Iz mog ugla 2018

Iz mog ugla 2018 | Rezime

Pobednik osmog izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste pesma Mercy u izvođenju dua „Madame Monsieur” koji će predstavljati Francusku na 63. Pesmi Evrovizije.

Na 2. mestu našli su se predstavnici Bugarse s numerom Bones, dok je bronzano odličje i ove godine, kao i prošle, pripalo predstavnici Belgije, u ovom slučaju Senek i njenoj pesmi A matter of time. To su ujedno jedine tri pesme koje su našu rubriku završile „odličnim upehom”.

Čak 19 pesama dobilo je „vrlo dobru” ocenu, a najbolja među njima je predstavnička pesma Danske Higher ground koja je na našoj listi zauzela odlično 4. mesto, s prosečnom ocenom 4,40. Najlošija u toj kategoriji je kompozicija Under the ladder ukrajinskog predstavnika Melovina (3,59).

U zlatnoj sredini, s prosečnom ocenom „3”, našlo se 17 pesama. „Prva ispod crte”, s prosečnom ocenom 3,49 je španska pesma Tu canción, a krug „trojkaša” zatvaraju Moldavci koji su s prosekom 2,50 ostali u kategoriji „dobrih”.

Na kraju, samo tri numere dobile su prelaznu ocenu, i to: San Marino, Ujedinjeno Kraljevstvo i Island. Ova poslednja, simboličnog naslova Our choice, jedina je pesma koja ima prosečnu ocenu manju od 2,00.

Opšti osvrt

Ovogodišnja Pesma Evrovizija se može smatrati boljom nego prošlogodišnja, budući da je ukupan prosek svih pesama veći nego lane, ali ne samo to — zaslužila je ocenu „vrlo dobar 4” — jer je ukupna prosečna svih pesama 3,52! Podsetimo da je prethodnih godina prosečna ocena bila uvek na granici dobrog i vrlo dobrog rezultata, ali je posle dve godine „magična linija 3,50” sada probijena. Prošle godine, prosečna ocena je bila 3,46.

Našem članu redakcije Đorđu Veskoviću najviše se dopadaju ovogodišnje pesme. Njegova prosečna ocena je čak 4,17, a za njimm sledi Svetlana Jukić koja ovogodišnjem takmičenju daje ocenu 3,86. Našim gostima rubrike, koji su kroz dijalog s jednim članom redakcije ocenjivali i komentarisali pesme, ovogodišnja Evrovizija se takođe dopada, budući da su je ocenili četvorkom — njihova prosečna ocena je 3,62. Nešto malo manje darežljiviji bio je Marko Vujnović, čiji je prosek ocena 3,59. Svi oni su ovogodišnjim pesmama dali vrlo dobru ocenu.

Najstroži bio je Slobodan Todorović, glavni urednik sajta. Prosek njegovih ocena iznosi 3,12.

Kada je reč o polufinalistima, i tu su rezultati vrlo zanimljivi.

Uzimajući u obzir konačne ocene, iz prvog polufinala bi se u finale plasirali Bugarska, Belgija, Kipar, Grčka, Austrija, Finska, Švajcarska, Hrvatska, Izrael i Litvanija. Zanimljivo, bez finala bi ostale Estonija i Češka koje slove za jedne od favorita ove godine.

Redakcija bi pak svojim ocenama pustila Čeha u finale, a izbacila Grkinju, dok bi naši čitaoci radije videli Makedoniju i Estoniju u finalu, a Austriju i Hrvatsku ne.

U drugom polufinalu je situacija takođe interesantna. U finale bi se plasirale Danska, Letonija, Slovenija, Ukrajina, Holandija, Švedska, Crna Gora, Norveška, Australija i Rusija.

Da se pitaju samo članovi redakcije, finalisti bi ostali isti, ali naši čitaoci bi radije da u finalu još jednom čuju predstavnike Poljske i Malte, dok bi Australiju i Holandiju poslali nazad kući.

Prosečna ocena 1. polufinalne večeri je „vrlo dobar 3,72” i u tom segmentu je neuporedivo bolje od drugog, čiji je uspeh „dobar 3,19”. U tom smislu, to bi mogla biti olakšavajuća okolnost i vetar u leđa našim predstavnicima Sanji Iliću i „Balkanici”.

Kada je reč o direktnim finalistima, već je jasno da su francuski predstavnici ubedljivi favoriti, a za njima slede predstavnici Italije i Nemačke sa istim konačnim ocenama. Međutim, Italijani su pozicionirani na mesto broj 2 zbog većeg broja uvaženih ocena.

Ipak, članovima redakcije se više dopada pesma iz Nemačka u odnosu na Italiju, dok su oko ostalog usaglašeni sa čitaocima.

Pogled unazad

Poput prethodnih godina, cilj rubrike „Iz mog ugla” bio je da se oslušne ukus čitalaca i redakcije našeg sajta, te da izaberemo naše favorite, pre nego da prognoziramo pobednika ili konačni poredak.

Ove godine predstavljali smo pesme po tzv. ukrštenom modelu iz polufinala. Naime, uzeli smo u obzir njihovu raniju raspodelu po polufinalima i onda ih poređali po abecednom redu, pa je naš raspored išao na sledeći način: najranije slovo abecede prvog polufinala, pa poslednje slovo abecede u drugom polufinalu, i tako naizmenično. Direktni finalisti su takođe bili u „polufinalnoj grupi”, na osnovu žreba glasanja.

Kao i ranijih godina, naša pesma je izuzeta iz konkurencije u rubrici, kako bi se izbeglo pristrasno ili tendenciozno ocenjivanje, no svakako je bila podložna ocenjivanju i utiscima, kako redakcije, tako i čitalaca.

„Iz mog ugla” se ove sezone sastojala iz dva segmenta — podnevnog i večernjeg. Svakog dana, tačno u podne, upoznavali smo vas sa likom jednog ovogodišnjeg predstavnika, predstavljajući njegov dosadašnji rad. U drugom segmentu, svakog dana od 19 časova, predstavljali smo analize i ocene naših urednika i čitalaca.

Laki edukativni sadržaj rubrike bio je i ovaj put grafički i tekstualno prikazan, a ovogodišnji slogan Pesme Evrovizije i motivi na logotipu, poslužli su nam kao inspiracija. U fokusu je bila „voda” — mora, reke, jezera, izvori, močvare, koji su specifični za zemlju učesnicu ovogodišnjeg Evrosonga. Karakteristični vizuelni identitet ove godine je radio naš urednik Slobodan Todorović.

Svi članovi rubrike dali su svoj doprinos u pripremanju biografskog i edukativnog dela rubrike.

Princip ocenjivanja pesama nije se manjao ni ove godine. Svakog dana zajedno smo ocenjivali po jednu pesmu na skali od 1 do 5. Konačan plasman svake pesme određen je prosekom srednje ocene članova redakcije i specijalnog gosta, te srednje ocene čitalaca. Ovoga puta izbegli smo identične ocene i deobe konačnih plasmana, tako što smo prosto ocene zaokruživali na veći broj decimala. Samo u slučaju identičnih ocena čitalaca ili redakcije odvojeno, bolji plasman ostvarila je pesma s više uvaženih ocena ili s više petica, potom četvorki, i tako redom. Jasno je da deobu plasmana ovde ipak nije bilo moguće izbeći u potpunosti.

Tokom 42 dana uvažili smo 865 ocena naših čitalaca, što je u proseku nešto više od 20 po svakoj objavi (20,59). U obzir su uzimane samo one ocene koje su pristigle tokom 24 časa od objave i čiji su komentari bili sadržajni i potkrepljeni. „Super pesma”, „Moj favorit”, „Ništa posebno” i slični komentari sa ocenom nisu uzimani u obzir, kako smo i obećali.

Stoga je i broj ocena manji od prošlogodišnjeg, koji je iznosio nešto preko 1000, ali je broj pristiglih komentara bio veći nego prošle sezone.

HVALA VAM!

I drugu godinu zaredom želeli bismo da naročito pohvalimo čitaoca pod pseudonimom „Silueta” koji je na svaku pesmu davao iscrpan, utemljen komentar, čime smo stekli utisak da s puno razumevanja i ljubavi pristupa i analizira ovogodišnju evrovizijsku muzike. Bravo!

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs se još jednom najtoplije zahvaljuje svim čitaocima što su nas i ove godine revnosno čitali i komentarisali, te dali svoj značajan doprinos ovoj rubrici. Svakako, ovo ništa ne bi bilo moguće da nije vas!

Nadamo se da ste uživali i budite s nama i iduće godine!

Čestitamo našim novim pobednicima rubrike, a u Lisabonu — neka trijumfuje najbolja pesma!

httpv://youtu.be/dHb-gWC-WTc

Oznake

8 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @ Milica
  Lep komentar Milice 🙂
  I meni se dopada što celokupan trud koji ulaže većina zemalja oko Evrovizije poslednjih godina raste što se pozitivno odražava kako na kvalitet pesama tako i na kvalitet nastupa i samog takmičenja. Slažem se da je konkurencija ove godine izuzetno jaka i drago mi je zbog toga.
  Omiljena rubrika “Iz mog ugla” je i ove godine fino prošla, a u mom slučaju je rezultiralo najvišom prosečnom ocenom od svih 8 godina koliko rubrika već traje. To je dobar pokazatelj koliko mi se mnogo dopadaju pesme.
  Apsolutni favorit mi je Izrael. Voleo bih da pobede najviše zbog Nette koja je izuzetan talenat i svestran muzičar i zato što je donela nešto savim inovativno i muzički zanimljivo uz predivnu energiju. A zatim, bilo bi mi drago i zbog Evrovizije jer mislim da bi jedan ovako veliki hit dobro došao, pogotovo nakon poslednje 2 godine kada pobednici, iako su bili sjajni na takmičenju, nakon njega ipak nisu postali hitovi i opšteprihvaćeni među širom publikom. No, videćemo, imam svakako još favorita i nadam se da će onaj ko bude najbolji i da pobedi.
  I za kraj, takođe se radujem što ću ponovo biti deo eurovision bubble i sjajne zabave live u Lisabonu, pa se možda i vidimo 🙂

 • Zaista nemam ni blagu predstavu kako će se završiti ovogodišnje takmičenje. Do nedavno sam bila uverena da pobeđuje Izrael, a taj ishod delimično priželjkujem. Ako ne Izrael, onda ko? Francuska ima lepu pesmu, ali je u drugoj polovini previše repetativna za moj ukus i ne vidim je kao potencijalnog pobednika. Estonija ima scenski nastup za pobedu, ali je opera kao žanr na Evrosongu do sada prilično loše prolazila. Mišljenja su podeljena, a ja sam po tom pitanju negde na sredini: cenim trud, koji je uložen, kao i glas, koji Elina poseduje, ali se tu priča završava.
  Uopšteno gledano, konkurencija je ovo godina toliko jaka, da čak ne mogu da kažem ima li Srbija (uz jednu dobru pesmu) šansu za finale. Mnogi su se potrudili i veoma mi je drago da ESC svake godine raste ka gore po pitanju kvaliteta pesama. Svaka država, koja je bila u sastavu Jugoslavije, poslala je dobru pesmu. Tek nedavno sam intenzivno počela da slušam Crnu Goru i Makedoniju, i otkrila sam da su u pitanju veoma dobre pesme.
  Litvanija me je prvi put u istoriji Evrosonga pozitivno iznenadila.
  Od studijskih verzija pesama, najviše su mi se dopale Italija, Belgija i Izrael. Teško je reći koja mi se pesma zapravo ne dopada – veoma je mali broj takvih ove godine.
  Sve u svemu, navijam za razna iznenađenja i dobru zabavu. Imam veliku sreću što ću biti u mogućnosti da pratim takmičenje direktno iz Lisabona. Jedva čekam!

 • Sto se pobednika tice zasluzeno je ali ostalo se I ne poklapa bas sa mojim rangiranjem pesama ☺

 • Hvala svima na lepim rečima.
  Mi svake sezone s mnogo pažnje pristupamo ovoj rubrici i jednako nam je zanimljivo da čitamo komentare i ocene naših čitalaca.

 • Nema dileme da i redakcija i publika su cenili originalnost i izvornost jedne divne interpretacije. Iskreno i želim da Francuzi pobede i to na svom jeziku. Zar treba da se čeka na svakih 10 godina da na Evroviziji pobedi pesma otpevana na maternjem jeziku(Srbija 2007, Portugal 2017). Bugari su tuđinci i nemaju ništa svoje na ovoj Evroviziji. Pesma je za zaborav i užas. Belgija e možda nekako bolja od Bugarske, ali nikako bolja od Francuza.

 • Kao i prošle godine, kao pred praznike očekujemo ovu finalnu listu i uvek se potvrdi činjenica da je najuzbudljiviji deo svega ovoga zapravo to što se tokom 40+ dana može pročitati dosta različitih mišljenja po pitanju svake numere. Meni je lično dosta interesantno čitati i komentarisati sa ljudima muziku ( i sve drugo ) i ove godine je vladala zaista prijatna atmosfera gde je svako mogao da iskaže svoj pedalj osećanja po pitanju svake pesme i plus svima za to.

  Što se tiče formata ovogodišnje rubrike, pre svega mi je drago što je prezentacija zemalja ostala u duhu prirode tako što se hidrogeografija nadovezala na cvetnu priču od prošle godine. Dobro je što je svaki dan išao u dva dela, jer je praktičnije bilo iščitavati o izvođačima, zatim o prirodnim površinama, a da ne moramo sve to odjednom. Doduše, neretko prvo pustim pesmu pa onda gledam slike onih vodenih površina koje ste izabrali, pa ti to pomogne da stvorim sinestezičnu celinu u glavi, posebno u slučaju kritičnijih kompozicija. 😀

  I s moje strane je takođe bilo uživanje učestvovati u svemu ovome i ovaj put. Nadam se da će u trenutku preporoda pesme Evrovizije na našim prostorima, i ovaj sajt doživeti daleko veći “mejnstrim” prodor ( u nedostatku boljih reči 🙂 ), jer za tako nešto, po svemu sudeći, ste prekvalifkovani ( 🙂 ), a dokaz leži u celokupnom sadržaju i trudu.

  Pozdravljam redakciju i sve čitaoce i želim da naredne dve evrovizijske nedelje prođu svima u maksimalnom uživanju. Definitvno ima dobrih pesama iz različitih žanrova koje će uspešno komunicirati sa svakim slušaocem.
  🙂

 • Moram priznati da mi je prvo mjesto Grčke kod čitatelja prilično precijenjeno. Vjerojatno su većina fanova oduševljeni time što se Grčka odlučila vratiti s grčkim jezikom i grčkim melosom pa su bili darežljivi s ocjenama. Ali po mojem mišljenju radi se o pjesmi koja zvuči predvidljivo i sve samo ne inovativno i originalno. Sjećam se da smo na Eurosongu u prošlom stoljeću mogli čuti kudikamo boljih pjesama na grčkom jeziku nego što je ova.
  Redakciji bih jedino predbacio što se prema Ujedinjenom Kraljevstvu ponijela maćehinski. Možda zato što su očekivanja od te zemlje uvijek visoka pa valjda samim time i kriteriji stroži.

 • Nikad brze prosla sezona…

  Vama svaka cast za ovu rubriku!! 🙂

  Inace, moja prosecna ocena svih pesama je 3,21, ali daleko od toga da je ova godina medju najboljima, po meni medju slabijim godinama po pesmama. Mada, posto se takmicenje odrzava po prvi put u Portugalu, imam velika ocekivanja. Za kraj: svim srcen uz Srbiju i neka najbolji pobedi!!! 😀