Iz mog ugla 2018

„You let me walk alone” iz mog ugla (Nemačka)

Pobednik takmičenja Unser Lied für Lissabon i 62. predstavnik Nemačke u Portugaliji je mladi Mihael Šulte, koji je sa pesmom You let me walk alone (Pustio si me da hodam sam) osvojio maksimalni broj poena.

Nemački javni servis je još krajem oktobra prošle godine otkrio planove za odabir pesme i izvođača za Lisabon. Za potrebe odabira nemačkog kandidata za Lisabon je, pored kampa za izbor izvođača, organizovan i kamp kompozitora i tekstopisaca. Oko 15 kompozitora su u roku od tri dana razvijali ideje i producirali su pesme koje mogu biti uparene s nekim od izabranih finalista. Četiri izdavačke kuće su bile uključene u proces i konačnu odluku. O odabiru pesme su se usaglasili umetnici, menadžment, izdavač i kompozitor. Međutim, neki umetnici su mogli da se predstave s pesmom koju su već podneli.

Od ukupno dvadesetak takmičara koji su ušli u uži izbor, samo šest je dobilo šansu i kartu za učešće na nemačkom nacionalnom izboru ove godine na kojem je trijumfovao upravo Šulte. Odluku o pobedniku doneo je evrovizijski panel (100 članova), internacionalni žiri (20 članova) i glasanje publike putem SMS poruka.

Nemačka | Ko je Mihael Šulte?

You let me walk alone

I’m a dreamer
A make-believer
I was told that you were, too
I love the silence
And a clear horizon
And I got it all from you

Every now and then I’m drawn to places
Where I hear your voice or see your face and
Every little thought will lead me right back to you

I was born
From one love of two hearts
We were three kids and a loving mum
You made this place a home
A shelter from the storm
You said I had
One life and a true heart
I tried my best and I came so far
But you will never know
Cause you let me walk this road alone

Štarnberško jezero

Postoji jedno jezero na jugu Bavarske – prozirno kao led i plavo kao nebo. Ime mu je Štarnberško jezero (nem. Starnberger See) i nalazi se nedaleko od Minhena. Peto je jezero po veličini u Nemačkoj, a po dubini zauzima čak drugo mesto. Nastalo je otapanjem ogromnih alpskih lednika i nekada su ga zvali Virmsko jezero.

Ramsarska konvencija ga je 1976. godine zaštitila i proglasila jezerom od nacionalne važnosti. U blizini jezera se nalazi gradić Berg, poznat kao mesto gde je Kralj Ludvig II Bavarski pronađen mrtav 1886. godine. Čest nadimak za Štarnberško jezero je i Prinčevo jezero, jer je kroz istoriju bilo povezano sa kraljevskom porodicom Vitelsbah.

Pogled iz vazduha na jezero i Ružino ostrvo

Famozno jezero je „opkoljeno” gradovima poput Štarnberga, Berga, Minsinga, Zeshaupta, Bernrida, Tucinga, Feldafinga i Pekinga. Prilaz jezeru nije baš svuda dostupan, jer većina jezera predstavlja nečije privatno vlasništvo. Kao biser Štarnberškog jezera može se istaći Ružino ostrvo (nem. Roseninsel), nekada omiljeno mesto kralja Ludviga II.

Britanski esejista, publicista i književnik T.S. Eliot pominje prelepo Prinčevo jezero u svojoj popularnoj poemi „Nedođija”.

Iz našeg ugla: Marko Vujinović i Tanja Mandić

Tanja: Nemački Ed Širan (to je kompliment). Inače sebe ne smatram kompetentnom kad je u pitanju komentarisanje balada s obzirom da nisam fan, sve mi uglavnom vuku neku dosadu sa sobom. Međutim, znam da balade lepo prolaze na Evroviziji i ova me je prijatno iznenadila. Tekst makar ima značenje, vokal mi je lep, dečko zna da iznese svoju pesmu sa emocijom… Sve u svemu nije loše. Opet kažem, da mi se sviđaju sporije i mirnije pesme verovatno bih još deset redova posvetila komplimentima, ovako samo mogu da kažem da mi se sviđa, sve je lepo upakovano. Još ako napravi lep scenski nastup, verovatno će imati velike šanse za dobar rezultat.

Marko: Ja iznenađujem sam sebe jer mi se nemačke pesme u poslednjih nekoliko godina mnogo sviđaju i uvek su mo među favoritima. To je slučaj i sa ovom divnom baladom. Najlepši muški vokali zvuče upravo ovako. Pesma je toliko snažna i dirljiva, da je zapanjujuće koliko mi se srce stegne kad slušam tekst i ono kroz šta dečko prolazi. Jednostavno, nepretenciozno i kvalitetno. Ovakav tip poluakustičnih pesama je uvek dobro došao što se mene tiče. Ja sam oduševljen i navijam za dobar rezultat. Nemačka u poslednjih nekoliko godina ima baš lošu reputaciju ma kakve pesme slali. Misliš li da će ova numera raspametiti žiri i publiku?

Tanja: Da li će raspametiti — ne znam, nisam sigurna, ali mislim da će mnogi plakati. Ja bih. Koliko neke pesme umeju da oraspolože, da te pokrenu i motivišu, toliko ova ume da te natera da je puštaš po kišnom danu, zamotan u ćebe, ispred prozora, dok razmišljaš o svemu što te muči… Koliko god to zvučalo kao kliše i depresivno, zapravo je dobro jer pesma ostavlja utisak, a to je najbitnije.

Marko: Jeste, zaista najdirljivija i jedna od lepših pesama ovogodišnjeg takmičenja. Zvuči iskreno i intimno. Jedino što mi se ne sviđa kod sebe je to što zaboravim na lepotu ove pesme… Sve dok je ponovo ne pustim. Ja ću dati čistu peticu, zasluženo.

Tanja: Četvorka, isključivo zbog lične slabosti, koja mi ne dopušta da zavolim baladu, pa makar bila i ovako jaka…

Slobodan
Znate šta — baš me briga što će mnogi reći da je ovo nemački Ed Širan! Ali BAŠ ME BRIGA! Nikakve namere ovde nije bilo da se neko kopira ili da „zaliči” na nečiji rad. Čuvši pesmu, moja prva asocijacija bila je zapravo Adel. U globalu, nisam ljubitelj akustičnih balada, međutim, lepa pesma je lepa pesma! I to je valjda suština! Divna, emotivna balada s lepom a ne nekakvom ispraznom izlizanom pričom. Posebno mi ježi kožu postepena, uglađena, prefinjena gradacija koja kulminira ključnom promenom (tzv. key change) posle drugog refrena, pa tako ima i dozu „evrovizičnosti”. Žarko želim da Nemci budu nagrađeni lepim plasmanom, budući da su prethodnih godina sasvim nezasluženo bili skrajnuti na začelje. Uz Bugarsku, Belgiju i Austriju, za mene je ovo najlepša pesma ovogodišnjeg Evrosonga.
Ocena — 5
Svetlana
Veoma emotivna pesma. Recimo da ovo zvuči kao nešto što bi otpevao Ed Širan. Emotivan tekst i odličan vokal. Nemci su se zaista uozbiljili ove godine. Međutim, nedostaje mi nešto da bi ovo bilo baš na visini zadatka. Nekako mi se čini da se sve brzo završi i da nismo u prilici da čujemo sve što je trebalo biti rečeno. Ipak, moram reći da mi se ovo prilično dopada, a nadam se da će nam uživo izvođenje ove pesme naterati suze na oči, inače ova pesma nema smisla. Čini mi se da bi zahvaljujući ovoj pesmi Nemci konačno mogli da se odlepe od dna tabele.
Ocena — 5-
Đorđe
Sećam se da sam se jednog hladnog dana šetao gradom. Pre nego što sam krenuo u šetnju, skinuo sam zvanične audio-fajlove pesama sa nemačkog izbora, prebacio na mobilni, stavio slušalice, i tokom cele šetnje sam slušao samo te pesme. U početku mi se pesma Mihaela Šultea nije nešto dopadala, ali vremenom mi je sa svakim narednim slušanjem slika o njoj počela da se menja. I od tog trenutka sam verovao u njegovu pobedu. Na jedan lep način je izneo priču o gubitku svog oca za kojeg je bio vezan i verujem da će i ostali žiriji i gledaoci van Nemačke prepoznati ovu tešku priču. Sa njim će se zasluženo mrdnuti od poslednjeg mesta, ali me brine vizuelna prezentacija. Mislim da će se pogubiti u nedostatku LED ekrana i zbog toga ide jedan minus u oceni.
P. S. Liči mi na pesmu koju je Ed Širan odbio da snimi zato što ima previše takvih u svom repertoaru, pa ju je dao nekom nepoznatom izvođaču. 🙂
Ocena — 5-

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 4,80
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 24. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/o_xTETHwIQg

Oznake

17 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Prijatno – da, zadivljujuće – ne! Ni mene ova pesme ne gađa previše u srce,jer je nekako isprogramirana da bude emotivna balada! Ali jeste prijatna i topla za čuti! Za moj ukus Levina je bila bolja, ali je iz nekog razloga bila postavljena na stub srama prošle godine, a ovo je više u rangu Jaime Lee, jer je ugodno uhu, ali ne ostavlja jači pečat!
  Ocena za Nemačku – prijatna trojka (3).

 • Navijao sam za Mihaela na njemackom izboru, jer je u toj konkurenciji zaista bio najbolji. Ipak, ova pjesma mi je cist prosjek. Nisam bezosjecajan, ali mene ovo nije dirnulo previse. Bar ne da bih dao bila sta vise od
  3

 • Interesantan slučaj! Meni je pesma od samog početka dosadna, muzički je potpuno jasno kako će izgledati do kraja, pa ipak…iz nekog razloga ne odustajem od nje i što bliže kraju, dosađivanje prestaje. Ima tu nešto…Bez obzira na afinitete, komparacije sa već viđenim, ovo je prava pesma koja ima život i mimo evrovizijske nedelje. I mada ne pridajem neki značaj tekstovima, moram da kažem da je ovaj stvarno jak, poetičan i dirljiv. Nemačka svojim pesmama daleko nadmašuje postignute rezultate, neka ovoga puta taj loši niz prestane. Ocena: 4

 • Vreme je da se Nemacka malo podigne sa dna tebele. Ove godine su se zaista potrudili. Lepa pesma koja salje poruku da svoje roditelje uvek trebamo da volimo I postujemo. Ocena: 4

 • Da me je baš dodirnulo, nije. Da mi se plače uz ovo, definitivno mi se ne plače. Da je u pitanju sad neka prejaka balada, smatram da nije. Situacija je takva da mogu da se opustim i slušam celu pesmu, kada se završi, posegnem da je pustim ponovo, ali ipak odaberem da to ne bude odmah. I onda se to desi posle 6 sati od prvog slušanja. Dakle, ne mogu baš da se raspilavim uz ovo. Nisu mi upečatljive ove scene koje nam donosi, sasvim standardan šablon. Plusevi za topao, mio glas, nenametljive note i melanholičnu atmosferu, ali zaista nema dela sa kojim mogu da se povežem i koji bi me naterao da se raspilavim. Nedostaje mi priče, priče mi treba, potrebna mi je sinestezija, treba mi neki događaj koji bi imortalizovao njihov odnos u mojoj glavi i koji bi me naterao da projektujem različite slike. Ovo je prebojeno dvema bojama: plavom i sivom, a gde je čitav gradijent koncentracija boja između njih?

  Ocena: 3

 • Ovo je toliko dirljivo da se jednostavno osecanja prelivaju. Ova pesma se ne mora shvatiti samo u porodicnom kontekstu, vec se moze preneti i na druge planove, sto je veliki plus. Pesma je izvedena na pravi nacin i sve je postavljeno na svoje mesto tako da je moja ocena za Mihaela 5

 • NIje ovo toliko lose. Jedna od boljih pesama Nemaca u poslednjih nekoliko godina. Do top 10 tesko, ali oko 10-15 mesta da. OCena 4

 • Ne mogu reci da od kada je Lena pobedila nisu imali dobre pesme. Ova je najdirljivija ali dzaba… MSM da nece ostvariti dobar plasman. Vokal solidan, pesma takodje. Aranzman vrhunski odradjen. E sad oko nastupa malo… Pa ne znam kako ce biti jer nema LED ekrana… Video sam na YT arenu u “akciji” sa madjarskom pesmom ali lako je za te brze… Sta ce Nemacka, Srbija, Francuska… Koje definitivno trebaju LED ekrane???… No, videcemo mozda i moze nesto da se odradi… Ocena: Odlicno, petica (5).

 • Nemačka – 5
  Nema ovde šta mnogo da se analizira. Kada te neka pesma osvoji na prvo slušanje – to je to. Jedina od svih ove godine na koju sam zaplakao. Čista emocija, neodoljivo iskreno, razoružavajuće intimno i nežno. Predivan tekst, predivna muzika, predivan Michael. Nema laži, nema prevare. Pravo iz srca. Ljubav i poštovanje.

 • Nije mi bas isprva legla ova pesma ali mi je vremenom postala sve bolja i bolja..Definitivno je Nemacka, kao i Spanija napravila veliki iskorak u odnosu na prethodnih par godina i konacno ce odskociti od dna tabele…Zaista jako lepo,emotivno,dirljivo…Skroz na mestu..I privatno volim ovakve pesme tako da mi se i ovo na kraju dopada..Ocena 4

 • lepa pesma koja ne nudi ništa osim nenametljivog izvođenja i emocije. a znamo da to ne Eurosongu ne prolazi (doduše, prolazi kod mene). zapravo, jedina stvar koja mi smeta je to što toliko liči na Širana (a oni koji me znaju će rado posvedočiti da mi iskoči koprivnjača čim čujem tog njanjavog lika) i što baš i nema neku harizmu. za ostale elemente stvarno nemam zamerke. i žao mi je što će Nemačka ni kriva ni dužna opet ostati negde sa plasmanom ispod 20. mesta jer pesma zaslužuje daleko više. u dvoumljenju između 3 i 4, daću joj 4.

 • Simpatična pesmica i pristojna.
  Nešto slično poslednji put Nemci su poslali pre 6 godina na evrovziju i tada zabelezili ako se ne varam 8. mesto.
  Do duše tada je naravno i glasanje bilo drugačije ali je i pesma njihova bila bolja nego što je slučaj ove godine,međutim Nemci se mogu nadati ove godine ako ništa makar da neće biti poslednji na tabeli.
  Ocena:4

 • Vjerujem Mihaelu da istinski proživljava emocije koje nastoji izraziti ovom pjesmom. Ali meni to nije dovoljno, emocije se mogu vrlo dobro izraziti i recitacijom. Meni ovdje nedostaje pjesma. “You let me walk alone” zvuči jako neoriginalno, cijelo vrijeme imam osjećaj kao da sam vrlo sličnu pjesmu već negdje čuo, i to ne jednu. Muzički gledano, “You let me walk alone” utapa se u moru sličnih, bezličnih pjesama čije se melodije ne mogu prisjetiti ni nakon deset slušanja. Ocjena – 2.

 • Meni ova pesma ne ostavlja nikakav preterani utisak. Ok, ima emociju , ozbiljna je, nije neka šarlatanska ali meni je nekako silovanje dok je slušam, ali sve nekako čekam da se završi a to nije utisak kod pesme koja treba da ti se svidi. Previše mi je jednolična, bezlična, jednostavna i kalsnična. Masa ovakvih pesama je bilo, jednostavno ni po čemu je neću zapamtiti. Uopšte nisam oduševljen ovogodišnjom Nemačkom, uklapa se u sivilo dugogodišnjih dosadnih numera velike četvorke i velike petorke. Ocena – 2

 • Nemci su užas i ove godine. Jadna i bezvredna pesmica. Da su bili u polufinale, ne bi ni prošli. Očekujem da budu na drugu stranu tabele i ove godine.

  Ocena: 2

 • Ako je uporedim sa proslogodisnjom nemackom pesmom, ovogodisnja je miljama bolja. Oseti se emocija ovde u pesmi, tekst isto nije los. E sad, kako ce proci e tu sam skeptican… Ovaj put ne bi trebalo da zavrse na dnu liste. Ako nista, bar iznad 20. mesta.

  Ocena: 4-