Gde su, šta rade?

Povratak kakav se dugo čekao — ABBA ponovo u akciji!

Njihove pesme su prisutne u medijima duže od četiri decenije. Razume se i zbog čega – 20. vek je bio pun dobre i kvalitetne muzike, a jedno od tih kvalitetnih dela je tokom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina ponudila grupa ABBA.

Grupu su formirala dva bračna para od čijih početnih slova su formirana i imena grupe: Agneta-Bjern-Beni-Ani-Frid (Frida). Sa radom je grupa prestala 1982. godine, usled raspada oba bračna para. Od tog trenutka su članovi sastava nekoliko puta izjavljivali da se više nikad neće pojavljivati zajedno, ni da im milione nude za nastup. Međutim, dogodilo se nešto što je uticalo na promenu njihovog mišljenja. U isto vreme je novodonešena odluka obradovala i sve njihove fanove.

Naime, članovi sastava su se ponovo sastali zbog realizacije projekta koji se sastoji od turneje u kojoj će njihovi avatari proputovati svet. Taj projekat će obuhvatati i dve nove pesme koje će biti i njihove prve posle 35 godina. Tim povodom su na svom Instagram profilu napisali sledeće saopštenje:

Odluka da uradimo ABBA projekat sa avatarima imao je neočekivan ishod. Svi smo osetili da bi posle 35 godina bilo zabavno da ponovo udružimo snage i uđemo u studio. I jesmo. Osetili smo kao da je vreme stalo i da smo bili na kratkom odmoru. Izuzetno radosno iskustvo! To je dovelo do stvaranja dve nove pesme, a jednu od njih „I still have faith in you” će izvoditi naši digitalni dvojnici i biće emitovana u specijalnoj emisiji koju će producirati NBC i emitovati BBC u februru. Možda smo ostarili, ali pesma je nova. I dobro zvuči.

Član benda Bjern Ulveus je prošle sedmice u Briselu otkrio detalje o tom projektu. Glavna tačka dvočasovnog TV šoua u realizaciji En-Bi-Sija i Bi-Bi-Sija, podrazumevaće bend koji će nastupati preko kompjuterskih avatara. Ulveus je dodao da je bend digitalno skeniran i podmlađen tako da izgleda kao da je 1979. krenuo na svoju treću i poslednju turneju. Ti avatari će sledeće godine krenuti na veliku turneju.

ABBA je jedna od najpopularnijih pop grupa u istoriji muzike, komercijalno najuspešniji švedski bend. Postali su poznati 1974. godine, upravo zahvaljujući evrovizijskoj pobedi s pesmom Waterloo. Do razlaza 1983. godine su izdali osam albuma.

httpv://youtu.be/3FsVeMz1F5c

U njihove najveće hitove se još ubrajaju i pesme Mamma mia, Dancing queen, Voulez-Vous, Money, money, money, SOS, Super Trouper, Gimme! Gimme! Gimme!, The winner takes it all, Take a chance on me, The name of the game, Knowing me, knowing you, Chiciquitita, I have a dream…

Na početku smo napomenuli da popularnost za njima i dalje ne jenjava. Na Vest Endu je 1999. godine debitovao mjuzikl „Mamma mia!” i još uvek se igra u Engleskoj i širom sveta, između ostalog i u Pozorištu na Terazijama. Po tom mjuziklu je 2008. godine rađen film sa Meril Strip, Kolinom Firtom, Pirsom Brosnanom, Amandom Sajfred i Stelanom Skargordsom i zaradio je širom sveta 615 miliona dolara. U junu će biti prikazan nastavak „Mamma Mia: Here we go again”.

httpv://youtu.be/8RBNHdG35WY

Sa početkom igranja mjuzikla u Vest Endu, britanska komercijalna televizija ITV je napravila specijalni večernji šou-program ABBAmania, posle čega je objavljen i istoimeni CD. U njemu je tadašnja mlađa generacija popularnih izvođača iz Ujedinjenog Kraljestva i Irske izvodila njihove legendarne pesme, a potpuri pesama zvan Thanks ABBA for the music je lansiran i kao zvaničan singl koji je pokorio britanske top-liste.

Još jedan značajan događaj u vezi sa upotrebom njihove muzike se dogodio 2005. godine, kada je Madona u svom hitu Hung up upotrebila sempl Abinog klasika Gimme! Gimme! Gimme!.

httpv://youtu.be/EDwb9jOVRtU