Iz mog ugla 2018

„Monsters” iz mog ugla (Finska)

Pedeset druga predstavnica Finske na Pesmi Evrovizije jeste Sara Alto koja će se u prvom polufinalu 8. maja takmičiti s numerom Monsters (Čudovišta).

Iako je ovosezonski evrovizijski izbor u Finskoj zasnovan na konceptu „jedan izvođač – više pesama”, javni servis YLE je u početku, za sedmo izdanje tradicionalnog šoua Uuden Musiikin Kilpailu, imao sasvim drugačije planove, koji su se svodili na organizaciju jednovečernjeg festivala sa više izvođača i pesama.

Konkurs je raspisan u dva navrata – u februaru i septembru. Iako je na ta dva konkursa stiglo 300 prijava, sve one su na kraju odbačene jer među njima se nije našla nijedna pesma u izvođenju neke velike zvezde. Zbog toga je finska delegacija prvi put u istoriji svog učešća na Evroviziji rešila da izvođača izabere internim putem. Izbor je pao na popularnu pevačicu mlađe generacije Saru Alto, i njenim odabirom je povećan interes javnosti za Evroviziju u Finskoj; logično je bilo i da delegacija promeni koncept ovosezonskog izdanja UMK koje će zasnivati na odabiru idealne pesme za nju.

Neki fanovi bili su u isto vreme i šokirani i obradovani zbog ovakve iznenadne odluke, ali je u isto vreme svaljen velikignev na finsku muzičku industriju.

Sara je na taj način uspela da se iz trećeg pokušaja domogne Evrovizije, posle ostvarena dva vicešampionska mesta na finskim izborima 2011. i 2016. godine.

Tako se šou Uuden Musiikin Kilpailu sve na tri interno izabrane pesme koje je Sara izvela, a internacionalni žiri i publika odlučili su da je najbolja numera bila Monsters.

Finska | Ko je Sara Alto?

Monsters

Closed my eyes, so I couldn’t see it
Felt so numb, but now I’m ready to feel it
So tonight I’m making friends with all the creatures that are hiding
there under my bed
I ain’t gonna hold on to these monsters anymore
Now I’m gonna let in all the light, tear down the walls
At my worst I found my army strong, all the demons are gone
You can try and scare me now but I ain’t scared no more

Jezero Sajma

Za Finsku se kaže da je „amfibijska zemlja”, zemlja vode i kopna. Različiti su podaci o broju jezera u Finskoj, ali je verovatan podatak da ih ima oko 60.000. Stoga kolokvijalno Finsku zovu i „Zemlja hiljadu jezera”. Najveće od njih zove se Sajma, ujedno četvrto po veličini u Evropi.

Sajma ili Sajmen (fin. Saimaa) je mreža jezera u jugoistočnom delu Finske blizu rusko-finske granice. Površina mu je oko 1377 km², a sa susednim većim jezerima, sa kojima je povezano sistemom kanala i otoka, ta površina ide i do 4400 km².

Jezero Sajma ima mnoge specifičnosti. Osim svoje veličine, jezero je veoma dobro razuđeno, a dužina njegove obale iznosi skoro 15.000 km, što je čini najdužom obalnom linijom na svetu. Ima visoke, stenovite obale i preko 14.000 ostrva!

Otoka jezera je reka Vuoksen koja ga spaja sa najvećim evropskim jezerom Ladogom. Povezano je istoimenim kanalom, dužine 42,5 km, sa Finskim zalivom. Ostali kanali ga spajaju s manjim jezerima u istočnoj Finskoj i čine mrežu vodenih puteva koji se uglavnom koriste za transport drveta, minerala, metala, celuloze, ali i za potrebe turizma.

Iz našeg ugla: Slobodan Todorović i Dejana Simić

Dejana: Čula sam i nisam baš pala sa stolice. Ali u ovogodišnjoj konkurenciji mislim da imaju čemu da se nadaju.

Slobodan: E, a fanovima puna usta Sare već mesecima unazad. Srećom pa ne budu uvek pravu. 🙂

Dejana: Kako misliš?

Slobodan: Pa u odnosu na prošle godine, imaju Finci više nego dobar materijal, ali svakako nije pobednički. Mislim da je pesma dobra, produkcija odlična, Sara vlada scenom, vole je kamere, ima dobar glas… Dakle, sve je tu kako treba, ali baš da se toliko o njoj piše… Fali još samo da znamo i kad je piškila.

Dejana: Hahahaha… 😀 Pa cool je riba, tako mi deluje. Pesma odgovara aktuelnim trendovima, zvuči kao nešto što bi trebalo da se vrti na radio-stanicama. Mislim da im je finale osigurano, bez daljeg. Ovo jeste nešto bih i privatno slušala, ali da li će me naterati i da glasam za nju — nisam baš sigurna.

Slobodan: Da, i ja mislim da bi to mogao da bude problem. Koju bi joj cenu dala?

Dejana: Hm… Bolje od proseka, dakle neke trojke, jeste. Samim tim što bih je stavila na svoju plej-listu… Ja bih joj dala jednu jaku četvorku.

Slobodan: O, pa dobra si! Ja sam mislio biće niže, ali je i na mojoj skali tu negde. Dakle, od mene ipak jedna „normalna” četvorka. 🙂

Marko
Hvaljen Isus! Koliko god mi se nije svideo onaj užasni gest Finaca da ponište oko 200 prijavljenih numera za nacionalni izbor, toliko su me dobro „smirili” sa Sarom Altom. Za Saritu navijam već tri godine da se pojavi na evrovizijskoj sceni i ako je već morao na kraju da bude interni odabir, Finci su ga odlično izvršili. Pored Eline Nečajeve, Altova poseduje najsmeliji vokal koji u ovoj pesmi iz strofe u strofu ježi od glave do pete. Lepo je upakovana himna o „čudovištima koja žive ispod kreveta” i koje svako od nas ima, čuje se moderni švedski aranžman, totalno Lejdi Gaga vajb. A što se tiče vokalnog izvođenja, kao i uvek – besprekorno. Veoma dobar primer reprezentativnog, modernog i kvalitetnog popa, koji će bogami zapaliti arenu u Lisabonu. Za poslednjih deset godina, Finci nikada nisu bili bliže pobedi.
Ocena — 5+
Svetlana
Još jedan radijski pop hitić. Toliko najave, toliko pompe i na kraju čist prosek od pesme. Ne sporim odličan Sarin vokal niti njeno scensko izvođenje, ali ja ovde ne vidim ništa toliko upečatljivo niti vredno prevelike pažnje. Tekst je pristojan, vokal odličan, ali mi je muzička podloga veoma iritantna i već viđena. Moram da naglasim sledeće — ovo čudo će verovatno proći u finale zahvaljujući dobro poznatom i veoma iskusnom izvođaču, a prošlogodišnja pesma Blackbird je ostala u polufinalu, iako je bila retko kvalitetna i ozbiljna evrovizijska numera.
Ocena — 3
Đorđe
Čim sam čuo da će Sara biti finska predstavnica, odmah sam verovao u vrhunsku pesmu. Na kraju me nije razočarala. Od tri pesme koje je ona izvela na malom finalu, upravo Monsters je od samog starta bila pesma koja je za Fince potpuna sigurica za ostvarivanje jednog TOP 10 plasmana u finalu. Sa numerom Domino ili sa Queens bi isto bili u finalu, ali ne bi ostvarili takav plasman kao sa prvom sa liste. Iako sam do skora verovao u pobedu pesme, u međuvremenu su se pojavile druge kompozicije koje isto tako nose potencijal pobedničkih, ali ne sumnjam da će se Sara u finalu izboriti sa teškom bitkom zvanom „ulazak u prva 3”.
Ocena — 5

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 4,20
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 23. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/y4xlvh6qW6M

Oznake

21 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Modeno uradjena pop pesma koja je slicna vecini pop pesama koje cujem iz radija. Dobar ritam ali nista originalno ili karakteristicno. Zao mi je da se nece takmiciti sa akustickom verzijom jer ta je odlicna. Dok je nisam cula mislila sam da je Saara opet jedna prosecna pevacica, nije.

  Ocena: 4-

 • Očekivao sam malo bolju pjesmu za Saru, ali volim i ova čudovišta 😀 Smatram da je tekst odličan, previše opjevana tema je prikazana na malo drugačiji način. Sarin glas obožavam (pritom napominjem da ne gledam nastupe sa UMK-a, tamo je zvučala lošije nego inače).
  U ovogodišnjoj konkurenciji, Finska je jedan od mojih favorita.
  5

 • Na prvo slusanje mi je zvucala tako izlizano i istroseno. Kada sam je cuo vise puta pocela je da mi se svidja. Ima poprilican potencijal za sjajan nastup. Njen vokal je jedan od najboljih na ovogodisnjoj Evroviziji. Ocena 5-

 • Pesma je dobra, prava evrovizijska, za mrdanje mase, to nam uvek treba, pozdrav i za Eleni Fureiru! Ali, kad sam video onaj prvi live u Finskoj, bio je oravi flop u kojoj glavi! Toliko manjka harizme, prirodnosti u ispevavanju nekih tonova, u koreografiji….Samo sam pomislio – šteta! To je bio ozbiljan pad utiska za mene kada je reč o Finskoj! Ali onda se desila ona verzija ove pesme na 34 jezika i neki boljii životniji live nastupi, i moja vera i podrška ovoj, objektivno odličnoj brzoj pesmi se vratila! Nije mi jasno samo u Portugalu na koju stranu će tas prevagnuti,na plus ili minus, dakle ima mnogo potencijala ali ne znam kako će to Saara doneti i predstaviti! Inače, osećam malu mučninu jer se opet neke klišeirizovane esc teme vraćaju s ovom pesmom, ko pokvarena ploča, ali progledaću kroz prste, jer beat je odličan!
  Ocena za Finsku – nesavršena petica (5).

 • Ne moze ni jedna Evrovizija da prodje bez demona djavola cudovista u pesmi. Mora i to da se spomene. Narocito od strane zemalja Skandinavije. Moderno jeste ali tekst ne ne. Ima ritam. Sve u svemu
  Ocena 2

 • Savrseno! Jos kad sam je prvi put cuo rekao sam “ova pesma mora na esc” I eto tako je! Dopada mi se sve od same pesme pa sve do Sarinog izgleda, harizme I boje glasa. Takodje I svaka cast za njenu pesmu prevedenu na 34 jezika, zaista se vidi koliko se trudi devojka. Ne bih se protivio da pobedi ali izgleda da je Sari sudjeno vecno to drugo mesto haha (malo sale). Inace meni je druga na listi posle Danske. Ocena: 5

 • Nisam čuo za finsku predstavnicu pre zvanične objave televizije. Gledao sam finski nacionalni izbor,moje mišljenje da je pesma Domino imala bolji scenski nastup,no,ni Monsters nije loša pesma. Kvalitetan vokal,energičan performans,
  nadam se da će proći u finale. Finska je jedan od mojih favorita ove godine. Ocena:5

 • Saaraaaaaa! Pesma je totalno njen fazon. Drago mi je što je bržeg tempa jer Saara je sjajan performer što je pokazala u X Faktoru UK. Pesma je produkcijski na visokom nivou, vokal ne želim ni da komentarišem definitivno u top tri vokala ove godine. Što se tiče nastupa mislim da je u ovom slučaju najbolje “less is more”. Ako Finci uspeju da konstruišu dobar nastup nema zime za njih 😀
  Ocena: 5

 • Moj absolutni pobednik ove godine! Sve sto volim i zelim, mracna i tamna melodija pomesana sa modernim pop zvukom i melodijom, odlicna produkcija, odlican ritam i melodija, po meni ova pesma je bezgresna i zasluzuje samo najbolje…takodje veoma se malo prica o tekstu i poruci ove pesme, verovatno mnogi ni ne obracaju paznju iako pesma nosi veoma tesku i vaznu poruku, ko zeli razumeo je ko ne verovatno ni ne zeli…Saru zelim da vidim na esc-u jos od njenog ucestvovanja na umk16 sa pesmom no fear bila mi je favorit i nepravedno je izgubila ali vratila se jaca nego ikada! Ona jeste dobar pevac ali je pre svega dobra i draga osoba! Molicu Boga da prodje u finale pa da u finalu mogu lepo da glasam za ovu pesmetinu!
  Ocena: najčistija moguća 5ica! Sa plusom!

 • Moram priznati da sam vise bio za DOMINO ali moram priznati i da je ovo svetski i maestralno i da mi se i ova pesma jako dopada…Tematika genijalna, Izvodjac vrhunski..po meni je ova pesma svetski uradjena sa materijalom za vanserijski nastup kome se i nadam…Neo ocekujem bas pobedu ove pesme ali realno je ocekivati neki konkretniji plasman..Moram se sloziti sa Svetlanom da je proslogodisnji neprolazak remek dela BLACKBIRD tezak kriminal al sta je tu je,i to se desava…Nemam nista da zamerim ovoj pesmi,jer stvarno je kvalitetna, ozbiljna,perspektivna i Finska ove godine stvarno ima veliki potencijal…Da smo pametni poslali bi Jelenu Karleusu sa ovakvom pesmom i ostali zapamceni na Eurosongu za sva vremena Poyy OCENA 5+ !

 • Moram priznati da sam vise bio za DOMINO ali moram priznati i da je ovo svetski i maestralno i da mi se i ova pesma jako dopada…Tematika genijalna, Izvodjac vrhunski..po meni je ova pesma svetski uradjena sa materijalom za vanserijski nastup kome se i nadam…Neo ocekujem bas pobedu ove pesme ali realno je ocekivati neki konkretniji plasman..Moram se sloziti sa Svetlanom da je proslogodisnji neprolazak remek dela BLACKBIRD tezak kriminal al sta je tu je,i to se desava…Nemam nista da zamerim ovoj pesmi,jer stvarno je kvalitetna, ozbiljna,perspektivna i Finska ove godine stvarno ima veliki potencijal…Da smo pametni poslali bi Jelenu Karleusu sa ovakvom pesmom i ostali zapamceni na Eurosongu za sva vremena 😉 Poyy

 • MSM da ova pesma zasluzuje top 5. Kod svake pesme osecam neku emociju. Ali kada cujem ovakve pesme osetim toliku moc kao da mogu da pokorim ceo svet za pola sata sto je veoma dobro. To isto osecam i kod pesama od Spices, Christabelle, Lady Gage… No, ostavimo njih po strani. Devojka kida kako peva. Nastup bih voleo malo da promeni u Lisabonu i da svoje igranje svede na minimum da bi pevala jos bolje iako dobro peva. Poslednji put Finska mi je bila u finalu 2010 i nisam siguran za 2013. A top 10 je bila 2007. Ocena: Odlicno, petica 🙂 (5).

 • E, za mene je ovo obična bljuvotina! Jedna od retkih koja je ove godine baš uspela da me iznervira, do daske!
  Ovako tačno izgleda hladno, proračunato pravljenje pesme pri čemu se isključivo i jedino vodi računa da bude po šablonu “to je prava evrovizijska pesma”. Neoprostivo! U tako jakom polufinalu, apsolutno ne postoji nikakav razlog da ovakva nekreativnost prođe u finale. Već vidim zapanjenost armije fanova kada ni deseto pročitano ime finaliste ne bude Finska. I ne saosećam. Ocena: 1

 • Finska – 4
  Dobra pesma, zaista odlična produkcija, moderno i aktuelno. Pun pogodak bi bio da se s ovim pojavila pre desetak godina, pre Lady Gage ili paralelno u tom periodu kada je ovaj stil bio nešto novo i potpuno interesantno. Ovako sada mi deluje kao da malo kaskaju za vremenom. Takođe, kod Sare mi nedostaje harizma. Ona peva odlično tehnički i ima odličan glas, ali mi ne drži pažnju toliko da bi mi bila favorit. Nastupi na UMK su takođe bili malo ispod očekivanja. Videćemo šta sprema za Lisabon. Sve u svemu, dobra pesma ali nije jedan od mojih favorita.

 • odlična. već duže vremena u mojoj svakodnevnoj rotaciji i još uvek nije dosadila. veoma zarazna, ima finu kulminaciju, a i Saara fantastično peva. jedini problem može biti nastup uživo, jer me je pesma kupila tek studijskim snimkom, dok je uživo delovalo neubedljivo (doduše, ne njenom krivicom, koliko lošim miksom)
  plasman u finale ne bi smeo da bude sporan, a mislim da Finci imaju pravo da se nadaju plasmanu u top 5. samo da uživo sve bude kako treba. od mene, 5.

 • Sta znam… Nije losa pesma, mislim da bi Finci konacno trebali da se nadaju finalu. Nije mi medju najboljima, ali je slusljiva. Sve u svemu, moze da prodje.

  Ocena: 4

 • “…So tonight I’m making friends
  With all the creatures that are hiding there under my bed…”
  U, mogu da pristanem na ovakvu socijalizaciju. 🙂 I dotle i pristajem. Zrno kreatvnosti se izgubilo u svemu ostalom, a ovi stihovi su tako obećavali. ( Monsters je i obećavalo da će asocirati na Lejdi Gagu, ali avaj, Sara ipak nije spremna da se povinuje ultimativnoj žestini nažalost ). Dobar ženski vokal, što se kaže zdrav glas, i uvodna prva dva stiha veoma zanosno ispevava, kao i kraj refrena. U tim delovima mi najviše prija i najbolje zvuči. Za razmrdavanje je korektna, posebno u delu između strofa i pri kraju. Prateći vokali su zanimljivi, ali ako je već reč o demonima i monstrumima, onda im nemojte više davati uloge ljudskih strahova i nesigurnosti ako ne planirate da budete inovativniji u tom smislu ( khm… Lejdi Gaga… khm… Marry The Night… kad smo već kod nje 🙂 ). Sve u svemu, mogu prihvatiti ovo da čujem još nekoliko puta, ali traga ne ostavlja definitvno, uprkos adekvatnoj riplej vrednosti maltene zasnovanoj samo na melodijskim linijama.

  Ocena: 3+

 • Produkcijski profesionalno urađena pjesma dostojna finala Eurosonga. Autori su se očito trudili stvoriti što atraktivniju pjesmu, ali učinili su to hladno i proračunato. Ova pjesma nekako mi nema dušu, valjda me zato i ostavlja indiferentnim. Ocjena -3

 • Ovo je fantazija od pesme. Prosto i jednostavno rečeno.Finci dugo nešto bolje od Sarine pesme nisu poslali na Evrosong. Fantastična , brza , moderna, vesela pesma koja je tako upečatljiva da ja nemam reči. Ovo ne može da se ne zapamti. Ima sve što jedna dobra , evrovizijska pesma treba da ima. Strašan vokal, dobar ritam, prostor za vatren nastup i to je to. Dalje ne treba trošiti reči. Pesma je jednostavno na evrovizijskom nivou i samo napred ! Skandinavci zaista kada naprave dobar posao , onda su ga napravili. Ocena – 5

 • Tanko je ovo dosta,baš čisti prosek.
  Finci godinama ne ulaze u finale i sa daleko boljim pesmama pa ne bi bilo čudo da i Sara ne uđe u finale,što i ne bi bila neka tragedija uopšte.
  Po kvalitetu ovo možda nije ni za prelaznu ocenu jer je toliko sve to izlizano jeftino i hiljadu puta već viđeno,ali cura zaista ima jak glas uživo pa neka i ocena bude u skladu sa pesmom-prosečna!
  Ocena:3