Iz mog ugla 2018

Češka | Ko je Mikolas Jozef?

Mikolas Jozef je sedmi predstavnik Češke Republike na Pesmi Evrovizije. Ove godine će se takmičiti kompozicijom Lie to me, čiji je sâm autor.

Mikolas je rođen 1995. godine u Pragu i sebe deklariše kao kompozitora, pevača, bivšeg modela i nesuđenog glumca. Njegovi roditelji su profesori engleskog jezika, pa je pevač upisao i završio engleski koledž u češkoj prestonici. Iako je imao priliku da se dalje školuje na prestižnim fakultetima u Ujedinjenom Kraljevstvu, Mikolas je izabrao da se posveti svojoj glavnoj ljubavi — muzici. I do trentuka slave, koji proživljava ove godine, njegov put nije bio lak.

Kada je imao 17 godina, dobio je nagradu Londonske akademije muzičke i dramske umetnosti — Zlatna medalja uz posebne počasti za glumu — međutim, tu priliku nije ugrabio. Gluma nije bila njegovo opredeljenje, te je nastavio da krči svoje muzičke puteve. Jedno vreme je radio kao model za popularne svetske modne kuće „Diesel” i „Prada”, ali mu je to dobro došlo tek za egzistencijalnu samostalnost.

Kada je napustio svet mode, Mikolas se opredelio da bude ulični svirač/pevač. Tako je obilazio trgove Ciriha (vidi sliku!), Osla, Hamburga, Beča i svog Praga, pa je posle godinu dana ove avanture uspeo da skupi dovoljno novca koji je uložio u spot za svoj prvi singl Hands bloody iz 2015. godine. Međutim, veću pažnju češke javnosti na sebe je skrenuo drugom pesmom Free.

httpv://youtu.be/AK2_sJUKKRk

Mikolas je potom objavio i treći singl Believe, a zatim se preselio u Beč. U austrijskom glavnom gradu upoznao je izvesnog Nikodema Milevskog koji se bavi produkcijom zvuka. Upravo je on posredno postao Mikolasov muzički mentor prilikom stvaranja kasnije evrovizijske pesme Lie to me.

Izvesno, ne tako lak put i upornost, mladom Čehu su se konačno isplatili ove godine. Ne samo da je pobedio na nacionalnom izboru za Evrosong već je potpisao i svoj prvi profesionalni ugovor sa poznatom izdavačkom kućom „Sony Music”.

Oznake