ESC-potpourri

Dečja Evrovizija: Holandija ima finaliste, Ukrajina pod znakom pitanja

Pripreme za Dečju Evroviziju se zahuktavaju. Do sada je 11 zemalja potvrdilo učešće, a među njima se, naravno, nalazi i Srbija koja je raspisala javni konkurs za zainteresovane autore i izvođače.

Dečja Evrovizija: RTS raspisao javni konkurs, rok 1. septembar

Svoje pojavljivanje u Minsku najavili su već Albanija, Jermenija, Belorusija, Francuska, Holandija, Poljska, Portugalija, Vels i Srbija, dok su Gruzija i Rusija već izabrale svoje predstavnice. Da je ovogodišnja postavka zemalja učesnica zaista vredna po pitanju odabira malih izaslanika, govori i činjenica da su neke države već počele da biraju svoje izvođače ili da sprovode pripreme za takmičenja koje se održavaju u intervalu između septembra i novembra.

Naravno, pored vesti o nacionalnim izborima, mesto u ovom izdanju potpurija su našle i vesti o pripremama za organizaciju takmičenja.

Holandija bira 29. septembra

Holandski javni servis AVROTROS po dobrom starom običaju tokom proleća je sproveo audicije za svoj tradicionalni nacionalni izbor Junior Songfestival. Posetioci Jutjuba i zvaničnog sajta festivala su imali prilike da pogledaju dve epizode sa audicija i u drugoj epizodi su producenti odlučili da u uži izbor za veliku završnicu uđe 39 kandidata.

Odlukom specijalnog žirija, konačno je izabrano četvoro finalista, a ono što je javni emiter AVROTROS još objavio je datum velikog finala — 29. septembar. Tako će se za put u Minsk takmičiti:

  • Anna (11)
  • Xanne (14), Roula (13), Mimi (12) & Jazz (13)
  • Anne (14) & Max (13)
  • Kiya (13)

Prvi put od 2003. godine Holandija neće organizovati polufinalne emisije, već samo finale, a takođe prvi put od 2015. učesnici će se predstaviti originalnim, potencijalnim evrovizijskom pesmama, koje će pripremati do završnice.Ukrajina tek odlučuje o učešću

Nacionalna javna radiodifuzna kompanija Ukrajine NSTU još uvek nije odlučila da li će učestvovati u Belorusiji na Dečjoj pesmi Evrovizije, potvrđeno je to portalu Eurovoix.com.

Ukrajinski emiter je u prethodnom periodu održao sastanak povodom nastupa u Minsku, ali nikakva odluka zvanično nije doneta. Interesovanje ipak postoji.

Belorusi traže voditelje preko audicija

Javni beloruski emiter BTRC započeo je potragu za voditeljima takmičenja koje će se 25. novembra održati u glavnom gradu te zemlje. Deca uzrasta od 9 do 14 godina, kao i odrasli, koji smatraju sebe sposobnima za tako ozbiljan poduhvat, mogu da pošalju svoje fotografije i prezentacioni video na imejl adresu radio-televizije BTRC do 15. jula.

Osim znanja engleskog jezika, kandidati treba da poseduju sposobnost improvizacije i da se osećaju prirodno pred kamerama i/ili na velikoj sceni.

Oprobani reditelj ponovo u akciji

Maltežanin Gordon Bonelo je režirao svako izdanje dečjeg Evrosonga od 2014. godine. Njegov rad je na dobar način prepoznat i od ovogodišnjeg domaćina, te je stoga odlučio da ga angažuje za režiranje ovogodišnjeg završnog muzičkog turnira.

Tokom svoje posete Belorusiji Gordon će imati sastanak sa scenografima i grafičkim dizajnerima na temu dizajna pozornice i osmišljavanja razglednica. Takođe, razgovaraće i sa šefovima delegacija o načinu prezentacije njihovih numera.

U svakom slučaju, gledajući prethodna izdanja od 2014, i ove godine nas očekuje jedan vrhunski šou-program.

Ola Melcih tehnički direktor

Iskusni evrovizijski tehnički direktor, Nemac Ola Melcih, obavljaće istu funkciju i na predstojećem dečjem Evrosongu.

On je u društvu iskusnog kreativnog direktora Tarma Krima nedavno posetio javni servis BTRC, kako bi se uverio u njihove tehničke kapacitete.

Tim povodom je izjavio:

— Za sada pripremamo tehničku strategiju takmičenja. Pokušavamo da uzmemo u obzir sve nijanse. Televizijska slika ima odlučujuću ulogu, pa je za nas važno kakve resurse ima kompanija Belteleradiocompany, koliko kamera možemo da koristimo u Areni Minsk, kakve su sposobnosti tehničkog osoblja. Mogu reći da smo zadovoljni onim što smo videli.