Iz mog ugla 2018

„Viszlát nyár” iz mog ugla (Mađarska)

Šesnaesti evrovizijski predstavnik Mađarske je bend AWS koji je pobedio u finalu nacionalnog takmičenja A Dal 2018 s pesmom Viszlát nyár (Zbogom, leto). Svoju evrovizijsku numeru otpevaće na mađarskom jeziku u drugom polufinalu 10. maja.

Popularno nacionalno takmičenje A Dal i ove je sezone okupio veliki broj kandidata koji su se prijavili na konkurs nacionalne televizije, ali ih samo 30 dobilo ulaznicu za šou. Kroz tri kvalifikacione i dve polufinalne emisije, do finala ih je stiglo osmoro, a pobednika i evrovizijskog predstavnika Mađarske izabrali su kroz dva kruga glasanja stručni žiri i publika.

Mađarska | Ko je bend AWS?

Viszlát nyár

Viszlát, nyár, most már elkéstél,
mert azt hazudtad, enyém leszel,
de nem jöttél!
Viszlát, álom, köszönöm, hogy eltűntél!
Most már ideje visszakapnom,
amiket elvettél!
Summer gone, now you’re all too late
That you’ll be mine was just a lie
You never came.
Dreams all gone, thanks for fading away!
It’s about time that you repay
All you chose to take

Jezero Balaton

Mađarska je kontinentalna zemlja, ali i kao takva ima izuzetno bogatu hidrografsku mrežu. Kroz Mađarsku protiče veliki broj reka, ali je nama svakako najinteresantnije jezero Balaton.

Balaton, koje se u našem jeziku još zove i Blatno jezero, najveće je jezero čitavoj u Srednjoj Evropi. Reka Zala je najveća utoka jezera a kanalizovana Šio je jedina njegova otoka. Sa površinom od 592 km², dužinom od 77 km i širinom od 4 do 14 km, jezero se nalazi na 104 metara nadmorske visine, s najvećom dubinom od 12,2 m (prosečna dubina je 3,2 m).

Benediktanski manastir Tihanj iz XI veka u istoimenom mestu na obali Balatona

Postoji nekoliko varijanti o poreklu imena Balaton. Opisni prevod bi dao značenje Blatno jezero, što daje u prilog tezi da ime potiče od slovenske reči blato. Međutim „bala” nema više nikakvo značenje u modernom mađarskom jeziku, dok „ton” (mađ. ton), ima značenje „na jezeru”. Za vreme rimske imperije jezero se zvalo Plitko jezero (lat. Lacus Pelso), dok su Nemci koristili naziv Plattensee, koje ima isto značenje kao i na latinskom jeziku.

Jezero Balaton, sa povećanim atmosferskim padavinama, utiče na klimu okoline; ima više oblačnih dana, manju varijaciju temperature nego ostali delovi Mađarske. Tokom zime površina jezera je obično zamrznuta. Turizam je veoma razvijen, najveći promet je od juna do septembra, kada je prosečna temperatura vode 25°C. Za vreme jačih zima organizuje se pecanje na ledu i tako produžava turistička sezona.

Iz našeg ugla: Svetlana i Nebojša Jukić

Svetlana: Kako ti se čini mađarska pesma?

Nebojša: Sasvim interesantno. Evo malo i metala na Evroviziji. Ne znam o čemu pevaju, ali osećam nekakav bes i žestoku energiju. Dopada mi se.

Svetlana: Ozbiljna tema je u pitanju – smrt je deo života, a posvećena je preminulom ocu jednog od članova benda. Možda se zato oseti toliki bes. Kako ti se čini čitav ovaj paket?

Nebojša: Veoma mi se dopada. Ovakav žanrovski odabir mi se dopada, znaš da su moji omiljeni evrovizijski pobednici Lordi. Sve je baš po mojoj meri, ali mi je tema baš mračna.

Svetlana: Jeste mračna, ali je to prosto činjenica, kako god da okreneš. Vokalno zvuče odlično, tekst ne znam, ali smo temu pesme već prokomentarisali — zaista ozbiljno. Muzika u strofama mi se veoma dopada, oseća se ta emocija — tuga zbog gubitka, ali mi je refren previše sirov. Previše mi je tu vike (znam da to sam žanr zahteva, ali može to da bude i melodičnije) i nekako iz refrena ne mogu da naslutim priču u vezi sa pesmom. Šta ti kažeš?

Nebojša: Meni se ta sirovost dopada. Tu zaista osećam bes.

Svetlana: Kakav nastup očekuješ? А kakav plasman?

Nebojša: Što se nastupa tiče, verovatno će biti nešto što bi nalikovalo na koncertni nastup. Plasman mi je neizvestan, hajde neka bude nekakva sredina u finalu.

Svetlana: Složiću se sa tobom oko plasmana. A ocena?

Nebojša: Neka bude 5.

Svetlana: Ja ću dati 4+.

Marko
Jedna vrlo poetična priča zaokružena mračnim metalom. Mađari su neverovatni, iz godine u godinu baš prijatno iznenađuju izborom izvođača, menjanjem žanrova, stilova, nastupa… Jedna od retkih nacija za koju mogu reći da su iz istinskih autsajdera prerasli u istinsku evrovizijsku velesilu. Metal i ova vrsta „bučne” muzike nije žanr koji preferiram, ali rado stavim pokoju numeru ovog stila na svoju plejlistu ako je zaista kvalitetna i dobro zvuči. AWS-ovci su jedni od originalnijih učesnika ove godine — plus za maternji jezik, plus za vokal (ma koliko on parao uši), plus za jedinu pesmu koja se otrgla od drugih, popularnijih žanrova. Što se mene tiče, nije upitan ni odličan nastup u maju. Jedini veliki upitnik je koliko će zapravo ova pesma dotaći Evropu? Koliko je ljubitelja ovog ekstremnog žanra? Ovo je eksperimentisanje, a ono je uvek mač sa dve oštrice.
Ocena — 4
Đorđe
Mislim da je ovo prvi put od 2011. da me je Mađarska zaista razočarala. Zar da posle onako divnih pesama koje su slali npr. 2011, 2012, 2014. ili 2017. spadnu na „ovo”? Nisam neki ljubitelj metala, ali moram da priznam da je ovo najslabija pesma u tom maniru koju sam čuo na Evrovizijama od Finske 2006. Ovo bi, recimo, bolje prošlo u intervalu između 2006. i 2009, kada je samo publika imala pravo glasa. Ovako Mađari ne mogu da se nadaju ničem drugom nego ispadanju u polufinalu. Žao mi je, ali moraćete da se pomirite sa tim da ništa od finala ove godine nema za vas. Prvi put otkako se ova rubrika realizuje ću nekoj pesmi dati jedinicu, u slučaju Mađara zasluženu.
Ocena — 1
Slobodan
Nikada nisam razumeo ovu vrstu muzike. Stoga mi je jako teško da bilo šta prokomentarišem, osim utiska da neko viče na mene. Time bih završio svoj komentar o pesmi, a što se tiče plasmana, nekom čudnom ironijom, ove metal pesme budu zapažene na Evroviziji, pa tako verujem da će i ovaj put biti te veruje da će se AWS naći u finalu.
Ocena — 1

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 3,00
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 21. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/6unRU5ZHbqY

Oznake

21 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Super je da imamo toliko razlicitih zanrova. Ne slusam ovaj zanr nikako cesto, ali ova pesma mi bila medju omiljenim pesmama od prvog slusanja. Jeste energicna, emotivna i iskrena. Svidja mi se da Madjari vec drugi put za redom poslali stvar koja nije tipicno eurovizna ali je iskreno uradjena i prezentovana.

  Ocena 4+

 • Obicna buka, nista vise…prolazi u finale zbog madjarske dijaspore ocigledno…
  Ocena:1

 • Svaka cast za poruku pesme I za madjarski jezik. Dalje nemam nista pozitivno da kazem, napadno I usiljeno. Ocena: 1

 • Mađarska – 1
  Razumem njihovu emociju i to da su iskusni i predani izvođači, ali za mene je ovo samo 3 minuta neprijatne dernjave i silovanja mozga. Ne verujem da ovo može da bude prijemčljivo za širu publiku.

 • Ne bih imao ništa da dodam što već nije rečeno… Pesma sa snažnim emocijama koje će najbolje preneti ovaj žanr muzike. Momci nastupaju na svom jeziku. Pored toga, vrlo je pohvalno što posle dužeg vremena imamo metal na evrovizijskoj sceni. Smatram da ova pesma ide lagano u finale. Ocena: 4+

 • Nisam veliki fan rok/metal muzike, ali me evrovizijske pesme u tom maniru skoro uvek kupuju. E pa to nije slucaj sa ovom pesmom, nista me ovde ne privlaci, nekako mi je sve prepuno dranja i agresije. Neka bude ocena 2 za razlicitost

 • Definitivno, Mađari su šampioni u promeni evrovizijskih žanrova i svaka čast na tome!

  Ne znam da li to u meni čuči neprobuđeni metalac, tek i sam sam iznenađen sopstvenom reakcijom. Ako to na šta reagujem ne može biti žanr, koji mi je potpuna nepoznanica, onda je nešto drugo.
  Prikrivena dramatika u strofama, koja najavljuje dolazeću oluju, sirovu i surovu eksploziju koja vodi unutrašnjem pročišćenju, to je ono što ja osećam dok slušam, nemajući pojma o čemu pevaju i kao što uvek kažem, tekst je nebitan, ako jezik muzike nisi razumeo. Ja njima, jednostavno, verujem. Tri katarzična minuta. I, prihvatam i razumem, nije za svakoga! Ocena: 4

 • Lepo je ovo. Podseca me bas na Linkin Park i Paramore. Ne bih ja ovo u finale. Lepo zvuci na madjarskom jeziku ali vise bih voleo da pevaju ne engleskom. Tek tada bi cela pesma dosla u potpunosti do izrazaja. Pesma je brutalna a posebno refren. Ima visoku mogucnost performansa a ovaj pevac kida kako peva. Ocena: Moze bolje, cetiri (4).

 • ček, prvo sada ide obavezni deo kometnara u kojem kažem kako inače privatno slušam metalčinu, te kako mi ni scream ni growl nisu ušima strani. ok, sada kada sam to rekla, moram da priznam da se meni ovo uopšte, ali uopšte nije dopalo. e sad, verovatno je poenta pesme u tekstu. ali pesma je na mađarskom. a takva kakva jeste, kod mene uopšte ne budi želju da saznam o čemu se tu radi. i u tome je problem. recimo, kada sam čula grčku pesmu, odmah sam pohitala na net da vidim prevod jer sam želela da je bolje razumem. ovde taj element kod mene ne postoji. apsolutno sam ravnodušna. izvinite, susedi. od mene 2, i to samo zato što sam ljubiteljka žanra.

 • Preagresivno za moj ukus i krivo mi je sto su pobedili na A Dalu mislim da je bilo boljih pesama. Nzm mislim da ce u finale ali ne bih voleo. Ocena 3-

 • Prvo da spomenem da je Madjarska moj pobednik od prošle godine, i glasao s za Origo, ono je bila emocija + nastup + pesma = pravi pobednik ESC 2017.
  Madjarska 2018. je najveći grower od svih pesama na mene ove godine! Tako je duboka, tako iskrena, osećam tu emociju i u refrenu i u strofama, zaista me pogodi! Ne volim ovaj pravac, iskreno, čudio sam se i negodovao kada ja pobedila na A Dal u, ali bravo Madjari, kupili ste me sa zakašnjenjem! A koliko ste me kupili, izmerićemo u maju!
  Ocena za Madjarsku – fotofiniš petica (5).

 • U ovoj pesmi ima svega što nije za moje uši-dranje,vika,buka,previše energije… Sigurno su imali bolje i pristojnije pesme na svom nacionalnom izboru. Ni to što je na maternjem jeziku ne pomaže. Nadam se da će Mađari ostati u polufinalu. Ocena:1

 • Hmm, metal zaista pruža uslove da se kod izvođača čuje taj primalni krik. Ovde je definitvno ispoljen i to vrlo direktno. Pohvaljujem konkretnost u izrazu ( neka se peva o nečemu, a ne o svemu ), kao i enormnu količinu agresije i boli koje on kanališe kroz reči. Simoblično je to što su prva tri stiha prigušena implicirajući da je sada došao čas da “postavi sve karte na sto” i da iskopa potisnutu bol izazvanu osobom koje više nema. Ovde mi je, na primer veoma, interesantno kako nema refrena, kako sve ovo izgleda kao terapeutski govor nekoga ko još uvek žali za nekim, pa se tako oseća gradacija osećanja, koja na momente svako malo eksplodira. Pred kraj, to se pretvori u pravi cunami preplavljući njega kao nekoga ko se tek sada suočava sa onim što ga tišti, a vala i slušaoca. Teško je verovatno vrištati u tonalitetu i ujedno impresivno, ali je moglo za koji miligram manje toga. Dobrodošlo je čuti “živu” svirku, ali mi se najviše sviđaju melodijske deonice tokom ispevavanja. Generalno, ne mogu da kažem da ne osećam ovaj žanr. Ne slušam aktivno, ali ne izbegavam, s tim što je sam rok i sam pank mnogo bolja opcija za mene.
  Drago mi je da ovo takmičenje slavi raznolikost u žanrovskom smislu i što može i ovo da se čuje, a ova godina se već do sada čini dosta šarena. Samo da se nastavi u tom pravcu.

  Ocena: 4

 • Zaboravio sam ocenu da napišem,ali mislim da je sve naravno jasno.
  Ocena:5

 • Meni je ovo zaista sve ali svee fantastično!!
  Apsolutno sve mi se dopada i nastup,glas,energija na sceni koja je zaista neverovatna,melodija,tekst!
  Voleo bih uživo sve ovo da doživim i da uživo ovo slušam na njihovom nastupu, savršena su grupa razbijaju potpunooo!
  Ako su Lordi mogli da pobede,nadam se da mogu i Mađari jer sam oduševljen ovom pesmom i navijam za njih da pobede.
  Srećno komšije,12 poena od Srbije dobija nadam se novi pobednik pesme evrovzije-MAĐARSKA!

 • Pored Rumunije, jos jedan nas opasan konkurent. Da se ne lazemo, nemam nista protiv ove vrste muzike, ali ja ovoliku dernjavu ne mogu da svarim. Da ne komentarisem poslednji refren. Nadam se da ce nekim cudom Madjari konacno posle duzeg vremena doziveti ispadanje u polufinalu.

  Ocena: 1

 • Ovu pesmu pohvaljujem iz dva razloga. Tekst to jest poruka pesme (spot koji nosi emociju i pomaže da se pesma na malo bolji i lakši način razume) je prvi razlog a drugi je maternji jezik. Veoma mi je drago što imam utisak da je ovo Evrovizija sa najvećim brojem pesama na maternjem jeziku u poslednjih 5,6 ovako na prvu loptu,a možda i više. Sve ostalo mi se ne dopada i na mene ne ostavlja neki pozitivan i prijatan utisak. Ovakav divljački, grub metal i rok ja ne gotivim. Kada čujem ovo vikanje a ne pevanje, automatski poželim da ugasim takvu pesmu. Neki sličan osećaj imam i kada slušam Mađarsku. Mislim da je ovo promašaj, mada opet napominjem da ima deonica koje i nemaju tako loš ritam , što uz tekst i spot malo vadi stvar. Ali na sceni u Lisaabonu , spota nema… Sve u svemu nekako mi se čini da ovakvim pesmama i nije baš mesto na ESC a tako smatram da će moji severni susedi i proći. Ocena – 2

 • Mađari bi bili sigurni pobjednici kad bi glavni kriterij bio tko je u stanju proizvesti više decibela na pozornici, ali na sreću nije. Dobro je da je na Eurosongu prisutno što više različitih muzičkih žanrova, ali ovo je žanr koji mi, da ga nema, uopće ne bi nedostajao. Neću lagati, ne želim ovo slušati u finalu, tako barem neću morati stišavati TV kad počne ova deračina. Neću dati najnižu ocjenu jer za razliku od na primjer Nizozemca, čija je interpretacija besprijekorna, ali proračunata, u Mađarovu glasu ipak osjećam dosta istinske emocije. Ocjena – 2.

 • od samog pocetka A DALA sam srdacno navijao za ovu pesmu da ode na eurosong mada moram priznati da nisam nesto bio optimistican po tom pitanju tako da kad je poslata mom odusevljenju nije bilo kraja..iz prostog razloga sto volim neobicnosti na eurosongu..volim kad je nesto neobicno,drugacije,kad odudara od ostalih pesama…Pa tako i ovo mada mislim da je najveca mana ove pesme sto ce se najpre i uglavnom svideti ljudima koji i privatno vole i slusaju ovakav stil muzike..dok ce vecini ostalih biti agresivna gruba i prosto im nece prijati i nece im se svideti…tako da s te druge strane nisam siguran koliko ova pesma ima evrovizijski potencijal al videcemo…Neki je porede sa kipransom Alter Ego i Slovackom Don’t Close Your Eyes..Mada ne,ovo je ipak nesto jos jace,energicnije,agresivnije,grublje,intenzivnije..i meni se to svidja iako ni ja sam nisam fan i ne slusam privatno ovakvu vrstu muzike..Ovo mi se skroz dopada i drago mi je sto cemo ovako nesto videti i cuti na evrovizijskoj sceni pa sta bude bice, po pitanju plasmana ove pesme ne znam stvarno sta da mislim,Madjarska je to redovni finalisti…Sto se mene tice meni je ovo skroz na mestu, nije idealno al moze da prodje..Ocena 4

 • Ne volim ovu vrstu muzike, ali strofe dobro zvuce i tekst je odlican.
  3