Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2018

Dečja Evrovizija: RTS raspisao javni konkurs, rok 1. septembar

Radio-televizija Srbije raspisala je javni konkurs za izbor kompozicije koja će našu zemlju predstavljati na međunarodnom takmičenju Dečja pesma Evrovizije 2018.

U cilju razvijanja i unapređenja muzičkog stvaralaštva mladih u oblasti popularne muzike, RTS je i ove, kao i prošle godine, organizovao izbor predstavnika Srbije za dečji Evrosong koji će se održati 25. novembra u prestonici Belorusije — Minsku.

Srbiju će na tom takmičenju predstavljati pesma koja bude imala najveći broj bodova po oceni stručnog žirija.

FORMAT IZBORA NIJE DEFINISAN
U ovom trenutku nije poznato na koji će način biti organizovan izbor predstavničke kompozicije. Izvesno je da će organizacioni tim RTS-a to definisati nakon svih prispelih radova i njihovih evaluacija, odn. kvaliteta.

Najvažnije tačke iz uslova konkursa su:

  • da kompozicija traje najviše tri minuta, a najmanje dva minuta i 30 sekundi;
  • da kompozicija mora da bude napisana i izvedena na jezicima u službenoj upotrebi u Srbiji;
  • da tekst i melodija kompozicije nisu objavljeni, izvedeni i komercijalno korišćeni, u celini ili u delovima, pre 1. maja 2018. godine;
  • da kompoziciju na sceni može da izvede najviše šest izvođača;
  • da najmlađi takmičar može imati devet godina, a najstariji 14 godina na dan finalnog takmičenja 25. novembra 2018. godine;
  • da dete/izvođač koje je učestvovalo u pisanju/komponovanju pesme mora učestvovati u scenskom uživo nastupu pesme kao pevač, plesač ili muzičar;
  • da su autori i izvođači državljani Srbije, odnosno rezidenti Srbije.

Radovi koji ne budu ispunili uslove konkursa biće diskvalifikovani. RTS zadržava pravo da u slučaju bilo kakvih problema oko izvođenja kompozicije ili nastupa izvođača, odabere drugu pesmu ili drugog izvođača kompozicije.

Konkurs traje do 1. septembra 2018. godine, a sve radove treba slati na sledeću adresu:

JMU, Radio-televizija Srbije
Zabavni program, Muzička redakcija
Takovska 10, 11000 Beograd
Sa naznakom za „Dečju pesmu Evrovizije 2018“

Tekst konkursa u celini pročitajte OVDE >>

Podsetimo, prošle godine je na javni konkurs stiglo 18 kompozicija, od kojih je selekciona komisija izabrala četiri. Jedan autor je odustao naknadno od učešća pa su se tri pesme našle u užoj konkurenciji.

U specijalnoj emisiji, pred petočlanim žirijem, nastupile su Jana Paunović i Irina Brodić sa pesmom Ceo svet je naš, Darija Vračević sa pesmom Ove zvezde smo ti i ja i Irina Arsenijević sa pesmom Šta je svet bez ljubavi. Prema izboru žirija, najbolja pesma bila je Ceo svet je naš koja nas je posle predstavljala u Tbilisiju na 15. Dečjoj Evroviziji. Jana i Irina su osvojile na kraju 10. mesto u konkurenciji 16 zemalja.

httpv://youtu.be/45hTW01Bh2s

Oznake