Dečja Evrovizija 2018

Dečja Evrovizija: Ana Filipčuk predstavlja Rusiju

Rusiju će u Minsku predstavljati Ana Filipčuk s pesmom Nepobediva. To je prva izabrana pesma ovogodišnje Dečje pesme Evrovizije.

Numera Nepobediva dobila je najviše glasova stručnog žirija i publike koja je glasala onlajn preko više veb-platformi — u opticaju su bili zvaničan sajt takmičenja JESC-russia.com, društvene mreže VK i OK, zatim Mail.Ru i Google Plus.

Takmičenje se održalo na Krimu, u Međunarodnom dečjem centru „Artek“, a u konkurenciji je bilo 12 pesama i izvođača. Dečji TV kanal „Karusel“, koji je deo nacionalnog emitera „Kanal 1“, bio je zadužen za organizaciju, produkciju i emitovanje programa, a u saradnji sa poznatom Akademijom popularne muzike Igora Krutoja izabrani su kandidati za nacionalno finale.

Takmičarske pesme objavljene su 27. maja, kada je i publika mogla da glasa za njih na pomenutim veb-formama.

Ovogodišnji ruski izbor za Dečju Evroviziju će ostati upamćen i po jednoj kontroverzi — naime, u konkurenciji se našla jedna pesma koja protivno pravilima dečjeg Evrosonga sadrži 60% teksta na engleskom jeziku; radi se o numeri Aleksandre Kirilčuk koja je „upala“ na spisak umesto prvobitno izabrane Dine Baru, ali je devojčica ubrzo odustala. Srećom, Aleksandrina numera nije pobedila jer bi u protivnom morala da koriguje tekst.

Ana Filipčuk je 14. predstavnica Rusije na Dečjoj pesmi Evrovizije, a 25. novembra u glavnom gradu Belorusije pokušaće da odbrani trofej svoje prethodnice Poline Bogusiveč u Tbilisiju.

Oznake