Iz mog ugla 2018

Irska | Ko je Rajan Ošonesi?

Irska je i treću godinu zaredom svog izvođača i pesmu izabrala internim putem.Posle dugog preslušavanja pristiglih pesama, selekciona komisija je odlučila da njihov 52. evrovizijski adut bude Rajan Ošonesi. On će sa pesmom Together pokušati da ovu najtrofejniju evrovizijsku zemlju posle pet godina vrati u finale takmičenja.

Rajan je rođen 27. septembra 1992. godine u malom mestu Skiris kod Dablina kao najmlađi od tri deteta u porodici. Njegov prvi izlet u svet javne scene se dogodio 2001. godine, kada je imao nepunih devet godina. U to vreme je preuzeo ulogu u popularnoj TV sapunici Fair City rađenoj u produkciji javnog servisa RTÉ. U toj seriji je igrao sve do 2010, kada je odlučio da napusti glumačku postavku zbog posvete muzici.

U njegov muzički talenat je publika imala prilike da se uveri tokom 2012. godine, kada je učestvovao u irskoj verziji šoua The Voice i šouu „Britanija ima talenat”. U ovom prvom šouu je pažnju publike i žirija zadobio izvođenjem pesme Dženifer Raš The power of love, a mentor u tom šouu mu je bio irski predstavnik iz 2006. godine Brajan Kenedi. Tokom ušešća je još izvodio i pesme One od grupe „U2” i Baby od Džastina Bibera. Poslednju pesmu je izvodio u prvoj „lajv” emisiji, nakon koje je i eliminisan iz daljeg takmičenja.

httpv://youtu.be/KvipO1dsSkI

Iako neki misle da je eliminisan zasluženo, drugi pak govore da se producentska kuća zadužena za taj šou dogovorila sa samim kandidatom o eliminaciji samo zato da ne bi bio eliminisan iz britanskog „Talenta”. Naime, problem leži u tome što ga je producentska kuća zadužena za drugospomenutu emisiju u početku diskvalifikovala zbog učešća u irskom Glasu i već ranije potpisanog ugovora sa irskim ogrankom Universal Music Group. Nakon što je ceo taj spor pravno sređen, odlučio je da se posveti učešću u „Talentu” i tamo je stigao do finala, gde je završio na petom mestu.

Posle toga potpisao je ugovor sa britanskim ogrankom Sony Music i 2012. godine je izdao EP izdanje sa šest pesama koje je ostalo upamćeno po pesmi No name, koju je izvodio još u britanskom „Talentu”. Ta pesma je bila njegov prvi broj 1 hit u Irskoj, i dospeo je na 9. mesto liste najslušanijih singlova u Ujedinjenom Kraljevstvu. U to vreme je Rajan održavao koncerte širom Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

httpv://youtu.be/awdN04yTwa4

Godinu 2013. će pamtiti po učešću u još jednom šou programu zvanom The Hit u kojoj je uspeo da u finalnom duelu pobedi svog nekadašnjeg mentora iz irskog Glasa Brajana Kenedija.

Tokom svoje karijere, Rajan je imao prilike da sarađuje sa brojnim svetski popularnim kompozitorima i izvođačima pri stvaralačkom procesu pisanja pesama. Prethodne tri godine je proveo na turneji po gradovima SAD i Kanade.

Muzičke gene je nasledio od svojih roditelja i rođaka, a on će biti drugi iz porodice Ošonesi koji je iskusio Evroviziju. Njegov stric Geri je pevao za Irsku 2001. godine i tada je učešće sa pesmom Without your love završio na lošem 21. mestu u konkurenciji od 23 zemlje učesnice.

Pesmu Together je napisao sam Rajan uz pomoć dvojca iz producentskog tima The Nucleus Marka Keplisa i Laure Elizabet Hjudžes. Osnivač ovog novog producentskog tima je Hamlet Svini, čija je ideja da se ta autorska organizacija u Irskoj poveže s drugim kompozitorima i tekstopiscima iz čitavog sveta, kako bi se stvarala nova dela.

Povodom svoje evrovizijske numere, Rajan je izjavio da se nada da će na nju Irska biti ponosna, kao i da tako nešto nije viđeno još od pesme Rock’n’roll kids koja je pobedila na Evroviziji 1994.

Oznake