Iz mog ugla 2018

„Oniro mou” iz mog ugla (Grčka)

Umesto nacionalnog izbora na kojem je trebalo da tri izvođača vode bitku za odlazak u Lisabon, nacionalna televizija otkazala je takmičenje te u glavni grad Portugalije poslala Janu Terzi koja će s pesmom Oniro mou (Moj san) braniti boje Grčke.

Gotovo čitavu sezonu Grčku su pratili problemi. Nacionalna televizija ERT pozvala je najmerodavnije izdavačke kuće da podnesu svoje predloge za evrovizijskog predstavnika, dobivši svega 20 prijava od 14 produkcijskih kuća. Od tih 20, tim muzičkih stručnjaka sveo je izbor na ukupno pet pesama, a onda su eliminisane još dve, tako da ih je ostalo ukupno tri, te se činilo da će nacionalno finale više podsećati na neku varijaciju interne selekcije.

Mali broj prijava definitivno nije posledica slabe zainteresovanosti, već nešto drugačijih kriterijuma koje postavila nacionalna televizija. Npr. uslov za prijavu bio je da tekst kompozicije bude kompletno na grčkom, kao i da aranžman mora imati grčki etno-zvuk.

Dve od tri izdavačke kuće koje su nominovale pesme i pevače nisu položile depozit od 20.000 evra. Čak i nakon produženog roka, kompanije „Spicy” i „Spider Records” nisu uplatile traženu sumu, što je automatski diskvalifikovalo njihove nominacije: pevačicu Areti Ketime i grupu „Chorostalites”. Jedina kuča koja je na vreme položila novčani garant bio je „Panik Records” pa je njihova pulenka Jana Terzi tako sticajem okolnosti dobila ulaznicu za 63. Pesmu Evrovizije.

Autori Mihalis Papatanasiju, Dimitris Stamatiju, Aris Kalimeris i Jana Terzi napisali su evrovizijsku pesmu s kojom će se Grčka 39. put takmičiti na Evrosongu.

Grčka | Ko je Jana Terzi?

Oniro mou

An tha psáxeis to vythó mou, zontanéveis to óneiró mou
Ki an koitáxeis tin kardiá mou, tha se páro ankaliá mou

Pós thes na sou to po?
Pos gia séna egó tha péthaina
Ti zoí mou tha s’ tin édina
Télos kai archí
Óla eísai esý
Óso ki an ponó
Ap’ ton chárti de tha s’ ésvina
Ti zoí mou tha s’ tin édina
Télos kai archí
Óla eísai esý

If you look into my depths
you’ll bring my dream to life.
And if you look into my heart
I’ll take you into my arms.

How can I make it clear that I’d die for you?
I’d give my life for you
(You’re) the end and the beginning
You’re everything

Jezero Trihonida

Egejesko more, Jonsko more, Sredozemlje… To su tako jasne asocijacije na Grčku i verujemo da je većina vas umakala prste u te prelepe tirkizne boje i prozirna ogledala. Ali da li ste se pitali šta je s rekama, jezerima? Zašto njih niko ne spominje?

Pa naravno da Grčka, kao velika svetska turistička destinacija okupira pažnju pre svega svojim obalama, plažama, morima… Niko i ne pomišlja da je najduža reka u Grčkoj Bistrica, a najveće jezero — Trihonida.

Trihonida je jezero u okrugu Etolija-Akarnanija, u zapadnom delu Grčke, i najveće je prirodno jezero. Pre milion godina jezero je bilo mnogo veće i pokrivalo je središnji deo okruga koji je sada ravnica. Obuhvata površinu od 98,6 km² sa maksimalnom dužinom od 19 km i maksimalno dubinom od 58 metara.

Najveći gradovi u blizini su Agrinion i Nafpaktosa. Oko jezera nalaze se prekrasne šume javora, borova i drugog drveća. Jezero i okolina je dom za više od 200 vrsta ptica. Tu se nalaze i sela sa poljoprivrednim zemljištem.

Iz našeg ugla: Slobodan Todorović i Tanja Adnađević

Slobodan: Dakle, čula si Grke, pa jesu li te opet zaneli? 🙂

Tanja: Ma daaaaaj! Kao da je „lane moje” pisalo pesmu. Baš mi je bez veze, moram da ti priznam. Ja očekujem od Grka da pršti i puca i da bude letnji hit, a ne kao za daću. Baš su me razočarali.

Slobodan: Znači, ti od Grka očekuješ uvek tralalajke? 😛

Tanja: Izrael i Grčka su za žurke. Kad se samo setim Opaaaa

Slobodan: Znam, tvoj muzički život posle Opa teško da ima smisla. 😀

Tanja: Pa mi smo godinama znali napamet i reči i koreografiju! Reci ti meni šta ja ovde da upamtim? Ništa! Eto šta! Baš mi je bledo i potpuno sam razočarana. Šta ti kažeš?

Slobodan: Vidi, moram da ti ukažem na neke zanimljivosti, koje verovatno nisi znala. Prvo, Grci su hteli pesmu svog melosa i na grčkom jeziku. Planirali su nacionalno finale, ali zbog problema sa izdavačkim kućama koje su predlagale kandidate, osta Jana sama, pa je silom prilika poslata na Evrosong. Drugo, ona nije popularna tamo, ali je nekim čudom, lyrics video za ovu pesmu bio najgledaniji na Jutjubu!!! Neobjašnjivo.

Tanja: Vala baš neobjašnjivo. Nisam znala za te informacije, ali moram da priznam da se nisam ni interesovala jer mi je pesma bleda. Ali ni melos mi nije autentično grčki? Više bih ga podvela pod neki „Balkan mjuzik”. Jeste to miks svega na Balkanu, ali ja imam drugačiju viziju grčkog melosa očigledno… 😀

Slobodan: Da, istina… Nije čisto grčki. Ja volim te malo „teže”, dramatične grčke pesme, ne samo tralalajke, ali mi je ovo daleko od njihovih mogućnosti. Ovde prepoznajem neku „dušu”, ali mi je sve to nekako mlitavo, bez snage i energije.

Tanja: Ma da… Kao da su tonsku probu snimali, a ne pesmu. Možda će nastup da popuni praznine? Šta misliš? Jesu li najavili tako nešto? Neku dramu na sceni?

Slobodan: Oni jesu najavili osmišljen i dobar scenski nastup. Pošto su to Grci, verujem i da će biti, ali nekako ne verujem da to može da „izvuče” pesmu. Čak mi je i pevačica prilično neharizmatična, još uvek mi je teško da identifikujem pesmu s njenim likom.

Tanja: Na spotu koji sam gledala liči na delfina, tj. neki pod vodom. 🙂 A zvanični spot inspirisan migracijama da „udari” na saosećajnost gledalaca… Možeš misliti… Jako sam rezignirana, što vidiš i po komentarima.

Slobodan: Daaaa… I ona nije usamljena u tome… Francuzi, Italijani isto… Vidim da si rezignirana, ali nemoj biti. Đuskaćemo uz Izrael. 😛 😉

Tanja: O da!

Slobodan: I kako bi je na kraju ocenila?

Tanja: Mislim da zaslužile jednu jaku dvojku. 😀 Ti?

Slobodan: Tanka, mlitava dvojka, bez energije, kao i pesma. 🙂 Srce si, hvala ti. 🙂

Tanja: Nema na čemu. 😀 Ja uživam s tobom da komentarišem evrovizijske pesme. Samo da me ne razapnu u komentarima… Hahahaha…

Slobodan: Hahahaha… Neće neće, fini su svi ove godine. 😉

Đorđe
Potpuno je drugačija od onih pesama na koje su glasači prethodnih godina navikli, i to je glavna prednost. Kao i Danska, i Grčka je ove godine igrala na kartu moderne ratničke muzike, no u njihovom slučaju, grčka pesma je protkana etno-motivima i u takvoj melodiji se fino uklopio i maternji jezik, što je bilo i zahtevano u samom pravilniku. Iako je pesma osveženje u odnosu na sve ono što su oni ranijih godina slali, postoje tri stavke koje me zabrinjavaju — da li će uspeti da osmisle nastup dostojan evrovizijske scene, da li će Jana uživo zvučati toliko ubedljivo i da li će grčka dijaspora prihvatiti ovakav tip pesme. Zbog toga ide i jedan minus.
Ocena — 5-
Marko
E ovako možemo da pričamo. Ovakvu Grčku volim — veliku, moćnu, monumentalnu, pobedničku. Malo je teško opisati lepotu ove kompozicije, ali pokušaću. Moj utisak dok slušam ovu premoćnu baladu je da Jana peva o nečemu toliko važnom, o nečemu božanskom i mislim da je glavni faktor mog subjektivnog osećaja upravo grčki jezik. Nisam fan grčkog, ali priznajem da me je ovde raspametio i baš naježio. Grčki melos je uvek dobrodošao, ali u ovakvom obliku. Čini mi se kao da su se svi antički grčki epovi, epopeje, mitovi i legende stopili u ovu veličanstvenu elegiju. Trebalo je godina i godina da i ja dočekam kvalitet od Grka. Najzad, tu je i veoma sam zahvalan na ovom umetničkom delu.
Ocena — 5+
Svetlana
Definitivno najautentičnija kompozicija ove godine. Ako neko želi recept kako biti potpuno svoj, ali i razumljiv drugima, neka posluša ovogodišnju predstavničku pesmu Grčke. Ovakvu grčku pesmu smo čekali ovih poslednjih godina, a ne one bućkuruše poput od prethodne dve godine. A ovo je autentično grčko, a nije imitacija Elene Paparizu, Sakisa i Kalomire. Bogata etno muzička podloga uz koju tako pristaje tekst na prelepom grčkom jeziku, a uz to imamo i odličan vokal. Ovako ja zamišljam idealnu evrovizijsku pesmu koja želi da istakne podneblje sa koga potiče. Zaista verujem da je ovo kompozicija koja zaslužuje top 10.
Ocena — 5

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 3,80
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 27. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/z6hvV9-Gi_w

Oznake

21 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Konacno pesma koja nema samo neke grcke ritme ali ponosno pokazuje da je iz Grcke. Atmosfera muzike je misticna, emotivna i kad je slusam kao da me odnese negde daleko. Jedino sta bi moglo biti drugacije je kraj pesme. Pesma se zavrsi veoma naglo i fali joj neka dobra tacka.

  Ocena: 5

 • Mnogo sam se obradovso kada sam cuo grcku pesmu. Autenticno, grcki melos posle duzeg niza godina. Konacno. Na drugom mestu je na mojoj toplisti. Ne zazmem zasto ovoliko losa ocena od redakcije…
  Ocena cista petica (5)

 • Susret sa grčkom pesmom, za mene je bio duboko emocionalan. Kao povratak drage osobe od koje ste davno digli ruke, na koju ste ljuti ali ne priznajete sebi da vam je bitna. A, onda se vrati i sve joj oprostite, istog trena.
  Grci, dobrodošli nazad, mnogo ste nam nedostajali svih ovih godina !!!

  Konačno istinski etno motivi u pesmi, a ne turbo-folk poskočice. Iz sve snage bih želeo da dam najvišu ocenu, ali hoću da budem objektivan i kažem da za to nedostaje neka vrsta razvoja ideje u drugom delu pesme. Ovako, imamo dva identična dela, pa posle samo dva slušanja, sve je jasno, nema šta da se istražuje i otkriva. Ipak, nekad nas srce vuče nečemu. Ocena: 4

 • Kao i u slucaju Francuske, mislim da je i Grčka ove godine poprilično precenjena..Uopšte ne razumem čemu tolika histerija oko ove pesme..Jeste fina, Grčki stvarno zvuči lepo, svi ti etno motivi, tematika sve je to na mestu, i meni je to sve okej, i jeste pohvalno i veliki plus sto salju pesmu u stilu svoje tradicije i na svom jeziku to je isto sve okej al pesma kao pesma meni nije toliko nista bog zna sta sad,okej je mada se samo pitam koliki evrovizijski potencijal ima ovakvo nesto..budemo sve videli..po meni cista sredina..Ocena 3

 • Kao fan veteran moram da kažem da sam sa prvim slušanjem ove pesme pomislio kako me asocira na najlepše grčke evrovizijske pesme iz 90ih. Trenutno mi je pesma u top 3, a bila je i na samom vrhu. Obožavam grčki jezik, melos, to što su svoji, a i tema pesme je fantazija. Mnogo lepa priča. Jedva čekam da vidim kako će to izgledati na sceni. Ne sumnjam u grke.
  Ocena: 5 kao vrata!

 • Posle grcke ovogodišnje pesme sam shvatio koliko trnaca može kroz čoveka proći za 3 minuta! Duboko, beyond the bones, prosto, vanvremenski moćno, bogato, ne može dosaditi ni posle mnogo slušanja! Zaista se sa par pesama izdvaja po posebnosti i mrvice će odlučivsti u mom sudu u finalu u Portugalu! Grčka bi i ovde bila pretend koliko vidim po komentarima i ocenama do sada za sami vrh, ali neko gore je imao drugačije planove!
  Ocena za Grčku – silovita petica (5).

 • Grčka je moj apsolutni favorit ove godine.
  Pesma je autentična, drugačija od ostalih, izdvaja se i tera te da je poslušaš do kraja. Odiše nekom mistnerioznošću, tamom (ali i svetlom), duboka je, očaravajuća i epska. Upravo zbog doze mističnosti deluje veličanstveno.
  Jako mi je teško da nađem adekvatne reči kojima bih opisala način na koji doživljavam ovu numeru. Dok je slušam, osećam nešto ‘veliko’, nešto nedodirljivo, osećam grčku istoriju, neka davna vremena, osećam grčku kulturu i dubinu pesmu. Svemu ovome dodatno doprinosi i predivni grčki jezik koji daje jednu posebnu notu.
  Sviđa mi se i poruka koja se može protumačiti i kao dijalog Grčke i Grka (što i jeste bila zamisao), ali se može posmatrati i sa aspekta bilo kog čoveka koji bezuslovno voli nekoga. Da, onaj koga volimo će nas čuti iako ćutimo, jer je jezik ljubavi univerzalan, on se jednostavno oseća.
  Muzika koja se istinski oseća u dubini duše više nije samo muzika, to je umetnost.
  S obzirom da je Jana u par navrata zapevala deliće pesme i uživo, imali smo priliku da se uverimo i u njene glasovne mogućnosti. Uz odlično ozvučenje na Esc sceni, prateće vokale, kao i sam Janin glas, ovo će zvučati i više nego odlično. Takođe očekujem i veoma dobar scenski nastup. Generalno gledano, Grci uvek osmišljaju dobre scenske nastupe, a verujem da će se ove godine još više potruditi jer su i sami svesni da trebaju ugrabiti priliku, te pomoću nastupa kompletirati čitav utisak i poruku pesme. Ako se sve kockice slože, a nadam se i verujem u to da hoće, Grčka bi trebala završiti u top 5, a ako imaju sreće, mogli bi i dovesti Esc sledeće godine u Atinu.
  Moj glas ove godine definitivno pripada Grčkoj.
  Ocena: 5

 • Dobar dan i doviđenja. Tako se to radi. Fenomenalno, ja sam se oduševio na prvo slušanje. Najbolja balada ove godine. Melodija prelepa, Jana super vokal. Veliki plus za Grčki jezik.
  Grčka se vraća na velika vrata. Definitvno dark horse ove godine.
  Ocena: 5

 • Grčka – 5
  Baš mi se dopada grčka pesma. Tipično grčki stil, ali mi se sviđa što nije vesela poskočica kao što smo možda nakon najave pomislili da će biti, već jedna ozbiljnija i dramatičnija pesma. Podseća me na njihove pesme iz 90-ih kao i uopšteno na ukus Evrovizije iz tog perioda, u najpozitivnijem smislu. Mislim da je poslednjih godina nedostajalo nešto ovako na ESC sceni.

 • Moj favorit #1 i to od prvog momenta kad sam cuo pjesmu. Obozavam sve u vezi sa ovogodisnjom predstavnicom Grcke i navijam da ostvari sto bolji rezultat (a potajno se nadam i pobjedi 🙂 )
  5

 • Jedna od boljih pesama koja je Grcka poslala u skorije vreme i mislim da ubuduce treba slati tipa ovoga. Emocija, glas, tekst je dobar i ocekujem nista preterano spektakularan nastup ali finale zagarantovano. Ocena 5

 • Grčka se ove godine vratila na stare staze, poslavši pesmu koja oslikava njene predele, njenu tradiciju, jezik, prikazavši eros uz etno motive i varijacije od stradanja do uzdizanja. Savršeno! Moja ocena je 5

 • Dovoljno je reci da mi je 2. mesto, odmah iza Malte. Sve je perfektno ovde. Sa dobrim nastupom, ne bi me zacudilo da Grcka pobedi 🙂 … Jedino cega se bojim jeste kako ce otpevati uzivo jer u spotu glas kao da je robotski. Mada, iskusna je ona, otpevace dobro sigurno. Ocena: Odlicno, petica (5+).

 • Prelepa pesma i plus pevanje na maternjem jeziku, melodija sjajna oseca se duh Grčke i tekst je bogat moj favorit ….ocena čista 5

 • Grčka je država koja je u periodu od 2004. (od kada i pratim Pesmu Evrovizije) zaključno sam 2010. spadala u red mojij omiljenih ESC nacija. To je jednostavno bila zemlja koja je svake godine imala pesmu koja je bila u mom najužem krugu favorita. Od 2011. do 2017. Grčka beleži po mom shvatanju uspone i padove, ali se zato sa ovom pesmom što se mene tiče vraća ne velika vrata. Iako je veoma interesantan način na koji su Grci došli do pesme, pokazalo se da je dobar izbor. I što se tiče mene a koliko vidim po određenim parametrima po interentu i reakciji fanova Evrosonga. Oduševljava me grči jezik koji se vraća posle dosta vremena na veliku scenu Pesme Evrovizije. Pesma je nekako skladna i lepo spakovana.Ima uvod, razradu, polako se penje do zenita i onda lepo završava. Jana ima veoma dobar vokal koji može da iznese pesmu i leži joj. Pored toga veoma je harizmatična i nekako joj pasuje pesma. Tragika, mistika, borba, heroizam koji na svakom koraku izlazi iz ove numere, pesmi daje poseban šmek. Pravi grčki. Melosom tradicionalnim sam oduševljen. Tako me obraduju nacionalne crte u pesmi, obožavam ih. Zaista jedna dobra kvalitetna numera koja moram priznati malo podseća na balkanski folk što u meni drži određenu dozu sumnje kako će se dopasti publici. Ali i pored toga vidim da je publika i te kako gotivi. Volim je i zbog toga što kada god je čujem budi neku jezu u meni, to je to , pesma se jednostavno oseti. Na spot neću ni da trošim reči… Sve u svemu Grci su odradili dobar posao i imaju čemu da se nadaju u Lisabonu. Ocena – 5

 • Grci ponovo šalju svoju muziku na pesmu evrovzije a čak i pevaju na svom jeziku što je zaista redak slučaj.
  Pretohdnih godina slali su na evrovziju bukvalno sve i svašta: tradicionalnu muziku,neki dens,hip-hop,amerikanizovane balade itd itd
  Većina tih pesama bila je zaista dosta loša ,ali nekim čudom samo jednom nisu ušli u finale.
  Ova godina im je možda i najbolja u ovoj deceniji ili jedna od 2-3 najbolje pesme u poslednjih 7-8 godina.
  Nisam ljubitelj te da kažemo grčke muzike,ali ova pesma iskreno i nije toliko loša.
  Ovo je nešto što verovatno nikada više u životu neću poslušati,ali je sve ovo ok i dobija solidnu ocenu od mene isključivo jer se izdvaja iz mase,peva na svom jeziku i koliko toliko je melodična,ali činjenica je da ovo neće verovatno biti nikadaa neki veliki hit ni u samoj Grčkoj a kamoli negde drugde.
  Ocena: 4

 • Grčka 100%. Nisam odobravao način izbora ove pesme jer od drugih kandidata se tražio novac za predstavljanje države. Ali pesma je čist grčki proizvod i zato visoko kotira.

  Ocena: 5

 • meni je ovo divno, jedna od retkih pesama koju sam slušala a skoro da ne dišem kako bih uhvatila svaku reč i pokušala da prepoznam o čemu se radi. po ambijetu me podseća na Madonin “Frozen”, jer odiše skoro identičnom mistikom i tamom i jedva čekam da vidim kako će sve ovo izgledati na sceni uživo. sve osim plasmana u top 10 bi bilo ravno skandalu. svakako je u mojih top 5 i samim tim, petica, i to “bez koske”. 5.

 • Drago mi je sto su se Grci odlucili za maternji jezik jer po meni je grcki jedan od najlepsih i najmuzikalnijih evropskih jezika. Dopada mi se mnogo tematika ove pesme. Nadam se da ce Jana uzivo zvucati makar slicno kao i studijskoj verziji i uspeti da vrati Grcku u top 10! Ocena: 5

 • Konacno se Grcka vraca na velika vrata. Nakon njihovih prethodnih splacina, konacno pravi grcki melos i konacno grcki jezik! Ne bih vise da trosim reci, samo cu dodati da ova pesma gotovo sigurno ide u top 10.

  Ocena: 5