Iz mog ugla 2018

„Lie to me” iz mog ugla (Češka)

Sedmi evrovizijski predstavnik Češke Republike je Mikolas Jozef koji je pobedio na nacionalnom takmičenju Eurovision Song CZ s pesmom Lie to me i izvešće je 8. maja, u prvom evrovizijskom polufinalu.

U konkurenciji još pet pesama i izvođača, Mikolas je dobio najviše glasova međunarodnog žirija i publike, tako stekavši pravo da otputuje u Lisabon.

Orgnizatori izbornog takmičenja u Češkoj ove su godine, prvi put nakon 2009, oformili otvoreno nacionalno takmičenje koje je imalo onlajn koncept. Naime, sve pesme objavljene su na Jutjubu, a publika iz celog sveta mogla je da glasa dve sedmice za omiljenu pesmu preko evrovizijske aplikacije za pametne telefone. Ipak, uvažavani su samo glasovi pristigli iz Češke.

Pored publike, za češku evrovizijsku pesmu glasao je međunarodni žiri sastavljen od evrovizijskih zvezda, i to: Dami Im (Australija 2016), Robin Bengston (Švedska 2017), NAVIBAND (Belorusija 2017), grupa „Sunstroke Project” (Moldavija 2010, 2017), Sanja Vučić ZAA (Srbija 2016), Iveta Mukučjan (Jermenija 2016), Nejtan Trent (Austrija 2017), duo „Norma John” (Finska 2017), duo „Jalisse” (Italija 1997) i Liora Simon (Izrael 1995). Bodovi su raspodeljivani po šemi 1-2-3-4-6-8, pa je tako žiri, od maksimalnih 80, čak 68 poena dodelio pesmi Lie to me.

Češka televizija je protekle jeseni raspisala javni konkurs za autore, na koji je stiglo preko 300 kompozicija različitih žanrova, od kojih su 36 bile od čeških kompozitora i producenata.

Češka | Ko je Mikolas Jozef?

Lie to me

Oh oh she a good girl at home but
Her skirt goes up like Marilyn Monroe’s
Papa likes the drama mama hotter then lava
She rocking high heels Prada her face like Madonna
By the way she moved got me making a puddle
Baby I already knew you would be nothing but a trouble
Damn it everybody knows she never loved for real
Honey bunny up all night wannabe couplegoals queen
Come and lie to me
Lie to me oh baby come a little closer
Lie to me
Lie to me oh baby lean upon my shoulder
Lie to me
Get down on my body and love me like it was always meant to be
Now you love somebody new I always knew
So come and give it to me

Reka Vltava

Za Češku Republiku se kaže da je „evropska vododelnica”, budući da se češke vode slivaju ka tri mora: Severnom, Baltičkom i Crnom. Nekoliko velikih, značajnih reka, protiče ili izvire u Češkoj, a neke od njih su bile inspiracija i najvećim svetskim književnicima, umetnicima, kompozitorima… Tako, u Bohemskoj izviru velike reke Laba i Vltava, a kroz Moravsku protiče reka Morava i izvire reka Odra.

Ipak, Česi svojom nacionalnom rekom smatraju Vltavu.

Vltava je najduža češka reka, leva pritoka Labe (ili kako je germanski narod zove Elba). Izvire na severoistočnim ograncima Češke Šumave, a zanimljivo je da postoje tri izvorišna kraka nazvana Topla, Hladna i Travnata Vltava.

Mostovi preko Vltave u „zlatnom Pragu”

Vltava je duga 446 km, a kod mesta Mjelnjika, tik ispod poznatog istoimenog dvorca, uliva se u Labu. Uprkos svojoj „lepoj” dužini, Vltava je plovna tek 84 km, od mesta Štjehovica do ušća. Glavne pritoke sa leve strane su Berounka i Otava, a sa desne Lužnjice i Sazava. Na reci je podignuto nekoliko hidrocentrala, a najveća brana je Lipno.

Poznatom češkom kompozitoru Bedžihu Smetani iz XIX veka Vltava je poslužila kao inspiracija za veliko delo, simfonijsku poemu „Moja domovina”, čija se druga poema zove isto kao i reka.

Iz našeg ugla: Slobodan Todorović i Nikola Radunović

Slobodan: Kakvi su utisci o češkoj pesmi, onako iz prve? 🙂

Nikola: Položila je… Iz prve! 🙂

Slobodan: Opa! Kako, zašto?

Nikola: Jednostavno, kad nešto čuješ prvi put i odmah ti je jasno da naredna slušanja neće promeniti utisak, tj. neće doći do zamora materijala… I sada sa nekom vrstom radoznalosti slušam pesmu, kao i taj prvi put.

Slobodan: Pesma jeste catchy. Ne volim naš izraz „zarazan”, ali nemam adekvatnu zamenu. 😀 Međutim, ja uvek imam problem s muzikom uz koju ne mogu da plešem, a ova pesma definitivno ne spada u rang plesne muzike. Zato mi je i teško da se „oduševim”, iako numera jeste osveženje, naročito jer dolazi iz Češke.

Nikola: Pa, ti nemoj da plešeš! 🙂

Slobodan: Hahahahaha… Ako je to rešenje, onda OK! 😛 Meni je asocijacija na armiju pubertetlija kojima je ovo „TOP brate”.

Nikola: E, vidiš, nemam ništa protiv da budem opet malo u pubertetu, ako je to uslov. 🙂 Ja sam uvek slab na pesme koje, evidentno, nisu pravljene zbog Evrovizije. Zar ti ova stvar ne deluje kao hit skinut sa npr. MTV-a?

Slobodan: Da da, naravno da deluje. Apsolutno nešto što bi se vrtelo na MTV-u… Je l’ ti opravdana visoka pozicija na kladionicama?

Nikola: Hm… Teško pitanje! Realno, jeste među top favoritima, ali…

Slobodan: Kako generalno ceniš da će se plasirati?

Nikola: Pesma jeste vrhunski odrađena, produkcija beskrekorna, sviđa mi se ta neka ležernost i vokalna provokativnost u nekim deonicama, ali nisam siguran koliko će od tog utiska uspeti da se prenese uživo. Ne bih se kladio da nivo studijskog snimka može da se i uživo iznese. Ako se to ipak desi, Češka ide vrlo, vrlo visoko! Osim toga, publika voli iznenađenja, a od Češke ovo je čudo. Znaš li da ja ne mogu da se setim niti jedne češke pesme do sada? Za mene oni debituju sada. 🙂

Slobodan: Hahahahaha… Čuj, što se tiče i scenskog i vokalnog nastupa, u to ne sumnjam. Slušao sam ga i gledao kad je gostovao na ukrajinskom izboru. Dečko je harizmatičan, ume da đuska, dobro peva, vlada scenom… Mislim da će mu scenografija bez LED ekrana ići u prilog… Dakle, sve su kockice tu, a verujem da delegacija neće tek tako prepustiti slučaju i propustili priliku da se plasiraju najbolje do sada. Pritom, imaće dosta glasova kod publike, jer se omladini ovaj stil dopada. Dakle, on je u njihovom svetu skroz.

Nikola: Da, da, harizmatičan, to mi promače da kažem. Čuj, najbolji plasman do sada. Zezaš me? Pa, ja se jedva sećam nekog dvocifrenog skora za Češku. Ovo je definitivno vrlo trocifreni rezultat! Imaće dosta bodova i od žirija, ne sumnjaj, osim ako vokalno ne zataji, ali pošto si ga čuo, verujem ti da neće!

Slobodan: Koju im onda ocenu daješ? Petica, četvorka? 🙂

Nikola: Znaš da ne dajem lako najviše ocene, ali kako da svog češkog imenjaka malo ne počastim, ali sasvim malo… Neka bude 5! I ajde, nemoj ni ti da se stisneš, može 5? 🙂

Slobodan: Hahahahaha… 🙂 Ja bih se ipak ograničio na jednoj pristojnoj četvorci. 🙂

Nikola: Znao sam da ne mogu da iznudim više, provokacija to beše. 🙂 Kamere isključene? 😛

Slobodan: Sad se opusti, kao kod zubara. 😉 Hvala ti, druže, i zovem te opet, da znaš. 😉

Đorđe
Verovao sam u pobedu ove pesme od onog trenutka kada sam prvi put preslušavao pesme sa njihovog festivala. I što bi Her Žika Pavlović rekao: „Moj insekt me nikad ne vara”. Šalu na stranu, i ja sam bio među onima koji su se oduševili ovom kombinacijom popa, r’n’b-ja i repa. Uporedivši sa svetski popularnim vokalima, mogu da priznam da je vokalno u pojedinim deonicama oponašao Eda Širana, a drugim delom Lijama Pejna. Čak mi i aranžman pesme malo liči na Pejnovu Strip that down. Česi su poslali još jednu sjajnu pesmu ove godine i sva je prilika da će u Lisabonu ostvariti svoj istorijski plasman.
Ocena — 5
Marko
Ovome prosto ne može da se odoli i ostane ravnodušan. Možda previše bezobrazan i neukusan tekst za moj ukus, ali sve je to tako pažljivo utkano u moderan pop instrumental. Bez truba pesma sigurno ne bi imala karakter kakav ima. Naravno, moram da dodam izuzetno harizmatičnog Mikolasa, mladog predstavnika aktuelne pop muzike. Čuje se jak američki uticaj, verovatno izvođača poput Džastina Timberlejka ili Džastina Bibera. Takođe, ova numera ima kapacitet za svetski dobar nastup, što ni ne sumnjam da nas čeka. Lie to me ipak nema pobednički karakter, ali sto posto će da zabavi publiku i jedina je numera ovogodišnje Evrovizije za koju mogu da kažem da je „tako 2018. godina”.
Ocena — 4
Svetlana
Još jedna u nizu radijskih pop pesmičica. Iskreno, jedino što mi je interesantno u ovoj pesmi je instrumental u kome dominira zvuk saksofona. Ostatak numere mi zvuči prilično beskarakterno i krajnje neinventivno. Vokal i tekst pesme su mi skroz nezanimljivi. A i iz nekog razloga ova numera spada u meni najiritatnije pesme ove godine. Sa druge strane, očekujem da se ovo dovuče do finala, a možda uđe i u TOP 10.
Ocena — 3

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 4,20
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 15. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/9zZPB3y70oU

Oznake

16 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • dečko, svojoj mami i sestri pevaj ovakve pesme. od mene 1 k’o vrata.

  ps zamolila bih dobre duše iz redakcije ESC Serbia da ne cenzurišu ovaj komentar. pusa. :*

 • Moram priznati da sam razocarana iz naseg nacionalnog izbora. Ne mogu da verujem da bas ovo su bile najbolje pesme (Nije mi se svidjela ni jedna od onih sest pesma).
  Sa druge strane nisam iznenadjena da pobedio upravo Mikolas. Njegova pesma je „catchy“ ali to je jedino plus na ovoj pesmi. Sve ostalo je neoriginalno i vec milion puta vidjeno. Meni muzika deluje monotono i Mikolas jako ne simpaticno.

  Ocena: 3

 • Ovo su pesme kojih treba biti sve više na Evroviziji! Brza, energična, moderna… Što je ujedno i velika mogućnost izuzetnog scenskog nastupa. Pitanje je kako će to izgledati uživo, ali sasvim sigurno ova pesma ide u top 10. Lično volim R’N’B muziku i kako je to predstavila Češka. Veoma dobro upotrebljen trombon. Ocena: 5

 • Prijatan glas, zarazna moderna pesma. Lay on me. Nadam se da ce dobro zvucati uzivo.
  Ocena 5

 • Provokativno i zabavno. Pesma ima zanimljiv instrumental koji se kroz celu proteze. Pesma nije prosecna, a nije ni remek-delo. Dajem ocenu 4

 • Definitivno najbolja ceska pesma do sada! Ocena: 5

 • Pa neka je i kopija Derula, Bibera, Timberlejka, u redu, nije potrebno mnogo da se to zaključi, ALI momak prodaje priču! Uverljiv je, odlično peva uživo, dobro đuska, interesantnog stajlinga…Podseća na švedsku evrovizijsku školu Bengtston/Saade/Saucedo. Mnoge stvari koje sam pročitao u prethodnom članku su jako pozitivno dodatno uticale na moje mišljenje o češkom predstavniku,jer je ambiciozan i marljiv mladi čovek! Češka stvarno treba da se ponosi ovakvim predstavnikom! Bravo! Jedina predstavnica koja mi je takođe legla iz Češke je Gabriela Gunčikova.
  Ocena za Češku – trendi petica (5).

 • Češka – 5
  Ne postoji ni jedna zamerka za ovu pesmu. Fenomenalna i preko potrebna doza zabave, zaraznog ritma i dobrog raspoloženja. Catchy muzika, lucidan tekst, jako harizmatičan i pozitivan dečko. Spot je odličan i obično sam skeptičan prema dobro isproduciranim pesmama dok ne vidim kako izgledaju na sceni, međutim kada ju je izveo na ukrajinskom izboru, oduvao je sve sumnje. Bravo za ovog vrednog i radnog dečka i ceo češki tim. Srećno u Lisabonu!
  I da, ranac – obavezno!!! Ubedljivo najbolja fora ove godine. Savršeno se uklopio u celu priču i look.

 • Ja zaista ne mogu i ne želim da poverujem u to da se ova pesma ovoliko dobro kotira ove godine. Iako mogu da shvatim donekle zašto je to tako. Ok, o ukusima ne treba raspravljati , možda meni i fali malo muzičkog znanja , no bilo kako bilo totalno mi je nejasno glasanje ovog međunarodnog žirija (koji u sebi ima ljude koji su mi ostali u lepom sećanju). Iako nisam čuo nijedu drugu pesmu sa češkog izbora u potpunosti sam zbunjen davanjem tolikog broja poena ovoj pesmi koja je kada je stanje u Srbiji u pitanju kao nešto što izlazi za Marka Mandića, MC Stojana, Cviju i sve one koji čine degradaciju muzike. Ovo mi toliko zvuči jeftino (tekst neću da komentarišem), izlizano, klasično biberovski i jako jako iritantno. Nema nikakvog ritma, pevanje podseća na recitovanje u dobrom delu numere a muzika je nešto što ja mislim da ni sam izvođač ne zna šta je. Zaista se nadam da neće zauzeti mesto u finalu nekoj zemlji koja je to zaslužila, jer bi tih tri munuta 12.maja bilo zaista bačeno. Za mene ovo nije ni za nacionalni izbor a kamoli za finale ESC. Iskreno se nadam da će na kraju spasti u red onih koje će završiti po principu tresla se gora rodio se miš (kao i Izrael , moram da kažem), jer će mi to govoriti da publika u Evropi nije zaboravila šta je prava muzika i njene prave vrednosti a i da žiri radi kako treba svoj posao. Ocena – 1

 • Joooj… Dobar glas ovde ne pomaze… Znaci uzas… Nadam se da ce imati poslednje mesto u polufinalu… Ne bih se slozio sa Markom da je jaci uticaj Dzastina Timberlejka ili Bibera… Pre bih rekao da je ovo neka jeftina verzija Rajana Levisa… To je to… Nemam vise nista da kazem. Ocena: Nista to ne valja… Cista jedinica (1).

 • Smuti pa prospi.Ne znam zasto je ovo tako popularno ove godine, totalno haoticna pesma puna svega, i sto treba i sto ne treba je u pesmi…Sve nesto s brda na dole, odozgo nadole,ulevo,udesno,razni zanrovi,razni istrumenti. Ova pesma me podseca na pre neki dan kad sam tako zadovoljan spremao snenokle i na kraju sve propalo jer mi je zagoreo fil od zumanca..Sve se nesto smutilo i na kraju se dobio buckuris neki tezak…Ocena 2.

 • Uz Izrael definitivno najprecenjenija pesma…. ima tu još nekoliko precenjenih i to baaaš ,ali Češka je ipak…..
  Toliko jedna prosečna tralala pesmica da je to prosto neverovatno, prošle godine teški trešeraj i potpuni kič iz Moldavije bila u top3, ove godine se ista sudbina Češkoj predviđa.
  Ocena:2-

 • Simpatično ( treba mi neki blaži sinonim ), ali u krajnjoj liniji dosta banalno, dosta melodijski oskudno i pomalo prepotentno. Čist primer „fora“ pesme, koja nema horizontalu i vertikalu. Nemam potrebu ovo da čujem ponovo ili da slušam učestalo. Čini se kao odbačena pesma sa albuma 24K Magic Bruna Marsa ili kao ažurirana verzija pesme Talk Dirty Džejsona Derula. Sam Mikolas je ekvivalent Erika Sada ( nisam načisto da li je to plus ili minus,a verovatno to zavisi i od godina ). Saksofon je evidentno provereni instrument na ovom takmičenju i sve zaposedne Lisa Simpson kada čuju ovaj zvuk. Meni se isto lično dopada, ali ne baš u toj meri. O tekstualnom delu pesme… ne treba se raspisivati, nema materijala za to.

  Ocena: 2

 • Mogu razumjeti zašto su Česi odabrali ovu pjesmu za svojeg predstavnika, moderna je i u trendu te im obećava njihov najbolji plasman dosad. S obzirom da je Češka nesumnjivo jedna od najpodcijenjenijih zemalja na Eurosongu, ja im taj dobar plasman i želim iako se meni osobno ova amerikanizirana brojalica uopće na sviđa. Ocjena – 2.

 • Polako ali sigurno, dodjosmo do druge najprecenjenije pesme ove godine. Kao sto je slucaj sa Izraelom, tako i ovde, uopste mi nije jasan ovoliki hajp. Saksofon mi je ovde tako iritantan, doduse manje iritantan nego onaj od prosle godine iz Moldavije. Kad su sa puno boljom pesmom (po meni) jedva usli u finale, sta tek ovde da ocekujem… Mislim da ce ovde biti najveci flop. Nesto slicno kao Slovacka 2010., toliko precenjena kod fanova, a na kraju ni u finale nije usla.

  Ocena: 2

 • Moderno, zarazno, veselo, provokativno – time bih opisao pjesmu kojom ce Češka sasvim sigurno ostvariti najbolji rezultat na Evroviziji. “Lie To Me” zvuči kao svjetski hit i drago mi je što je ovakva pjesma u ovogodišnjoj konkurenciji. Ne bih imao ništa protiv da pobijedi 😉 🙂
  5