Iz mog ugla 2018

Hrvatska | Ko je Franka Batelić?

Franka Batelić je dvadeset četvrti predstavnik Hrvatske. Ona će sa numerom Crazy pokušati da „zaludi” Evropu i tako donese svojoj zemlji prvi evrovizijski trofej, koji čekaju od debitovanja ove zemlje na Evroviziji 1993. godine.

Franka je rođena 1992. godine u hrvatskom gradu Rijeka. Inače peva od treće godine, a bila je solista u nekoliko dečjih horova. Nakon završene srednje škole provela je nekoliko semestara na Berkli muzičkoj akademiji, а završila je Pravni fakultet u Zagrebu.

Franka je muzičku karijeru započela 2007. godine, sa svojih 15 godina pobedom u talent-šou formatu Showtime. Najveće uspehe na muzičkoj sceni je zabeležila u eri između 2008. i 2010. godine – tada je imala pretpoznatljive pesme Ruža u kamenu Možda volim te s kojima se takmičila na Hrvatskom radijskom festivalu i OGAE Song Contestu. Upravo je numera Ruža u kamenu pobedila na OGAE Song Contestu 2008. godine, nakon čega je upala u žižu evrovizijske javnosti i fanova.

httpv://www.youtube.com/watch?v=zHK2nb8YKrs

U tom periodu karijere, naravno, nije zaobišla ni „Doru”. Na tom festivalu je učestvovala dva puta – 2009. godine s numerom Pjesma za kraj i godinu dana kasnije s kompozicijom Na tvojim rukama – oba puta je učešće na finalnim večerima završila kao sedmoplasirana.

Franka u svojoj karijeri naročito ističe nastup na koncertu Bijonse u Areni Zagreb 2013. godine, u svojstvu „predgrupe”, posle čega je zbog veze s fudbalerom Vedranom Ćorlukom rešila da ostavi na kratko svoju karijeru. Da ne bi zaboravila svoju primarnu profesiju, krajem prošle godine je snimila singl S tobom i sada je na putu obnavljanja svoje nekadašnje popularnosti, za šta će joj Evrosong nesumnjivo pomoći.

Dosad je izdala dvanaest samostalnih singlova, dok je na tri objavljena bila gostujući izvođač.

Oznake