Iz mog ugla 2018

Finska | Ko je Sara Alto?

Sara Alto, pevačka zvezda Finske, predstavljaće Finsku u Portugaliji s pesmom Monsters te pokušati da svoju zemlju uvede u finale posle tri bezuspešna pokušaja.

Ovogodišnja predstavnica Finske rođena je 1987. godine. Čvrsto je zauzela vodeće mesto jednog od glavnih mladih talenata u Finskoj i vodeće evropske zvezde u usponu, nakon što je publika upoznala i zavolela u u popularnim TV šou-programima The Voice i Finland’s Got Talent gde je osvajala 2. mesta. Ipak, naročitu pažnju šire evropske javnosti zadobila je učešćem u britanskoj verziji X Factora koji spada u red najgledanijih u svetu. I tu joj je 2. mesto bilo predodređeno.

httpv://youtu.be/2cSrUhsvcBw

Altova je pre imenovanja za finsku predstavnicu na Evroviziji dva puta isto pokušavala — 2011. s pesmom Blessed with love i 2016. s numerom No fear. Oba puta je, verovatli ili ne, bila druga!

Tokom 2016. i 2017. najveći svetski pretraživač Google svrstao ju je među najtraženije pojmove u Finskoj.

Sara Alto je imala devetogodišnju vezu s pevačem Temuom Roivainenom, ali su raskinuli 2013. Nakon toga, započela je novu s Meri Sopanen, svojom obožavateljskom i ličnim trenerom. Verile su se 2016. godine, na dan dvogodišnjice.

Evrovizijsku pesmu Monsters napisao je iskusan tim autora, već dokazanih i ostvarenih u evrovizijskom svetu. Reč je o Džoju i Lenei Deb, autorima pobedničke evrovizijske pesme Heroes, te Kiju Ficdžeraldu.

Oznake