Iz mog ugla 2018

„My lucky day” iz mog ugla (Moldavija)

Četrnaesti predstavnik Moldavije na Pesmi Evrovizije je simpatičan trio okupljen pod imenom „DoReDos”. Oni su s pesmom My lucky day očekivano pobedili na nacionalnom izbornom festivalu O melodie pentru Europa i takmičiće se u drugom polufinalu 10. maja.

Ovogodišnje izdanje tradicionalnog moldavskog evrovizijskog selekcionog festivala bilo je u formi jedne takmičarske večeri sa 16 izvođača. Finalu je prethodila audicija na kojoj je nastupilo 27 kandidata. Odluku o pobedniku su donosili žiri (50%) i televouting (50%).

Iako je ovogodišnje izdanje festivala imalo samo jedno takmičarsko veče, planovi javnog servisa TRM su u početku bili sasvim drugačiji; naime, bilo je planirano održavanje polufinalne večeri 22. februara u kojoj bi šestoro takmičara otpalo, ali zbog osrednjeg kvaliteta pesama i mere štednje, u moldavskom javnom servisu se odustalo od te namere.

Grupa „DoReDos” trijumfovala je u finalu, osvojivši najviše poena i od strane žirija i od strane publike, i to s pesmom poznatih producenata i evrovizijskih mogula Filipa Kirkorova i Džona Balarda.

Moldavija | Ko je grupa „DoReDos”?

My lucky day

You got secrets to unfold
You got stories never told
You’re holding information
Standing right in front of me
A hidden rhapsody
I walk into temptation
Something tells me we can make some music
The rhythm is drivin’ me wild
And something tells me we ain’t gonna loose it
Keep pushin’ way into the night

Reka Prut

Reka Prut se s punim pravom može nazvati „rekom istočne Evrope”. Dugačka je svega 953 kilometara i pored Moldavije, protiče i kroz Rumuniju i Ukrajinu.

Prut formira prirodnu granicu između Moldavije i Rumunije i prolazi kroz čak 11 moldavskih okruga. Reka je poznata još iz doba antike kao Piretus, Porata, Hijerasus ili Gerasijus. Izvire u ukrajinskim Karpatima, a uliva se u veliki Dunav kod rumunskog grada Galacija. Tokom Rusko-turskog rata je bila od velikog značaja za transport, a u popularnoj kulturi njenu lepotu opisuje ukrajinski pesnik Sidir Voropkevič (pesma „U dolini Pruta”).

Preko reke izgrađeno je šest mostova, a zanimljivo je da ista ima veliki udeo i u istoriji Grčke. Naime, grčki vođa nacionalističkog pokreta Aleksander Ipsilantis je tokom važnog rata preplovio ovu reku i ovaj događaj je krunisan velelepnom slikom, koja je danas izložena u atinskom muzeju.

Iz našeg ugla: Marko Vujinović i Tanja Mandić

Tanja: Hahaha, prvi sekund pesme me je uplašio, nešto me je preseklo u stomaku, jer su odmah krenuli jako, napadno, intenzivno, sve odjednom, a nisam to očekivala. 😁 Počela je muzika, za koju nisam znala da li je volim ili mrzim, pa sam odlučila da je ipak volim jer znaš da volim „treskavice”. Kad je pevač otvorio usta nikako mi se nije svidelo, a onda je krenuo refren i devojka zbog koje bih ustala da igram. Jasno ti je da mi je cela pesma prošla u duhu rolerkostera. Na kraju sam se zapitala šta sam to upravo čula, MISLIM da mi se ipak svidelo. Obožavam ovakve pesme samo zato što u moru drugih, boljih ili gorih ovu ću definitivno zapamtiti.

Marko: Definitivno će ostati upamćena, ali mislim da u Srbiji već imamo jedan Grand festival, tako da ga ne treba prenositi na druga takmičenja. Saša Popović bi bio preponosan na ovo „remek-delo” Filipa Kirkorova. S druge strane, ja nisam nešto oduševljen. Prvo i prvo, pesma te tresne kako klikneš na „play” i rasturi ti bubne opne od samog početka. Veoma je napadna, zvuči kao dečja brojalica i moldavski engleski je tradicionalno loš. ALI, verovala ili ne mogu da kažem i koju reč hvale za ovo. Pesma definitivno ima identitet — čuje se folk, čuje se istočna Evropa, čuje se Balkan. Jedinstvenost i identitet joj se ne mogu osporiti, ali kvalitet definitivno da. Jeste živahna i da, rasturiće arenu u Lisabonu, ali ja ovo prosto ne mogu… Čine mi se kao pokušaj kopiranja prošlogodišnjih genijalaca iz grupe „Sunstroke Project”. A šta kažeš na to što je pesmu komponovao Filip Kirkorov, tvorac pesama Shady lady i You are the only one?

Tanja: Pa to za bubne opne je bio i moj problem, zajedno sa tim što nisam znala gde da gledam i na šta da se skoncentrišem. Prvo, da li je muzika iz neke naše produkcije, da li je turska, da li su to trubači, šta jee? Onda krene čovek da peva pa mi zazvuči na trenutak kao „We no speak Americano”, zatim mi se svidi refren, ali nisam zapravo sigurna da li mi se sviđa. Ma ova je pesma kao psihološki triler, obožavam je, valjda? Inače mi nikad ne bi ni palo na pamet da je ista osoba radila sve te pesme, s obzirom da su skroz različite i svaka ima svoj neki pečat, ali svaka mu čast što se ne ponavlja, pa kud puklo.

Marko: To jeste, pokazao je da može da hendluje različitim žanrovima… I da, da napomenem da bi bilo mnogo milozvučnije da je pesma zvučala kao poslednjih 5 sekundi. Taj deo mi zvuči izuzetno zanimljivo. No, ove sitnurije ne igraju veliku ulogu u ocenjivanju ove tralalajke — moja ocena je 1+. Šta ti daješ?

Tanja: Ma petica čista, iako i dalje nisam sigurna da li je volim. 😂

Marko: Halo, policija?! 😱

Tanja: Hahahahah, a šta da radim, živele treskavice! ❤

Đorđe
Da li Evrovizija treba da bude festival na kom će dominirati samo izvođači koji stvaraju ozbiljne pesme po principu zadatom u konzervatorijumu u kom su studirali? Treba, ali Evrovizija u današnje vreme ne može da se zamisli bez šou pesama. Upravo ovogodišnja moldavska pesma nosi sve ono što jedna vesela evrovizijska pesma treba da ima — zarazan ritam, pamtljiv refren i efektan scenski nastup. Prve dve stavke su ispunili, a očekujem da će uspešno ispuniti i ovu treću. Ova numera je za Moldavce jedina moguća sigurica za ostvarivanje plasmana sličnom prošlogodišnjem, pa će zahvaljujući publici i postići taj cilj.
Ocena — 5
Slobodan
Neli Čobanu, predstavnica Moldavije 2009, ne bi bila upamćena da svoju pesmom bar delom nije otpevala na rumunskom jeziku. I to je bio pun pogodak. Shvatate da mislim da je u ovoj numeri najveći problem to što je otpevana na engleskom jeziku jer mi sve skupa zvuči „frankenštajnski” — nakalemljeno, neobrađeno… Kao cepanica od drveta čiji vas trnci bockaju. Imamo neku melodiju s prepoznatljivim etno-motivima koji se nekako gube u refrenu, umesto da upravo tu „pukne pesma”. Međutim, mi imamo „šamare” od starta, u strofama. Onda spot na Santoriniju (niđe veze!)… Sve u svemu, jedna papazjanija, udrobljena svega i ne mogu da poverujem da je neko pomislio da bi to bilo čak i simpatično.
Ocena — 1+
Svetlana
Kada smo već napominjali koliko neke od pesama kasne na ovo takmičenje, da kažem da ova pesma kasni negde oko petnaestak godina na Evroviziju. Tekst pesme je bez ikakvog smisla, a ni vokali ne zvuče najsajnije, a tek izgovor engleskog ne bi trebalo komentarisati. Jedna kliše treš pesmičica koja pokušava da imitira prošlogodišnju moldavsku pesmu. I Hey, mama! je bila treš pesmičica, ali, mora se priznati da je njihov nastup bio besprekoran, pa čak i ja, kao neko ko nije voleo tu pesmu, morao je priznati da je njihov plasman opravdan. Međutim, ovo čudo od pesme ništa ne vadi i očekujem da je čujemo samo u polufinalu, što je sasvim dovoljno.
Ocena — 2

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 2,80
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 28. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/pKLKeVC-9Y4

Oznake

21 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Zvuci jako jeftino, ali mi se svidja sto je pjesma vesela 😀 Siguran da ce Moldavci napraviti odlican nastup.
  2+

 • Veselo poletno prolecno. U stilu Moldavije. Po meni nedovoljno ubedljivo za prolazak u finale. Ocena solidna trojka (3)

 • Jedino sto mi se svidja je melodija. Sve ostalo bi bilo lose i kad bi ovo bila decija pesma. Ovo pevaju odrasli ljudi i zbog toga je taj “deciji” utisak jos gori.

  Ocena: 3-

 • Iskreno ovu pesmu mi je bilo najlakše oceniti. Nakon prošle godine Moldavija se ove godine vraća 100 koraka unazad. Jako iritantno, tekst nebuloza i ceo nastup mi je presmešan.
  Ocena: 1

 • Onaj osećaj kad u sebi samo želite da nečemu dođe kraj!!!!! – mislim da je to jedini i najadekvatniji osecaj za ovu pesmu dok je slušam (a slušam je drugi i verovatno predzadnji put u životu). Ova količina kiča, jeftinosti, kvazi veselosti, kvazi etna je pogubna! Mrtva je trka izmedju toga da li će mi biti mrsko da ovu pesmu ispratim u finale ili Norvešku ili Azerbejdžan?! Četvrta koja na mom popisu pesama zaslužuje najnižu ocenu ( posle Rumunije, Islanda i Irske) i mislim da će to biti to sa najnižim ocenama za 2018.god.
  Ocena za Moldaviju – degutantna jedinica (1).

 • Tipican primer kako se unisti dobra melodija kada se doda text… Uopste, nisam fan ovakvih pesama. Ali ova pesma je imala potencijal i dobru melodiju. Ne znam samo zasto Moldavija ne prestaje da nam daje ovako nesto iako smo od 2013. do 2016. imali nesto drugacije… Jeftina verzija “Lautara” koji mi se takodje nije svideo za prolaznu ocenu. Ocena: Cista jedinica (1).

 • Ova pesma mi se svidja; pevljiva je, tera te da se pokrenes, osvezavajuca je. Naravno, nisu dostigli visoke standarde ove godine, ali je po mom ukusu dovoljno za ocenu 4

 • Što mi se gade ovi tipovi što žele da sve pjesme budu komercijalbe ala swedish production Moldavci 5 od mene

 • Nisam ni na kakvim drogama ali meni je ovo fenomenalno..Toliko mi je slušljivo zabavno zarazno pozitivno veselo, iako se slažem da zaista zvuči prosto ,zastarelo, staromodno, izlizano, tekst stvarno ne kontam uopste o cemu se peva itd..al pesma kao pesma mi je bas nekako sva ritmična i pozitivna..meni se iskreno dopada..Zanimljiv trio moram napomenuti, mada se i meni ne svidja sto nekako mi deluje kao da je pokušano da se izmitira prošlogodišnja pesma…sve u svemu meni je ovo zadovoljavajuće..Ocena 4

 • Moldavija – 1
  Ekvivalent mađarskoj pesmi, u smislu ekstremno bučnog žanra koji je samo nekolicini milozvučan a ustvari je neprijatni atak na mozak. Mađari bar zvuče potpuno iskreno i predano u svojoj numeri, dok su mi ovi totalno izveštačeni i loše uvežbani. Bottom 3 kod mene za ovu godinu.

 • umetnički vredno koliko i Kipar (tj bezvredno), samo za razliku od Kipra, produkcijski jeftino. daću dva samo zato što bih pre podnela da ovo prođe u finale, nego Rybak recimo. dakle, tanušna dvojčica. 2.

 • Meni se ova pesma sviđa. Moldavija je jedna od najposebnijih za mene ESC nacija. I zato ih volim jer tako umeju da me oduševe. Ove godine nisu me baš baš oduševili, ali jako simpatičnu pesmicu šalju. Pesma je prilično različita od ostalih i vesela je na drugačiji način od bilo koje druge. Dominira taj njihov dobro poznati istočnjački melos. Klasično je moldavski urađeno. Moram samo da napomenem da mi je kraj nekako odjednom , što je minus. Bez obzira na moje komplimente nisam siguran koliko će se ovo dopasti evropskoj. Ali sve u svemu dobro dođe kao neka vrsta noviteta i promene pa shodno tome razdrma. Ja im želim srećan dan kada bude bilo njihovo polufinale. Ocena – 4

 • Cini mi se da ce Moldavija ove godine doziveti veliki neuspeh na ESC,mislim da nece ni u finale proci,za razliku od prosle godine kada su bili u TOP 5. Pesma je,po mom misljenju,taman za takmicenje u 2000.godini. Kasni sa vremenom,na jedno uho udje,na drugo izadje.Nadam se neprolasku Moldavije u finale,jer ima dosta kvalitetnijih pesama ove godine vrednih paznje.Ocena:1

 • Čistokrvno opšte mesto u svakom smislu. Ovo ne da se izgubilo u mojim ušima, nego evo sad ne mogu da se setim ni osnovnih nota. Meni nije jasna jedna stvar. Zašto među autorima vlada mišljenje da pravi bum i nastup ne može da se ostvari sa sadržajnom bržom pesmom? Ovo je slučaj kada ne mogu da igram uz razigranu muzičku podlogu ( nemam ja averziju ni prema kakvoj instrumentalnoj pratnji, daleko bilo 🙂 ), jednostavno ne tera me da pevam u glas sa ljudima “we can be together, number one, together”. I sad, kako čovek da se oseća kada kompozicija ne uspeva da ispuni elementarnu ulogu u njegovoj glavi? Kada numera ne izazove hemijsku reakciju u mozgu upletenu sa dopaminom, bolje da se ni ne troši vreme u studiju.

  Ocena: 1

 • Simpaticni su mi, ali to ne bih mogao da kazem za pesmu. Kad cujem ove trube i pomislim da je Filip Kirkorov radio ovu pesmu, dodje mi da crknem od smeha… Pa ovako, treserana koja datira iz 2005. godine, cekala tek 13ak godina da bude reciklirana. Bez obzira sto su mi oni simpaticni, ja ih ipak ne bih video u finalu.

  Ocena: 2-

 • Reći ću samo jedno – ovo je toliko strašno, da je moglo da se takmiči na Beoviziji !!! Ocena: 1-

 • Auu kakav užas od pesmee!!!
  Jedan sam od onih kojem i dan danas nije jasno recimo kako je prošle godine ona pesma iz Moldavije zauzela trecee mestoo i ko je tu gluv ili lud i ko je glasao za too,ako je neko uopste i glasao??!!!
  Ova pesma je i od te pesme mnogo lošija a pesma Moldavije 2010. godine od iste grupe koja je bila i prošle godine je remek-delo za ovogodišnju.
  Moldavija mi je realno na poslednjem 42. mestu i ne znam i jednom da li sam izdržao i preživeo da čujem ovaj krš od pesme.
  Tragedija zaista…
  Ocena: 1

 • Ovde postoji dobra osnova ali krajnji proizvod je bljutav. Uopste mi se ne svidjaju njihovi glasovi i harizma nekako mi sve deluje izvestaceno… Jedino sto mi se svidja je ritam pesme. Ocena 2

 • Inace volim da cujem trubu tako da mi ova pesma bas legne, po meni sasvim solidno, finale tesko, ali msm da ce publika definitivno mnogo djuskati u areni uz ovu pesmu 🙂 Ocena: 4

 • Moldavija imaće prolazak u finale, ali će ovog puta biti sa druge strane tabele. Sovjetski blok će pomoći da uđu u finale. Što se tiče pesmice, kao da čujem turbofolkersku pesmu na stranjem jeziku. Pristojno, ali bez iznenađenja.

  Ocena: 3