Evrovizija Evrovizija 2018

EBU prekinuo saradnju s kineskom TV Mango

Evropska unija radio-emitera (EBU) prekinula je naprasno saradnju s kineskom TV Mango zbog kršenja pravila koja se odnose na prenos evrovizijskih takmičenja.

Kako smo već pisali, u Kini je prilikom uživog prenosa prve polufinalne večeri došlo do cenzurisanja nastupa albanskog i irskog predstavnika. Razlog ovakve odluke Mango TV leži u kineskom zakonodavstvu kojim se zabranjuje pojavljivanje i prikazivanje tetoviranih glumaca, pevača i drugih javnih ličnosti na televiziji, odn. TV šou/emisija ne sme prikazivati abnormalne seksualne veze i ponašanja poput incesta, homoseksualnih veza, seksualnog zlostavljanja i nasilja“.

Kostim albanskog predstavnika Eugenta Bušpepe otkrivao je njegove brojne tetovaže na rukama, što se posebno videlo prilikom njegovog javljanja iz „grin-ruma“, a kada je reč o nastupu Irca Rajana Ošonesija, njega je obeležio savremeni ples dva muška igrača koji su igrom dočaravali tekst pesme Together o paru koji je zajedno u vezi.

Osim toga, Mango TV je cenzurisao i kadrove sa zastavama duginih boja, koja je snažno asocirana sa LGBT kulturom, a koja je došla u prvi plan prilikom snimanja performansa predstavnika Švajcarske. Kinezi su, da bi „zaštitili“ svoje gledaoce, upotrebili u prenosu tehniku zamagljivanja.

Ovo nije u skladu s vrednostima EBU koja se odnose na univerzalnost i inkluzivnost u našoj ponosnoj tradiciji slavljenja različitosti kroz muziku. Sa žaljenjem odmah prekidamo naše partnerstvo sa emiterom i nije im dozvoljeno emitovanje drugog polufinala i velikog finala — navodi se u saopštenju EBU.

Pravila EBU nalažu da svaka zemlja ima obavezu da prenosi sve nastupe svih drugih zemalja učesnica, te bi ovakva cenzura bila nedopustiva za svaku zemlju članicu Evropske radiodifuzne unije. Izuzeci ne postoje.

Iz istih razloga Liban nikako ne uspeva da debituje na Evrosongu, iako ima intenciju od 2005. godine, jer zakon te zemlje zabranjuje prenos svake emisije koja prepoznaje državu Izrael, budući da su dve zemlje zvanično još uvek u ratu.

Oznake