodgovara ova pesma nesto tako da ocena 3.

 • Meni iskreno ne lezi nesto ova pesma, pogotovo refren. Kako sam preslusavao pesme, ova pesma mi je sve vise i vise pocela da bledi… Od njihovog povratka 2011., najslabija italijanska pesma.

  Ocena: 2

 • Italija i ove godine potpuno drugačija od konkurencije a opet dosledna svom stilu i svom jeziku što je za pohvalu.
  Retke su situacije da mi je Italija loša ili prosečna pre svega zbog samog jezika koji mi jako prija.
  Ove godine Italijani nam šalju još jendu pesmu koja se bavi ozbiljnom tematikom.
  Pohvalio bih prvenstveno tekst a zatim i muziku i video.
  Ostavili su definitivno i ove godine jak utisak na mene.
  Jedina zamerka su možda njihovi vokali koji su možda tanki ipak za ovakvu pesmu a i ne dopadaju mi se nešto specijalno.
  Sve u svemu Italiju vidim u prvih 15 ili 10 pozicija ,ali mislim da ni ove godine neće pobediti uprkos dosta jakoj pesmi i poruci i ove godine,jer ovoj pesmi ipak fali malo više emocije rekao bih.

 • Odlična stvar. Kao i u slučaju kompozicije Mercy, i ovde je ta tanana i pitka melodija konfrontirana sa snažnim tekstom ( mada je ova numera otišla nekoliko koraka ispred u sličnoj tematici, a i melodijske deonice su ovde dinamičnije ). Pored toga, ističu se njihovi hrapavi, rigidni vokali koji odgovaraju atmosferi i utapaju se u note. Sviđa mi se i taj polurep, polurecitacija stil i sasvim leži dobro ide uz pesmu. Numera je direktna, služi kao antiratna himna i oni dobro znaju šta rade. Strofe su, zajedno sa odjavnim delom pesme, najupečatljiviji deo. Dotakli su se svih meridijana i paralela Zemljine kugle ubedljivo (!) objedinjujući ideal mira ( “…Il mondo si rialza col sorriso di un bambino col sorriso di un bambino…” – motiv nove dece i mlade nade 🙂 ). Veoma efektivno ispevavanje naslovnog stiha i ostatka refrena. Vraćam se zasigurno ovoj pesmi. Doduše, trebalo je da znam da iz Italije opet mora da stigne nešto upečatljivo i dosta “živo”.

  Ocena: 5

 • Tekst pjesme je pun pogodak, a i muzički je pjesma sasvim solidna. Međutim nekako mi je teško biti objektivan prema ovoj pjesmi, ne znam da li zato što mi pjevači nisu baš pretjerano simpatični ili zato što se radi o reciklaži već postojeće pjesme. Zato od mene za Italiju ovaj put samo trojka (3).