Iz mog ugla 2018

„Funny girl” iz mog ugla (Letonija)

Pesma Funny girl (Smešna devojka) u izvođenju Laure Rizoto pobrala je najveće simpatije stručnog žirija i letonske publike na nacionalnom takmičenju Supernova 2018. Brazilsko-letonska pevačica u maju putuje u portugalsku prestonicu, gde će braniti boje Letonije u drugom polufinalu.

Letonci su i ove sezone pažljivo birali potencijalne pesme koje bi najbolje predstavile njihovu državu u Lisabonu. Sve pesme koje su se takmičile na Supernovi 2018 su prošle kroz tri veoma naporne faze — odabir žirija, internet glasanje publike i audicije izvođene uživo. Nakon treće faze odabran je konačan 21 kandidat.

Supernova je obuhvatala četiri takmičarske večeri – tri polufinala i veliko finale, do kojeg je stiglo osam pesama. Laura je na kraju ponela titulu 4. pobednika Supernova i 19. evrovizijskog predstavnika.

Letonija | Ko je Laura Rizoto?

Funny girl

Ain’t it funny, ain’t it funny
Oh, it all started as a joke
But now I’m falling, now I’m falling
The punch line is getting old
Cause I’ve been keeping to myself
For way too long
Ain’t it funny, ain’t it funny
I made you laugh every time we spoke
I locked my heart in hesitation
But somehow, you cracked the code
I tore down my walls,
And wrecked the ceiling
Ready to bare it all, but
You’re looking at her
She’s looking at you
I’m falling apart
What can I do
To make you feel that way about me too?
And it’s getting hard
I’m not gonna lie
To keep in the dark what I’m feeling inside
When you walk in smelling like her perfume
What was I thinking?
I’m just the funny girl to you

Reka Zapadna Dvina

Letonija ima čak 3000 jezera, ali našu pažnju je ipak privukla jedna reka — Zapadna Dvina.

Zovu je još i Daugava reka je u severnom delu istočne Evrope i njen basen obuhvata područja tri zemlje: Rusije, Belorusije i Letonije. Izvire iz močvara u blizini jezera Korjakino na području Valdajskog pobrđa u Tverskoj oblasti Rusije i nakon 1.020 km toka uliva se u Riški zaliv Baltičkog mora kod grada Rige. Nakon svega nekoliko kilometara toka protiče kroz jezero Ohvat odakle nastavlja svoj tok na jugozapadu. Kod grada Vitepska skreće ka severozapadu i zadržava taj pravac sve do ušća u Riški zaliv, u koji se uliva u vidu manje erozivne delte. Kanalskim sistemom povezana je sa rekama Berezina i Dnjepar, odnosno sa Crnim morem.

Odsjaj Starog grada Rige u Zapadnoj Dvini

Iako protiče kroz tri države, najduži deo pripada upravo Letoniji — 367 km. Neke od njenih najvažnijih pritoka su Usvjača, Obalj, Polota, Drisa, Kasplja, Lučosa, Ula, Ušača, Disna, Velesa. Najveći gradski centri koji leže na njenim obalama su Vitepsk, Polack, Navapolack, Daugavpils i Riga.

Prikazana je na novčanici od 10 letonskih lata.

Iz našeg ugla: Svetlana Jukić i Katarina Pijevac

Svetlana: A kako ti se čini Letonija?

Katarina: Ok je pesma savim. Neki Ališa Kiz fazon od pre desetak godina.

Svetlana: I meni zvuči malo retro, ali ima tu i prizvuka modernosti. Sve u svemu, u svemu i nije toliko loše. Ima tu dramatike, a ima i elemenata za dobar nastup, pre svega. Dopada mi se i tematika pesme, to i tek kako može da se iskoristi na samoj sceni.

Katarina: Da, zaista može. U pitanju je jedna veoma ubedljiva, raskošna i dramatična pop numera, ali ipak ne previše napadna. Sve u odgovarajućoj meri.

Svetlana: Meni samo smeta to što pri kraju postaje previše repetativno. Kao da čitav zadnji minut autori nisu uspeli da se dogovore sami sa sobom šta će dalje, pa su isponavljali refren jedno petnaest puta.

Katarina: Šta znam, ja to i nisam u tolikoj meri primetila. Čini mi se da Laura sasvim pristojno zvuči.

Svetlana: Sa tim se u potpunosti slažem. Letonci ove godine zaista imaju dosta elemenata za sam nastup. Šta predviđaš ovoj pesmi?

Katarina: Pa, zaista ne znam. Po mom mišljenju bi trebalo da se plasira u finale, ali opet možda i neće, sve zavisi od konkurencije i nastupa.

Svetlana: I meni se čini da bi ova pesma na kraju mogla da ostane bez finala. Letonci nemaju toliko glasačko telo, a ukoliko i nastup zakaže ni žiri im neće pomoći. A taman su se 2015. i 2016. bili odlepili od polufinala. Koju ocenu na kraju daješ?

Katarina: Hajde, neka bude 5.

Svetlana: Ja sam ipak više za 4.

Đorđe
I ovaj put me je oduševila ozbiljnost po kojoj je ova zemlja poznata u poslednje tri godine. Nisam baš nešto puno pratio njihovu Supernovu, ali sam nešto kasnije čuo isečak pesme i odmah sam se njome oduševio! S obzirom na to da su prošle godine odmah eliminisani u polufinalu, nadam se da će ove godine ispraviti grešku po tom pitanju. U finalu bi ih sigurno čekao TOP 10 plasman.
Ocena — 5
Slobodan
Teško mi je da ocenim ovu pesmu jer sam na ivici dobrog i lošeg. Ima intrigantan početak — oseti se mračna džez zadimljena i ustajala atmosfera, oseti se „duša”, dramatična je muzika… Ali nakon prve strofe i prvog refrena, meni je već dosta. Ostatak pesme mi zvuči razvučeno, kao izanđali lastiš od starih gaća — oteže se, i nikako da „pukne”. Umorim se slušajući je do kraja. Jedva čekam da vidim kako će to scenski sve da izgleda, jer mi čista studijska verzija, pa čak ni spot, nisu inspirativni za neku baletsku priču koja bi održala pažnju. Daću ipak jednu ocenu više — zbog šanse da mi se posle evrovizijskog nastupa ipak malo više dopadne.
Ocena — 3-
Marko
Za „smešnu devojku” sam navijao od samog početka letonske Supernove. Jedina je imala „iks faktor” zbog kog je bila u velikoj prednosti u odnosu na ostale pesme. E sad, što se tiče evrovizijske konkurencije, situacija nije u potpunosti takva. Pre svega, sam naziv pesme može da nas zavara — ja sam prvi pomislio da je reč o brzoj „tralalajci”. Međutim, kroz slušanje se upoznajemo sa prelepom, ali izdanom lepoticom koja je na stubu srama. Ozbiljna je ovo kompozicija, pomalo začinjena džezom i prezentovana veoma intimno. Laura je izvodi baš onako kako treba — umereno i sa stilom, ali pred poslednji refren potrebno mi je da se malo „trgnem”, neko iznenađenjce, ne samo još jedno ponavljanje. Sve izgleda i zvuči odlično, samo bih mali minus dao toj maloj repetitivnosti na kraju.
Ocena — 5-

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 4,40
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 17. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/uBlZsGxeXk4

Oznake

17 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Znam da sam zakasnio, ali ipak ostaviti komentar i ocjenu.
  Nastup je savrsen. Lijepa djevojka koja odlicno pjeva i jednostavnim pokretima cini da ovaj minimalisticki nastup bude efektan (uz pomoc dobrog kadriranja, naravno). Nastup sam pogledao mnogo puta, ali audio verziju (ili spot) mozda svega nekoliko puta. Tematika mi se svidja, tekst je odlican, ali nakon drugog refrena, pjesma postaje dosadna. Sama pjesma mi ne drzi paznju. Ipak, u poredjenju sa drugim pjesmama i ocjenama koje sam dao – Funny Girl zasluzuje 4-

 • Meni je ova pesma neki prosek iskreno ,bezlična mi je i mogu je kao poslušati malo ali isto tako i ne moram…
  Ocena:3

 • Zanimljiv instrumental, prijatan vokal, ozbiljnija tematika u odnosu na pojedine „sappy“ ljubavne pesme. Međutim, nije mi još uvek jasno da li je trebalo ići za još milimetar bliže mračnijoj atmosferi ( gde ta neuzvraćena ljubav zaista i napravi neki dramatičniji obrt, što bi pre svega bilo poželjno čuti u melodijskoj liniji ) ili je ova kombinacija ironičnog naslova i ozbiljnosti osećanja sasvim korektna. Glasom ona zaista to donosi dosta senzualno, a u isto vreme pomalo ledeno, pa je u tom smislu maltene lako poistovetiti se sa prezentovanom situacijom u pesmi, ali je sadržina opet kritičn(ij)a i nekako ipak mlaka voda u odnosu na pretenziju. Obećavajuće zvuči, ali je u krajnjoj liniji ipak dosta to „sterilno“ upakovano.

  Ocena: 3

 • Jos jedna „filmska“ pesma koja dobro zvuci. Laura ima prijatan glas i lepo peva, ali deluje mi neiskreno. Muzika je dramaticna ali fali joj neki moment kada se desi neka promena ili nesto kada si kazem – to je ono.

  Ocena: 4-

 • Mračno, misteriozno, veoma lepo…odlično uradjena melodija a Laura ima prelep vokal i daje pesmi poseban šmek…voleo bih da je vidim u finalu! Ocena:4

 • Po atmosferi, nastavak belgijske ovogodišnje priče. Dopada mi se pevačica, dopada mi se sve što postoji u pesmi, problem je u onome čega nema. Nekakav razvoj, nekakva promena, naravno ne banalni bridge, nego nešto, barem nešto da se desi. Naravno, postoje mnoge minimalističke pesme, bez ritmičko-melodijskih promena, ali koje moćno voze od početka do kraja. To ovde nije slučaj. Koliko mi zgrabi pažnju u prva 2 minuta, do kraja pesme počnem da dremam. Ipak, utisak za 2-3 slušanja je povoljan. Mislim da ima potencijal za ulazak u finale, uvek je pozitivna reakcija na dobro interpretirane pesme koje imaju neku priču, uz koju se predahne od agresivnih ritmova. Ocena: 3+

 • Dramatično je dosadna, ha ha ha! Ali ozbiljno! Plamen nije upalila, trik nije uspeo. Paralela je laka – Belgiji uspeva ta magija 007! A sa Letonijom, sem tog zanimljivog početka, ne bih imao baš ništa pametno i pozitivno da prokomentarišem. Neinspirativna,i nadam se da ostaje u polufinalu.
  Ocena za Letoniju – inicijalna dvojka (2).

 • Letonija – 3
  Zanimljivo, atmosferično, pomalo kabaretski. Dobar spoj pevačice i pesme. Daleko od lošeg, ali joj nedostaje ono nešto što osvaja. Prosto sam ravnodušan, ne “radi” me. Svejedno mi je. Ravna linija.

 • Posle Aminate i Love Injected Letonija jednostavno pluta u vodama sigurnih pesama. Justs je bio neuspeli Aminatin naslednik a Triana Park su mi bili fenomenalni. Od kada je Supernova startovala Funny Girl im je definitvno najlošija pesma.
  Jako je repetativna, čak pomalo i naporna.
  Ocena : 3

 • Fino je ovo sve ima neku foru. Laura zvuci odlicno uzivo, ali opet fali nesto da bi bila savrsena. Ocekujem povratak u finale sad dobrim nastupom. Ocena 4

 • Misteriozna pesma. To je moj prvi komentar. Nisam nešto oduševljen ali ne mogu ni da je kritikujem jer se oseća ozbiljnost u ovoj numeri. Malo mi je amerikanizovana, ima mi taj vajb…Lično meni nedostaje taj osećaj ushićenosti i oduševljenosti muzikom dok je slušam a spot me malo podseća na prošlogodišnji Jane Burčeske 😀 Pevačica ima harizmu, to je plus , nastup potencijalno može mnogo da doprinese. Spada u red ozbiljnijih ove godine ali nedostaje mi za celokupni utisak. Ocena – 3

 • I stas I glas. I etika I estetika. Puno bolje od prethodne dve godine. Ocena: 5

 • Upecatljivo ali pesma previse podseca na neku postojecu pesmu. Mnogo. Glas savrsen.
  Ocena 4

 • Ovo je veoma dobro. Jedino taj zadnji minut. Svidja mi se tematika i sto je onako retro. Moze se napraviti dobar nastup i nadam se kostimu kakav ima u spotu ( Ona crvena odeca i onaj makeup oko ociju ). Devojka ima veoma dobar glas. Takodje, podseca me na neke onako filmove tipa “Miss Peregrine’s home for Peculiar Children”, samo sto je drugacija tematika. Ocena: Odlicno, petica (5).

 • Korektna pjesma i korektna vokalna izvedba, ali bojim se da ovo “korektan” neće biti dovoljno za prolazak u finale. Inače, volim pjesme s džejmsbondovskim prizvukom i ne bih imao ništa protiv da je isti još više prisutan te da je u pjesmi ta neka dramatičnost još izraženija. Ocjena – 3.

 • Zamisljam Anastasiju Stil i Kristijana Greja u crvenoj sobi dok slusam ovu pesmu… Sta znam, niti je katastrofa, niti je medju najboljima. Sasvim solidna pesma. Mislim da ce uci u finale.

  Ocena: 3+

 • Meni je ovo tako neobično i interesatno a opet s druge strane mi i nije nešto, nije nešto sad da padnem na dupe kad je čujem ono, niti imam neku jaku želju da sa oduševljenjem slusam ovu pesmu..definitivno ima tu neke dramatike mistike što mi se baš sviđa a opet mi i fali neke energije emocije…Mada moram priznati da mi se svidja da neobičnost ove pesme..spora jeste a opet nije ni dosadna…čudna neka situacija šta znam,može da se prihvati al i ne mora da ostavi neki utisak…Ocena 3.