Iz mog ugla 2018

Izrael | Ko je Neta Barzilaj?

Izrael je za svoje 41. učešće odlučio da podari najautentičniju predstavnicu koju ova zemlja duže vreme nije imala — u pitanju je Neta Barzilaj. Ona će sa pesmom na engleskom Toy pokušati da svojoj zemlji donese prvu pobedu još od 1998. godine.

Izrael je i četvrti put zaredom svog evrovizijskog aduta birao preko talent-šoua HaKochav Haba. Bila je ovo peta sezona šoua, a četvrta uzastopna koja je poslužila za odabir izraelskog evrovizijskog aduta. Pobedu u šouu je ubedljivo odnela Neta Barzilaj. Ono sa čime je osvojila publiku je karakterističan način interpretacije u kojem se služila upotrebom „vokalne filter pedale” tokom celog svog učešća. Jedna od tih interpretacija po kojoj je ostala upamćena je izvođenje pobedničke pesme iz 1978. A ba ni bi; za tu intepretaciju je dobila pohvale od originalnog izvođača Išara Koena. Svoj muzički stil je opisala kao jedinstven.

httpv://youtu.be/I4h5AZDScq4

Neta je rođena 22. januara 1993. u Hod Hašaronu. Sebe opisuje kao ambicioznu i odlučnu. Uprkos svojoj mladosti, ima zaista bogato muzičko iskustvo. Svoju inteligenciju je istakla već u srednjoj školi, tako što je produžene muzičke studije završila odličnim uspehom (5,00 na srpskom!). Svoje školovanje je nastavila u školi muzike „Rimon” u odseku za elektronske studije.

Godine 2012. je bila instruktor u profesionalnom Kampu za mlade muzičare. U to vreme je postala pevačica sastava „Navy Band” i tu je stekla iskustvo na javnim nastupima. Kasnije je počela da nastupa u prestižnom klubu „Bar Giora”, gde je već tri godine. U tom klubu radi i kao urednik nedeljnih programa posvećenih džez muzici.

Bila je suosnivač improvizacionog vokalnog ansambla zvanog „The Experiment”, oformljenog 2016. godine. Sa tim sastavom je u pratnji poznatog ansambla „Bar Sheva” proputovala ceo Izrael. U to vreme je dobila vodeću ulogu u pozorišnoj predstavni „Running of the Sea” u čijoj je realizaciji jedan od saradnika bio i kompozitor Avšalom Arijel, koji će biti jedan od njenih pratećih vokala na evrovizijskoj sceni.

Godinu 2017. će pamtiti po tome što je dobila još jednu pozorišnu ulogu u predstavi Noama Imbara „The Book of Challenges”, radeći na a kapela deonicama u sklopu projekta „Pevanje u kvadratu”. Već dve godine nastupa sa grupom Gaberband u Izraelu i u inostranstvu. Takođe, drži radionice po izraelskim srednjim školama na temu korišćenja loopova (srp. vokalne filter pedale).

Autor njene evrovizijske pesme Toy je Doron Medali, koji je evrovizijskoj publici poznat po radu na pesmama Golden boy iz 2015. i Made of stars iz 2016. Njemu je u stvaranju pesme pomogao 25-godišnji muzički producent Stav Beger. Iako mlad, Beger može da se ponosi velikim brojem hitova koje je aranžirao i napisao za brojne poznate izvođače u poslednje dve godine.

Kada je reč o Medaliju, na internacionalnom planu se posebno ističe saradnja sa ovogodišnjom kiparskom predstavnicom Eleni Fureirom, za koju je napisao dva velika hita.

Oznake