Dečja Evrovizija 2018

Dečja Evrovizija: Tamar Edilašvili za Gruziju

Pripreme za Dečju Evroviziju u Minsku su već počele, a 18. maja je beloruska prestonica dobila svog prvog putnika — u pitanju je Gruzijanka Tamar Edilašvili.

Tamar je pravo na učešće na završnom „muzičkom turniru“ stekla preko pobede u finalu tromesečnog muzičkog rijalitija Ranina. Drugo mesto na finalnoj večeri ovog novoformiranog muzičkog takmičenja je zauzela Anastasija Togonidze, dok je treći bio Nikolos Vasazde.

Šta je sve prethodilo finalu muzičkog rijaliti-šoua?

Gruzijski javni servis GPB je mesec dana pre organizovanja prošlogodišnje Dečje Evrovizije započeo proces traženja idealnog malog izaslanika za 2018. Tada su odlučili da prvi put posle 2011. učesnika potraže preko otvorenog televizijskog takmičenja, i tog oktobra su počeli sa audicijama.

Šou Ranina je počeo sa emitovanjem u februaru i do 18. maja je emitovano 15 emisija. Koncept šoua se svodio na izvođenje poznatih hitova otpevanih na području ove zakakavske države u pratnji revijalnog orkestra i tamošnjih poznatih izvođača. Među tim popularnim izvođačima koji su gostovali u šouu su se našli i ovogodišnji gruzijski izaslanici sa „velike“ Evrovizije — sastav „Iriao“, čiji su članovi sa nekim učesnicima otpevali ovogodišnju takmičarsku pesmu For you.

Do polufinalne emisije je stiglo pet kandidata, od čega se troje njih kvalifikovalo za finale. O ishodu svake od tih 15 epizoda je odlučivao tročlani žiri čiji se sastav menjao na svake dve sedmice.

httpv://youtu.be/DmtzLLhBm1M

Ko je Tamar?

Kao što smo već napomenuli, Tamar je pobednica Ranine i ovogodišnja gruzijska predstavnica na „maloj“ Evroviziji. Međutim, ovoj 12-godišnjakinji nije prvi put da učestvuje u nekom gruzijskom šouu takve vrste. Učestvovala je prošle godine i u tamošnjem X Factoru i zajedno sa prošlogodišnjim gruzijskim izaslanikom Grigolom Kipšidzeom je ušla u istoriju kao jedan od dva najmlađa učesnika gruzijske verzije popularnog TV formata Sajmona Kauela.

Evrovizijska pesma za nju će biti naknadno i namenski skrojena. Iako još nije zvanično objavljeno, očekuje se da će za to i ovaj put biti zadužen Giga Kukijanidze, autor brojnih uspešnih gruzijskih pesama sa „male“ Evrovizije.

httpv://youtu.be/plyQ-HWTVXk

Oznake