Decja Evrovizija 2018
Dečja Evrovizija 2018

Dečja Evrovizija: Vraća se Francuska, debituje Vels!

Udarne vesti poslale su Francuska i Vels! Oba naroda učestvovaće na predstojećoj Dečjoj pesmi Evrovizije u Minsku, izrazivši i planove za izbor predstavnika i pesme. Gruzija je postala prva država koja je izabrala predstavnika za 16. dečji Evrosong.

Učestvovali su samo 2004. godine, na drugom po redu takmičenju u Lilehameru, a sada su rešili da se vrate. Francuska televizija najavila je da će učestvovati u Minsku, a svog predstavnika planiraju da delegiraju preko onlajn platforme, angažujući vokalne trenere i škole. Kako su istakli, proces izbora predstavnika neće ličiti ni na jedan drugi koji su u opticaju poslednjih godina.

A lepe vesti dolaze i sa britanskog ostrva. Britanski javni emiter S4C, koji emituje svoj program na velškom jeziku, učestvovaće pod imenom Vels na predstojećem dečjem Evrosongu. Oni su već pokrenuli dečji talent-program Chwilio am seren (Potraga za zvezdom) koji će poslužiti kao nacionalno takmičenje za izbor predstavnika. Već u junu startovaće audicije širom Velsa, a za takmičenje će biti izabrano 12 najboljih. Panel eksperata i publika odlučivaće o finalistima i o pobedniku, naravno.

Do sada su svoje prisustvo potvrdile još i Belorusija, Gruzija, Jermenija, Holandija, Poljska, Portugalija, Rusija, i (nezvanično) Grčka. Ukoliko se Grci zaista vrate, biće im to prvo učešće posle tačno deset godina.

Neke od tih država su već počele da organizuju ili pripremaju nacionalne izbore. U Gruziji se 18. maja završio muzički rijaliti Ranina preko kojeg je izabran mali izaslanik za Minsk. U velikom finalu sa tri učesnika, pobedila je Tamar Edilašvili, a evrovizijska pesma biće naknadno i namenski za nju skrojena.

Nasuprot njima, Rusija će biti prva zemlja koja će uz izvođača odmah izabrati i takmičarsku kompoziciju. Izborni festival će biti održan 3. juna na Krimu, a publici će se predstaviti 12 kandidata.

Prvi put posle 2014, Jermenija će svog predstavnika izabrati putem velikog televizijskog takmičenja. Kao što je njihov nacionalni izbor u kategoriji odraslih u poslednje dve sezone nosio naziv Depi Evratesil (srp. Na Evroviziju), tako je ova kavkavska nacija rešila da za potrebe ovogodišnje male Evrovizije pokrene sličan izborni festival Depi Mankanan Evratesil (srp. Na Dečju Evroviziju). Više detalja će biti poznato uskoro. Bez obzira na to što su razmišljali o odustajanju zbog načina na koji je publika glasala, ipak su rešili da ostanu zarad promocije talentovane dece.

Holandija je rešila da ostane verna tradicionalnom Junior Songfestivalu. Ono je započeto krajem marta sa audicijama na kojima se predstavilo 40 kandidata. Za sada je format nastavka ovog šoua nepoznat.

Nacionalno finale su najavili i Poljaci za oktobar, a očekuje se da će izborni festival organizovati i Belorusija.

Biće to još jedno uzbudljivo leto, stoga nas pratite…

2 komentara

Ovde napišite svoj komentar
  • Zar Vels nije u sastavu Velike Britanije na takmicenjima ovakve vrste? Znaci kako stvari stoje mi bi mogli za koju godinu i Kosovo videti na ovom takmicenju. ”Lepe” vesti!!!!

  • Bas je lepo sto prvi put vidimo Vels na jednom esc takmicenju