Evrovizija 2018 Zanimljivosti

Kina cenzurisala nastupe Albanije i Irske

Prvo polufinale Evrovizije održano je 8. maja, i prema najnovijim podacima propraćeno je vrlo solidno u celoj Evropi, a bogami i šire. Poznato je da se Evrovizija emituje u skoro svim delovima sveta, a ne samo u Evropi, te je prenos prvog polufinala bio omogućen između ostalog i u Kini, posredstvom mreže Mango TV. Budući da zemlje koje ne učestvuju nisu u obavezi da poštuju sva pravila prenosa koje je EBU propisao, u Kini je prilikom uživog prenosa došlo do nečega što bi za svakog evrovizijskog fana bio skandal – naime, nastup čak dve pesme iz dve države nije bio emitovan, tj. izbačen je iz prenosa. U pitanju su nastupi Albanije i Irske koje su nastupale pod rednim brojem 3, odnosno 18.

Uzrok ovakve odluke Mango TV leži u drugačijem zakonodavstvu. Postoje dva razloga zašto ova dva nastupa nisu emitovana.

Prvi se tiče Albanije, koju je predstavljao Eugent sa pesmom Mall i koji je postao osmi finalista nakon objavljivanja glasova. Naime, u januaru ove godine usvojen je novi zakon u Kini (donet od strane državne administracije novinara, publikacija, radija, filma i televizije DANPRFT), a koji zabranjuje pojavljivanje tetoviranih glumaca, pevača i drugih javnih ličnosti na televiziji. Budući da je Eugentov kostim otkrivao njegove tetovaže duž cele obe ruke, ovaj nastup nije emitovan u Kini. Kadrovi iz grin-ruma i prilikom proslavljanja proglašenja prolaska u finale takođe su izbačeni iz prenosa, zamenivši ih samo „zumom“ na albansku zastavu.

Drugi razlog se odnosi na Irsku, gde je ceo performans takođe izbačen zbog nešto starijeg zakona koji propisuje da „TV šou/emisija ne sme prikazivati abnormalne seksualne veze i ponašanja poput incesta, homoseksualnih veza, seksualnog zlostavljanja i nasilja“. Podsećamo, nastup Irske obeležio je savremeni ples dva igrača koji su igrom dočaravali tekst pesme Together o paru koji je zajedno u vezi. Rajan je imao nešto više sreće, pa se prilikom proglašavanja finalista reakcija delegacija Irske ipak mogla videti.

Još jedan interesantan cenzorski momenat takođe je i cenzurisanje zastave duginih boja koja je snažno asocirana sa LGBT kulturom, koja je došla u prvi plan prilikom snimanja performansa predstavnika Švajcarske, a da bi „zaštitili“ svoje gledaoce, upotrebljena je blur tehnika.

Podsećamo, EBU nalaže da svaka takmičarska zemlja ima obavezu da prenosi sve nastupe svih drugih zemalja učesnica, te bi ovakva cenzura bila nedopustiva za svaku zemlju članicu Evropske radiodifuzne unije. Izuzeci ne postoje, te je to i razlog zašto na primer država Liban, iako još od 2005. godine zainteresovana za učešće, još nije debitovala na ovom takmičenju, iako spada u zonu EBU. Naime, zakon ove zemlje zabranjuje prenos svake emisije koja prepoznaje državu Izrael, što se kosi sa gorepomenutim EBU pravilima.

Oznake