Iz mog ugla 2018

„Crazy” iz mog ugla (Hrvatska)

Višegodišnja želja evrovizijskih fanova se konačno ispunila ove godine. Šarmantna Franka Batelić predstavljaće Hrvatsku u Lisabonu ovog maja s pesmom Crazy, čiji su autori Branimir Mihaljević i sama pevačica. Svoj nastup predstaviće u prvom polufinalu, 8. maja.

Hrvatska radio-televizija se i ove godine opredelila za interni izbor predstavnika i pesme, iako su pojedini hrvatski mediji pisali o mogućem povratku festivala „Dora” u matičnoj Opatiji ili u Zagrebu. Ipak, to se nije dogodilo jer je HRT smatrao takav projekat skupim u ovom trenutku.

Novinari su spekulisali sa tri imena koja su figurirala da budu hrvatske uzdanice u Lisabonu. Jedno od njih ipak se ispostavilo tačnim — jasno je da je reč o Franki.

Pesma je prezentovana u okviru centralnog Dnevnika Hrvatske radio-televizije uz prateći spot rađenog u režiji Sandre Mihaljević i Igora Ivanovića.

Batelićeva je sama napisala tekst za pesmu, dok je muziku radio Branimir Mihaljević. U nastajanju pesme je veliku ulogu odigrao i mladi Denis Mevlja, a miks pesme je rađen u londonskom studiju „Metropolis” u kom su svoje pesme miksali Adel, Ejmi Vajnhaus, Lana del Rej i mnogi drugi. Završna obrada pesme je rađena opet u Londonu, u čuvenom studiju „Abbey Road”.

Hrvatska | Ko je Franka Batelić?

Crazy

You make me feel
You got me deep inside this love
You make my heart go…
When I saw your eyes, boy
You’re just like a movie black and white
You made me go – oh
Straight out of my mind
I swear, that I…
I will remember
Roses and horses in the rain
Make it forever
And I go
Crazy
Go crazy for your love Crazy
Go crazy for your love
Lo-o-o-ove
Lo-o-o-ove

Reka Kupa

Hrvatska ima veliki broj vodenih površina, između ostalog i izlazak na Jadransko more. Međutim, bilo bi veoma interesantno upoznati se sa rekom Kupom, koja najvećim svojim delom protiče kroz Hrvatsku.

Kupa protiče kroz Hrvatsku i Sloveniju. Izvor i ušće reke nalazi se u Hrvatskoj, a delom svoga toka čini granicu Hrvatske sa Slovenijom. Izvire iz krškog jezerca u Nacionalnom parku Risnjak kod mesta Razloge u Gorskom kotaru. Ispod izvora Kupa je brza reka, dok se nakon nekoliko kilometara smiruje i postaje mirna, ispresecana mnogim veštačkim slapovima koji su u prošlosti služili za pokretanje vodenica.

U svom gornjem toku Kupa se probija kroz šumovit kanjon. Na nekim se mestima on proširuje te se tamo nalaze njive i polja. Veće pritoke su joj Čabranka, Lahinja, Dobra, Korana, Kupčina, Glina i Odra. Kod Siska se uliva u Savu.

Izvor Kupe u Nacionalnom parku Risnjak

Ukupna dužina joj je 296 km, a plovna je na dužini od 136 km, od Karlovca do ušća u Savu. Pogodna za vožnju kanuom i kajakom, a osim toga, u letnjim mesecima moguće je kupati su njoj, tako da su na reci uređena mnoga kupališta. Takođe je bogata i ribom i vrlo pogodna za sportski ribolov.

Na njoj postoji i jedna hidroelektrana (Ozalj) koju je konstruisao naučnik Nikola Tesla.

Iz našeg ugla: Svetlana Jukić i Katarina Pijevac

Svetlana: Kako ti se čini ovogodišnja hrvatska numera?

Katarina: Pre svega, odlična produkcija što do sada i nije bio slučaj kada je Hrvatska u pitanju. Čitav paket zvuči i izgleda prilično moderno. Nije ovo uopšte loše.

Svetlana: Moram se sasvim složiti sa tobom za sve što si do sada rekla. Zaista je ovo možda i najkompletnija numera koja nam stiže iz Hrvatske u tekućoj deceniji. Tekst pesme je pristojan, a Franka, barem u ovoj studijskoj verziji, zvuči odlično. Ali, uvek postoji ono „ali”, koje sreću kvari, previše mi je ova pesma ravna, sve vreme očekujem da se nešto dogodi, a na kraju se ništa ne dogodi.

Katarina: Apsolutno se slažem. I meni nedostaje nekakva kulminacija u ovoj pesmi. Zaista mi se čini da nešto nedostaje.

Svetlana: Šta očekuješ od nastupa i plasmana?

Katarina: Zaista verujem da će sam nastup biti maestralno osmišljen. Sve te najave govore u prilog tome, a i čini mi se da sam izvođač neće dozvoliti da ovakva prilika bude prokockana. Što se plasmana tiče, ne vidim ovo u TOP 10, ali plasman u finale je očekivan.

Svetlana: I ja očekujem plasma u finale, mada se nikad ne zna. Možda prođe kao naša prošlogodišnja pesma, kao da imaju nekakve stilske sličnosti. Sa druge strane ona hrvatska patetika od prošle godine je zauzela čak 13. mesto. Zaista, ponekad mi to glasanje zaista nije jasno. A ocena je?

Katarina: Pa, hajde, neka bude 4.

Svetlana: I ja dajem 4. Pre svega, hvala na komentarima i saradnji. Nadam se da ti je ovo bilo zanimljivo?

Katarina: Jeste, i meni je bilo zadovoljstvo da komentarišem pesme. Hvala na ovom pozivu i uskoro ćemo videti da li se mišljenje publike širom Evrope poklapa sa našim. 🙂

Đorđe
Iako nijednu Frankinu pesmu nisam znao do pre tri meseca, preslušavajući njen repertoar, uverio sam se u to koliko je talentovana pevačica i zašto su je evrovizijski fanovi toliko želeli. Očekivao sam od nje pesmu koja će odskakati od njenog uobičajenog repertoara i to sam dobio. Crazy je numera koja je ciljano pisana za Evroviziju, ali da li bi trebalo da očekujem da nastavi da živi i posle takmičenja? Naravno da dâ, ali se isto tako pribojavam da će pesma živeti samo jedno leto i da je više niko neće puštati, osim tvrdokornih evrovizijskih fanova. Hrvati bi trebalo i treći put zaredom da ubodu finale, ali sve će zavisiti od osmišljenog nastupa. Da li bih predvideo prvi TOP 10 plasman za njih posle 17 godina? Naravno da dâ, ali me isto tako plaši činjenica da se kod publike neće plasirati toliko dobro kao kod žirija, zato što Franka nema veliko glasačko telo međ’ dijasporom.
P. S. Ali svakako će za Hrvate ići petica za još jedan dobar odabir pesme.
Ocena — 5
Slobodan
Mislim da je svaka druga pesma posle one prošlogodišnje grozomore, koju kandidujem za najgoru evrovizijsku pesmu u istoriji, sada — premija na lutriji. Šalu na stranu, Hrvati su napravili dobar izbor — imaju atraktivnu pevačicu (da ne iskoristim sad neki vulgaran izraz), koja uz to ume da peva, i nema sumnje da će skrenuti pažnju na sebe. Numera Crazy je kompleksna, prefinjena, slojevita, možda i previše čak, pa mi se čini da joj nedostaje „tečnosti”. Volim da mi melodija klizi kroz prste, ali u ovom slučaju nemam taj osećaj. Brižljivo je pripremana, ima savršenu produkciju koja MORA biti upotpunjena dobrim scenskim nastupom u šta, ruku na srce, sumnjam, budući da su imali totalne promašaje s tim prethodne dve godine. Držim im fige da se plasiraju u finale, ali isto tako znam da imaju nesreću da su se našli u đavolski teškom polufinalu.
Ocena — 4+
Marko
Veoma zanimljivo. Može se reći da sam očaran ovom „džezi” numerom. Zvuči savremeno, pomalo misteriozno i u duhu je pesama Amerikanke Ališe Kiz. Na prvo slušanje, pevanje i matrica mi nekako nisu išli zajedno, nije zvučalo koherentno. Vremenom, prihvatio sam pesmu onakvu kakva jeste i sada mi je definitivno među favoritima. Franka poseduje čist, zdrav vokal pun iznenađenja. Pesma Crazy u ovom paketu kakav jeste prikazuje opsednutu devojku i misterije koje se kriju iza tog savršenog lica. Mislim da Hrvati imaju još veće šanse za dobar rezultat u poređenju sa prošlom godinom, samo da se prave osobe pozabave scenskim nastupom.
Ocena — 5-

Ocene

Prosečna ocena redakcije — 4,40
Prosečna ocena čitalaca — ?
Konačna ocena — ?

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme.
Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 29. aprila do 19.00 h.

Ljubazno vas molimo da poštujete pravila komentarisanja

httpv://youtu.be/19Yo86KCd0w

Oznake

19 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • U pocetku mi se i nije toliko svidela, ali sam je kasnije sasvim slucajno cuo i odmah je zadobila moje simpatije. U nekim delovima mi i nije nesto, dok su mi drugi delovi impresivni, poput muzike i gradacijski poredjanih stihova. Produkcijski je dobro odradjeno. Dajem ocenu 4

 • Intermeco pesma, niti smeta, niti tera na angažovano slušanje, produkcijski iznad samog sadržaja. Ocena: 2+

 • Dugo ocekivana Franka nam je predstavila pjesmu sa kojom ce u Lisabonu vrlo vjerovatno nastupati samo jednom. Valjda ce nastup biti dobar, jer nemam potrebu da slusam audio verziju. Moglo je to bolje 😉
  2

 • Moderna i zarazna pesma ali previse generična. Nije autenticna. U moru slicnih pesama tesko ce se izdvojiti.
  Ocena 3

 • hmpf.
  ona jeste preslatka. ona ima dobar r’n’b vokal. pesma sama po sebi nije loša, ali NIJE za Eurosong. neodoljivo me podseća na Fallin’ od AK, samo što za razliku od Ališine pesme, ovde je refren repetativan i ravan. sve čekam da se nešto dogodi u pesmi, neki twist, neka promena, neka kulminacija, ali ništa. pesma ostaje flat od prve do poslednje note. i žao mi je zbog toga, jer je ovde imalo više potencijala.
  ovako, Crazy iako nije loša pesma, ostaje nedorečena i ostaje u polufinalu. od mene će dobiti tanku, tanku trojku i to na jedvite jade. 3-

 • Nije ova pesma tako loša. Čudnovata jeste ali ima potencijal da se dopadne publici. Hrvati su ove godine odradili ozbiljan posao. Imaju harizmatičnu, atraktivnu i vokalno sposobnu pevačicu. Pored toga pesmu koja nije tako uobičajena ali se u potpunosti uklapa u evrovizijski mozaik . Meni se ne sviđa lično onaj deo sa recitovanjem dok sam završetkom pesme oduševljen . Trebalo je da bude malo življa , nekako je u par navrata jednolična. Sve u svemu složio bih se sa preovlađujućim mišljenjem da je vraški teška polufinalna grupa glavni neprijatelj Franke i njene pesme. No barem kada su Hrvati u pitanju nije nemoguće da prebrode i to. Ocena – 3
  P.S. Uživao sam svih ovih dana i jedva čekao 19.00 h svakog dana da vidim šta nas to očekuje. Hvala redakciji na dobroj zabavi i što su mi i ove godine dodatno ulepšali i upotpunili lepe prolećne dane . Neka je Balkanici sa srećom a najbolji da pobedi ! Zdravi bili !

 • Pre svega, želim da pohvalim redakciju sajta “ESC Serbia” za ovu rubriku. Hvala što ste se maksimalno potrudili da nas upoznate sa svakim izođačem, što ste nas upoznavali sa prelepim prilozima o državama, hvala što ste odvojili svoje vreme da učinite da ova rubrika bude maksimalno prijatna za sve vaše čitaoce. Hvalaaaa!

  Da se vratim na ovu numeru 😀 Hrvatska od povratka svake godine šalje totalno različite pesme na takmičenje i moram reći iako je ova deifinitvno najkvalitetnija mislim da se neće izdoviji iz mase kao što su prethodne dve pesme to uradile. Meni je nekako jako ravna iako je Frankin vokal dinamičan. Ne znam kakav su nastup pripremili ali mislim da će od toga zavisiti plasman u finale jer su u jako teškom polufinalu.
  Ocena: 4

  To je to! Čitamo se sledeće godine!

 • Hrvatska – 4
  Jako sam prijatno iznenađen koliko je ova devojka sazrela i stasala u periodu dok nije bila prisutna mnogo u javnosti. Izuzetno šarmantna, inteligentna, prijatna, uz to lepo peva i prelepo izgleda. Nadam se da će se u narednim godinama pozicionirati visoko na ovom našem muzičkom nebu.
  Pesma je dobra i moderna. Slažem se da joj nedostaje malo dinamike i nešto upečatljivo. Lepa je ali ne osvaja i ne pokreće. Spod je vrhunski urađen i sve zajedno deluje kao odlična reklama za neki parfem i teezer za neki modni događaj. Nekako imam utisak da je ovo jedna od onih pesama koje se više gledaju nego slušaju, više kao neki pozorišni fazon, tako da se nadam dobro osmišljenom i dobro kardiranom nastupu.

 • Odličan vokal, ali pesma je užasno monotona, DOSADNA !!! Samim tim ocena 1. Mislim da ova pesma neće proći u finale. Sorry Croatia…

 • Ono kad se neko svojski trudi na sve načine da impresionira, pa ispadne pomalo naivan u svemu tome! Light verzija i Ališe Kiz i Lejdi Gage, nedorečena i poprilično ravna! A opet ona je jako lepa i harizmatična (gledao sam njeno obraćane hrvatskoj javnosti, gde je pokazala svoju iskrenost i oduševljenje učešćem na esc u i ostvarenju svojih snova), dakle mnogim stvarima van same pesme me je kupila, a s pesmom ratujem, jer mi deluje ko neko strano telo, dosta neprirodno! Iz cele te borbe u glavi, teško ću smućkati adekvatnu ocenu.
  Ocena za Hrvatsku – upitna trojka (3).

 • Hrvatska pesma: ^———————^ u prevodu sam pocetak pesme: ODUSEVLJENJE ostatak pesme ravno mrtvilo i na samom kraju opet odusevljenje…znaci prvi taktovi odlicni i poslednji taktovi odlicni ovo izmedju je kriticno..ravno bez energije a melodija navodi na iscekivanje da ce se desiti neki BOOM i on se ne desi..u neku ruku stvarno nije lose, meni se dopada pesma al ko sto rekoh vali mi neke energije i kulminacije da se nesto desi i preokrene u pesmi al za pocetak i kraj pesme nemam reci MAESTRALNO znaci al ovo izmedju je vec tu i tamo…generalno mi se dopada mada moram priznati da ja iskreno ne verujem da ce Hrvatska ove godine u finale…Ocena 4

 • Pesma je zaista dobra ali ne vidim u ovome neki evrovizijki potencijal i duh.Nekako mi nije za Evroviziju,jer nema nesto sto ce u ta tri minuta privuci paznju evrovizijske publike. Plasim se da ce biti zaboravljena jer nastupa u prvom polufinalu a ima uzasno jaku konkurenciju. Tako da finale je pod znakom pitanja. Ocena 4

 • Od kad je izasla ova pesma, pa do dana danasnjeg moje misljenje o ovoj pesmi je ostalo isto a to je, da je ova pesma fantasticna. Franku sam cuo i ranije tako da njen sjajan glas mi nije stran, melodija i tekst su mi sjajni odisu nekom mistikom sto mi se veoma dopada…ocena od mene je 5

 • Totalno COOL!!! Volim ovakav vibe u pesmama a jedan veliki plus zato sto nikad nismo imali nesto ovakvo na ESC… Ne bih rekao da je totalno originialno ali OK. Uzasno me podseca na Lady Gaga iako sigurno nema nista sa njenim pesmama. Frankin vokal je perfektan. Jedan od 5 najboljih spotova ove godine sto je takodje jedan veliki plus. Nastup moze da se izvede da bude veoma dobar samo da ne uniste kao sto su i Ninin ( Ali mi se takodje jako svideo ). Ne razumem zasto je toliko nisko na kladionicama… Aranzman je odradjen… Znaci KIDA!!! Ocena: Odlicno, petica (5).

 • Franka je skroz “crazy”, pesma i njena boja glasa su skroz u stilu Ejmi Vajnhaus, jos jedno finale za bracu Hrvate mislim da je sigurno, sve u svemu dopada mi se, peto mesto na mojoj listi 🙂 ocena: 5

 • Iskren da budem ,nisam ranije čuo za ovu pevačicu niti znam bilo koju njenu pesmu sem ove.
  Što se tiče nje i same pesme Franka mi je slatka i dosta zgodna devojka to je neosporno,ali pesma kao pesma se ni po čemu ne izdvaja i neprimetna je.
  Gotovo sam siguran da će proći neprimetno jer je pesma bukvalno kao i svaka druga,totalno obična ravna i zaista ne izaziva previše pažnje.
  Ocena:3

 • I za kraj, nase komsije!

  Svidja mi se pesma, Franka je prelepa, mene ona u spotu podseca na Nikoliju… 🙂

  Ali, ovde ce nastup igrati veliku ulogu. Posto svi znamo kakva je konkurencija u prvom polufinalu, moraju se potruditi da naprave brutalno dobar nastup. Ja im iz sveg srca zelim prolazak u finale, a tamo sta bude. Prosle godine po meni su totalno nezasluzeno usli finale, ove godine bi to bilo i vise nego zasluzeno.

  Ocena: 5

  Ocena

 • Pre svega, Franka zaslužuje 12 poena samo iz razloga što je epitom ženske lepote ove godine. 😀 Prošle godine me je Svalina „hladna“ lepota fascinirala, a sada Franka podiže temperaturu. Ne može se zaobići taj gram „južnoameričke“ boginje i doza gracioznosti koju emituje.
  Sve to nema veze sa pesmom i ne utiče na ono što slušam. I sad ja slušam, slušam i završi se pesma. Shvatim da, od svih mogućih potencijala u različitim debaklima ove godine, za ovu mi je najžalije. Najpozitivnija stvar je zapravo mračna, iscepkana muzička podloga. Tačno se i osećam kao da sam pod vodom i note struje u različitim pravcima. Onda njen glas, koji je prezanosan ( k-r-eee-j-z-iii ) u skoro svakom stihu ( lagan RnB fazon ispevavanja ) i jednostavno prolazi kroz slušaoca kao laserski zrak ostavljajući tragove za sobom u mozgu. Dolazi melodijski prasak u refrenu savršeno se lepeći za njen vokal, koji se zatim izboksuje sa treskom ( lo-o-o-ove ). I onda naravno da mi je krivo što nije prigrlila apsolutno tu posesivno-psihotičnu opsednutost tom nekom osobom. Zašto svaki stih nije bio u stilu „…You’re just like a movie, black and white…“, zatim „…I would remember roses, and horses, and the rain…“, „…I’ll be your queen and I’ll be your fool…“? Čak ni ovo nisu snažni momenti, ali su mogli da budu uvertira u ono što je bila spremna da uradi zarad tog nekog, da nam kaže to i to. Daj nam još neki događaj pored tog kišovitog dana među ružama i konjima, nešto što će angažovati maštu. Mogla je biti otelotvorenje lika Alex Forest iz Fatal Attraction. Zašto nisu bili „freaky“ i „on the edge“ sve vreme? Zašto?

  Ocena: 3+ ili 4- … 3+ ili 4-… 3+ ili 4-… neka je sa 4- 😀