Iz mog ugla 2018

Malta | Ko je Kristabel Borg?

Tridest i prvi predstavnik Malte na evrovizijskoj sceni je Kristabel Borg s numerom Taboo. Mlada Maltežanka će pokušati da osvoji prvu pobedu za svoju zemlju koja je debitovala još davne 1971. godine.

Kristabel Borg je rođena 1992. godine u gradu Mgar na Malti. Pohađala je Maunt Sent Meri koji je završila 2014. godine. Od tada studira računovodstvo na Malteškom univerzitetu.

Kristabel je započela karijeru kao tinejdžerka, vodeći emisije Teen Trouble i Teen Traffic. Svoj prvi pokušaj da se nađe na evrovizijskoj pozornici zabeležila je 2005. sa pesmom Going wild, kada je učestvovala na nacionalnom takmičenju na kome se birao predstavnik za dečju Evroviziju. Na malteškom nacionalnom finalu nastupila je četiri puta — 2014. sa pesmom Lovetricity, osvojivši 8. mesto u finalu, 2015. s pesmom Rush (2. mesto), 2016. sa pesmom Kingdom, kada je bila četvrta i 2018. konačno odnevši pobedu zahvaljujući pesmi Taboo.

httpv://youtu.be/JQ77pDJ_o94

Kristabel izvodi pop, dens-pop i r’n’b muziku. Osim što se bavi pevanjem, ona je i tekstopisac i televizijski voditelj.

Ono što je posebno izdvaja od ostalih takmičara jeste njen društveno-odgovoran aktivizam. Naime, Kristabel je postala ambasador fondacije predsednika Malte za dobrobit društva za mentalno zdravlje. Njena uloga je da nastavi da podiže svest o prisustvu ljudi koji žive i rade s mentalnim bolestima, a takođe podržava lokalne dobrotvorne organizacije koje se fokusiraju na mentalno zdravlje. Kako je i sama Kristabel izjavila, njoj je to vrlo blisko, jer je i sama u jednoj fazi svog života prolazila kroz krizu mentalnog zdravlja.

Pored toga, otvoreno podržava i bori se za prava LGBT populacije. S tim u vezi, njen stav je da niko ne sme da bude diskriminisan ili progonjen zbog ljubavi prema drugom ljudskom biću, bez obzira na pol.

Autori evrovizijske pesme imaju zavidno evrovizijsko iskustvo. Tu je Šveđanin Tomas Gustafson, autor nekoliko evrovizijskih hitova od kojih je najveći Euphoria, zatim Džoni Sančez, takođe švedski producent i kompozitor, autor nekoliko evrovizijskih pesama Švedske, Danske, Finske, Islanda, Irske… I konačno, jedan Maltežanin, Mat „Muxu” Marčeka, tekstopisac malteške evrovizijske pesme Warrior (2015), te dve takođe malteške, ali pobedničke pesme dečjeg Evrosonga.

Evrovizijska pesma Taboo upravo govori o skidanju tabua i destigmatizaciji osoba koje imaju mentalne smetnje.

Oznake