Iz mog ugla 2018

„Taboo” iz mog ugla (Malta)

Malta će se u Lisabonu na 63. Pesmi Evroviziji predstaviti pesmom Taboo u izvođenju mlade Kristabele Borg, koja je pobedila na izbornom takmičenju Malta Eurovision Song Contest 2018. Kristabel će svoju kompoziciju izvesti u drugom polufinalu 10. maja.

Drugu godinu zaredom upriličeno je jedno takmičarsko veče sa 16 izvođača i pesama. Pravila takmičenja prvobitno su predviđala da i ove sezone odluku o pobedniku donesu samo glasovi publike, ali je kasnije, zbog smene određenih rukovodilaca u televiziji, ta odluka promenjena, pa je o 31. evrovizijskom predstavniku ove sredozemne zemlje ravnopravno s publikom odlučivao i stručni žiri međunarodnog karaktera.

Malta je u potragu za evrovizijskom pesmom krenula prošlog leta, a propozicije javnog konkursa nalagale su da i inostrani kompozitori i tekstopisci mogu da učestvuju, ali izvođači su morali da budu Maltežani. Osim toga, uz jedan prijavljen rad bilo je potrebno da se uplati i 150 evra.(?) Kako bilo, stiglo je 129 radova, 27 manje u odnosu na prethodnu godinu. Selekciona komisija suzila je broj učesnika najpre na 30, a potom i na konačnih 16.

Malta | Ko je Kristabel Borg?

Taboo

In the silence, you’ll find gold
Where you feel warmth, I feel so cold
Can’t get no sleep I’m up till dawn
These demons have broken my goal
And I know and I know and I know that you see my life, in foreign eyes
And I know and I know and I know that you hear my cry, tears tell no lie
Let our guards down
It’s time to break the taboo
Before we all become animals, animals
Echoes in my head
Gotta break the taboo
No, we will never be criminals, criminals
But sticks and stones
Won’t break my soul
Gotta be your own miracle, miracle
It’s in my bones
Gotta break the taboo
Before we all become animals, animals

Sredozemno more

Kada je reč o vodama Malte, zanimljiv je podatak da ova zemlja nema ni jednu reku. Sa svih strana je okružena Sredozemnim morem.

Sredozemno ili Mediteransko more je more koje se nalazi između Evrope na severu, Azije na istoku i Afrike na jugu, a povezano je sa Atlantskim okeanom kroz Gibraltarski moreuz na zapadu, sa Indijskim okeanom na jugoistoku preko Sueckog kanala i Crvenog mora, a sa Crnim morem preko Bosfora. Zemlje koje okružuju Sredozemno more nazivaju se zemljama Sredozemlja, a celo područje mora i obalnih zemalja Sredozemlje.

Azurni prozor, simbol Malte i turistička atrakcija, obrušio se marta 2017. godine tokom jake oluje

Površina ovog mora iznosi 2,509 miliona km², a najveća dubina od 5.121 metara zabeležan je nedaleko od Peloponeza. Sredozemno more ima negativni bilans dotoka vode: leti ispari 4.690 kubnih kilometara, a sa padavinama i rečnim pritokama dobije svega 1.830 kubnih kilometara vode. Procena je da bi bez stalnog dotoka vode iz Atlantskog okeana kroz Gibraltarski moreuz, ono potpuno presušilo za približno 1500 godina.

Pomorski prag između Sicilije i tuniške obale deli Sredozemlje na istočni i zapadni deo. Drugi podvodni prag leži između španske i marokanske obale.

Sredozemno more je zajedno sa Indijskim okeanom deo pramora Tetis, koje je nestalo pre tridesetak miliona godina zbog pomeranja afričke i evroazijske kontinentalne ploče. Tektonska aktivnost na Sredozemlju je inače veoma izražena: u Italiji su aktivni vulkani Etna i Vezuv.

Iz našeg ugla: Svetlana i Nebojša Jukić

Svetlana: Šta kažeš za Maltu?

Nebojša: Mlako, jeftino, krajnje nezanimljivo. Bla, bla, truć.

Svetlana: Hahahahaha. Načelno se slažem. Ovo je još jedna dosadna radijska pop pesmičica. Već mi postaje dosadno da ovakve pesme komentarišem. Sve u ovoj pesmi zvuči krajnje otrcano, već viđeno i neinteresantno. Melodijska linija je sasvim ravna.

Nebojša: Da, da. A i što se teme pesme tiče, to mi je interesantno, ali je krajnji rezultat baš bez veze.

Svetlana: Da, tekst pesme je krajnje banalan. A pesma je prerepetativna, tako da zahvaljujući tom ponavljanju zvuči još banalnije, A i vokal mi zvuči prilično istrošeno. Gotovo da mi se ništa ovde ne dopada. Kakav nastup očekuješ?

Nebojša: Potpuno se slažem sa tobom. Ni meni se ovde ništa ne dopada. Pa, šta znam. Može tu da se smisli dobra koreografija, ima elemenata. Ali ja ovo svakako ne vidim u finalu. Iskreno očekujem da ovo samo jednom čujemo na Evrosongu.

Svetlana: I to je sasvim dovoljno. I ja očekujem da ispadne u polufinale, sa zanimljivom koreografijom ili ne. A ocena?

Nebojša: Ocena je 2.

Svetlana: Takođe 2 i od mene. Hvala ti što si učestvovao u rubrici.

Nebojša: Pa, kad sam morao. 🙂

Slobodan
Malta ostaje Malta! Bezlična, bezidejna, neprimetna. Tako je i sa ovom pesmom, tako je i sa ovom pevačicom. Počinjem da verujem da oni dalje od ne mogu. Jednostavno, to je mentalitet, temperament, kultura, jak uticaj Britanaca, naivno se nadajući da im Šveđani mogu podići renome. Ne ne… Ne ide to tako. Ova numera ima neku dozu intrigantnosti, naočito u strofama, međutim, imam utisak da se u refrenu odstupa od osnovne melodijske linije koju nategnuto čuva pevačicin glas. Nemam ovde šta mnogo da raspredam, osim da je ostanak u polufinalu zagarantovan.
Ocena — 2
Marko
A gde ovi žive? Ova švedska „tvorevina” je samo pesma radi pesme, hit radi hita, senzacija radi senzacije… U spotu je sve originalno, sem pesme. Ravno, bez dobre kulminacije, senzacionalistički, viđeno još davno. Da ne pominjem kakva će se papazjanija desiti ako na sceni vidim pume, kaveze i silne igrače kao na nacionalnom izboru. Džabe pretrpavate, džabe nadodajete, ovo prosto nije dobro. Kristabel je pristojan izvođač, ali u kategoriji jakih vokalista je ne vidim čak ni na sredini. Sve u svemu — ova pesma može dooobro da ti zamaže oči i da pomisliš da se radi o bog zna čemu. A zapravo će da flopne samo tako. Slabo i „nategnuto” po svaku cenu.
Ocena — 1+
Đorđe
Već mi je muka od ove Malte. Stalno šalju neke dame sa isklišeiziranim pesmama, a upravo tako zvuči i ova pesma u kojoj ona peva o svojim mentalnim problemima. Mogu li oni da ponude neku pesmu poput onih iz 2013. i 2014? Nedovoljno originalno, ovakvih kompozicija poput vaše svake godine ima na izvoz. Izvinite Maltežani, ali ni ove godine nećete ući u finale, čak i ako ne budete uspeli da atmosferu nastupa sa nacionalnog izbora prilagodite nedostatku LED ekrana.
Ocena — 2

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 1,80
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 25. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/E_0ugf0eP1Q

Oznake

19 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Jedino sto valja u ovoj pjesmi jeste “poruka” koja je upropastena banalnim tekstom. Nista od finala
  2

 • Pop pesma koja je neoriginalna i obicna ali sa dobrim ritmom. Strofe su ok. Ali refren je slab i smeta mi to ponanjlanje reci, koje je potpuno nepotrebno. Christabelle ima dobar glas ali nema kako da ga u ovoj pesmi pokaze.

  Ocena: 4-

 • Bledunjavo vrlo. Presmesna je dok se bacaka po sceni. sticks and stones, demons i odma se svi pomame na pesmu. Ne zasluzuje finale uopste.
  Ocena 2 samo zbog muzike

 • Wow koliko svi mrze pesmu, ne razumem zasto, meni je bas cool pesmica lep ritam, lepa melodija,pogovu ti neki prizvuci koji su dodati, a Christabelle je daleko od loseg i istrosenog izvodjaca i pokazace to u maju
  A sto se tice znacenja pesme mozda najbolje ove godine
  Ocena:4

 • Heh, Malta… Mogao da bude ovo dovoljan komentar.
  Početak pesme čak i obećava, strofe ne slute na to da će pesma da izađe na još jedan Azerbejdžan. Ocena: 2

 • Dopada mi se i Kristabelina energija i pesma i poruka pesme. Slazem se sa Kristabel da svi trebamo da prihvatamo ljude takve kakvi jesu! Ocena: 5

 • Ima nekoliko aspekata o kojima bih govorio o ovogodišnjoj Malti! Prvo, kakkva god bila presimpatična pevačics u poređenju sa Irom Losko, koja je bila najiritantniji takmičar cele Evrovizije. Dalje, pesma u pesmi sindrom je ovde tako naglašen, ne znam zašto fanovi pominju i kritikuju B.J.R. Makedoniju,kada je Malta očigledniji primer, i sve zajedno nisam siguran kolko si uspeli da je sastave u celinu. Tema je dosta sveža, način na koji se pristupilo je prepovršan, spot je donekle atraktivan i ambiciozan, melodija čudna,strofe bolje od refrena, i onda kad se sve namesti da se da jedna od najnižih ocena, shvatam da kada jednom čujem ovu pesmu stihovi – But sticks and stones… mogu mi ostati komotno u glavi urezani 5 dana, i ta zaraznost pesme mi ne dozvoljava da joj, uprkos mnogim manama koje primećujem, ne dam ocenu više!
  Ocena za Maltu – izboksovana trojka (3).

 • Malta – 2
  Ispostavilo se da kad ne znaš šta da staviš u tekst samo ubaciš “sticks and stones may (won’t) break my bones (soul)” i problem rešen. U stilu “nije zlato sve što sija”, “ko te ne zna zlatom bi te zlatio” i slični stihovi za popunjavanje rupa.
  Kao što smo navikli od Malte, šablonski, neinspirativno, skromno, dosadno, već viđeno… Slažem se da su strofe svetlija tačka pesme ali to nije dovoljno.

 • Svidja mi se jako ova numera…Volim dens pesme u klupskom fazonu a ovo je nesto na tu foru..Ulazi mi u usi, slusljiva je, ima ritma..Slazem se da nije nesto dosad nevidjeno na Eurosongu al po meni okej, sta je tu je, to je sto je..meni odgovara ova pesma, za razliku od prethodnih godina zadovoljan sam jako Malteskim izborom ove godine..Po meni skroz korektno..Posto naravno nije da je savrseno i idealno,ali prihavtljivo i na mestu: od mene ocena 4

 • Ne znam ni da li ima potrebe da napisem jos nesto ako kazem da mi je favorit… Ali hajde, zasto da ne!? Obozavam Kristabelin vokal koji je po mom misljenju onako previse “detinjast” sto mi se mnogo svidja u pesmama. Kao i ovu i sve ostale njene pesme obozavam do te granice da su se pojavile na ESC bile bi mi favoriti definitivno. Pesma ima tu neku porukicu. Nastup moze da bude perfektan. Pa i da nije za finale, sigurno nije gora od pola njih tamo u drugom polufinalu koji su Bog zna kako dosli do ESC… Ocena: Odlicno, PET PLUS (5+). 🙂

 • Nije ovo tako loše. Sviđa mi se bit, ritam , refren mi ulazi u uši. Duboki naklon za tematiku i poruku pesme. Jako lepo zvuči, ne znam što je većina kritikuje. Ja ću ovo zapamtiti i meni je dovoljno 😀 Lepo je upakovano, moderno je i meni fino zvuči. Prijatno mi je za uši ,a to je valjda najbitnije. Ocena – 4

 • niti smrdi, niti miriše, ali ovakva tematika stvarno zavređuje malo ozbiljniji tekst. ovo deluje baš kao promašena tema i potpuno trivijalizovanje F-dijagnoza. i da, kao depresivac sam žestoko prevrnula očima na ovo “gotta be your own miracle”. mhm, honey, super što si mi objasnila, sada sam baš empowered. :*
  ipak ću dati trojku za trud, iako realno gledano ovo nije za više od 2. ali ajde. velikodušna sam. 3.

 • Maltežani su u krizi, nikako da nađu svoj način da dođu do pobede. Autorstvo je u krizi, a ideje slabo se nalaze. Ako ništa drugo, bar imaju veliki izbor za razliku od Nemačke i Britanije. Ipak se ne može da se zanemari trud i da su originalni.

  Ocena: 2

 • Jako slaba pesma, refren je predosadan. Da ne pomenem onaj dubstep posle drugog refrena koji cini ovu pesmu losijom. Jedini plus kod ove pesme meni jesu strofe, zato kroz iglene usi ide pozitivna ocena. Mislim da sigurno ide kuci posle polufinala.

  Ocena: 2-

 • Ne znam kako se može okarakterizirati otrcanom i klišeiziranom pjesma posvećena osobama sa psihičkim problemima, ne sjećam se da Eurosong baš obiluje pjesmama s takvom tematikom. Mene je ova pjesma osvojila na prvo slušanje, intrigantan tekst pa ta neka dramatičnost i emocionalna angažiranost koja se osjeća u glasu ove simpatične pjevačice. A i muzički, pjesma mi zvuči tipično eurovizijski (u pozitivnom smislu). Vjerujem da ova pjesma nudi potencijal za atraktivan scenski nastup (kao što je bio i onaj na malteškom nacionalnom izboru) te mislim da bi upravo to mogao biti jezičac na vagi hoće li ili neće Malta ove godine u finale. Ocjena – 5.

 • Zašto se izvođači ustručavaju da istinski prigrle tamu i mrak na ovom takmičenju? ( Naravno da ima izuzetaka ) Ako je ona pesma bila Monsters, a ova Taboo, onda želim da to bude najmračniji mogući deo psihe do koga je moguće doći sa datom pesmom. U ovoj numeri se pružio prvi korak i onda su odlučili da “svetlijim” tonovima ( posebno u refrenu ) sve ponovo resetuju i vrate na neki “friendly” nivo. Poenta je u tome da se u takvim koracima izgube ideja i kreativnost. I uvek onda ostane žal za početnom mišlju iza pesme. Doduše, možda je ovo i bilo ono što su isprva zamislili.
  Ne znam, nije inspirativna za komentarisanje, nema jačih utisaka. Spot mi se i dopada, ali to se ionako ne računa.

  Ocena: 2-

 • Sve je ovo već viđeno.
  Vokal mi je ok,spot i sama tematika takođe nisu loši,međutim sama melodija pesme i u refrenu i strofama je kliše previše i pomalo dosadna.

 • Kad je izasla ova pesma nisam mario za nju. No vremenom mi je postala jedna od omiljenih i dopada mi se sve kod ove pesme melodija, tekst naravno glas, pesma od prosle godine mi je bila bez veze i nervirala me je uzasno a sa ovom je drugacije…. ocena 5