Iz mog ugla 2018

Srbija | Ko su Sanja Ilić i „Balkanika”?

Sanja Ilić i „Balkanika” jedanaesti su predstavnici naše zemlje na Pesmi Evrovizije, računajući vreme od osamostaljenja 2007. S pesmom Nova deca pobedili su na izbornom festivalu Beovizija 2018 dobišvi maksimalan broj bodova i od stručnog žirija i od publike.

Ova muzička skupina već godinama stvara i povećava popularnost na Balkanu i u svetu. Autor i vođa grupe, kompozitor Aleksandar Sanja Ilić, vodi od početka računa da se u grupi nađu muzičari koji sviraju stare instrumente Balkana i da uz posebnu pažnju te instrumente ukomponuje u moderan pop-rok zvuk. Muzički stil Balkanike je orginalan zvuk kombinovan sa elementima svetske muzike, zasnivajući se na snažnom i iskonskom ritmu Balkana, sa modernim pristupom i senzibilitetom.

Za samo poslednjih nekoliko godina grupa je imala više nego uspešne koncerte u Moskvi, Londonu, Americi, Kanadi, Južnoj Koreji, Indiji, Pakistanu, Egiptu, Meksiku, Kini, Belgiji, Holandiji, Poljskoj, Sloveniji, Austriji, Tunisu, Alžiru, Crnoj Gori, Bosni, Turskoj, Rumuniji…

httpv://youtu.be/MksTV4dU_V4

Originalan sastav Balkanike čini devet muzičara (šest svirača, jedan muški i dva ženska vokala), kojima se priključuju dva trubača i jedan ženski vokal. Ženski etno-vokali sa muškim snažnim rok vokalom, u kombinaciji sa elektronikom i balkaniskim etno-instrumentima daju moderan zvuk koji se prvi put čuje na snimcima grupe. Može se slobodno reći da je zvuk i svetski i balkanski.

Aleksandar Sanja Ilić je poznati i nagrađivani kompozitor, koji je zbog svog višedecenijskog rada dobio status „Istaknutog umetnika”. Član je Geme, AFUN-a (Akademije filmske umetnosti i nauke) i Udruženja kompozitora Srbije, gde je u nekoliko saziva bio u njegovom predsedništvu.

Već sa 16 godina učestvovao je na domaćem takmičenju za Pesmu Evrovizije i tako postao najmlađi kompozitor-učesnik svih vremena. Pesmu Pesnik mira tada je u Skoplju 1968. pevala Lola Novaković. Sa kompozicijom Halo, halo pobedio je na Jugoviziji u Ljubljani 1982. godine i sa grupom „Aske” u Herogejtu predstavljao Jugoslaviju, gde je zauzeo 14. mesto od 18 učesnika. Dve godine kasnije ponovo je pokušao da ode na Evrosong, ali bezuspešno. Njegova kompozicija Princeza koju su pevali Dado i Slađana postala je pesma i hit godine, kasnije hit decenije, a pre nekoliko godina je izabrana za najlepši jugoslovenski duet 20. veka.

Oznake