Iz mog ugla 2018

Grčka | Ko je Jana Terzi?

Jana Terzi je 39. predstavnica Grčke na Pesmi Evrovizije. Ona će se s pesmom Oniru mou (Moj san) takmičiti u prvom polufinalu 8. maja, a budući da se očekuje da će nastupiti i u finalu, pokušaće da vrati svoju zemlju među 10 najboljih.

Grčka predstavnica je rođena 7. februara 1980. u Solunu i ćerka je poznatog grčkog pevača Paskalisa Terzisa. Kada je napunila 20 godina preselila se u Atinu tražeći priliku da razvije svoju muzičku karijeru. Ipak, veću afirmaciju je stekla tek 2005. godine, kada je izdala mini-album sa svoje tri pesme. Objavila je potom i dva studijska albuma (2006. i 2008), imala je nekoliko zapaženih singlova, ali je onda 2008. godine odlučila da se preseli u SAD i tamo potraži veću afirmaciju.

U Njujorku je ostvarila uspeh na andergraund sceni s pesmom Love is your name, a radila je i kao „lovac na talente” za izdavačku kuću Interscope Records. Ipak, nakon 10 godina boravka preko okeana, vratila se u rodnu zemlju gde nastoji da povrati popularnost.

httpv://youtu.be/KjblPesHQrg

Jana je završila teoriju muzike na muzičkom konzervatorijumu, a kao svoje muzičke uzore ističe Vitni Hjuston, Maraju Keri, Selin Dion, Majkla Džeksona…

Evrovizijsku pesmu Moj san napisali su Mihalis Papatanasiju, Dimitris Stamatiju, Aris Kalimeris i sama pevačica. Tekst je vrlo zanimljiv i simbolički predstavlja dijalog između domovine Grčke i grčkog naroda — u strofama se Grčka obraća narodu, a u refrenu narod svojoj zemlji.

Oznake