Gde su, šta rade?

Evrovizijski predstavnici mesec dana posle 63. Evrosonga (1/2)

Veliko finale 63. izbora za najbolju pesmu Evrope održalo se 12. maja, pre tačno mesec dana. Šta se sve izdogađalo u međuvremenu s glavnim akterima proteklog Evrosonga, koliko se i da li se uopšte prašina slegla u njihovim životima i karijerama, gde su bili i šta su radili, donosimo vam u prvom od dva pripremljena pregleda.

Neta na Tajms skveru u Njujorku

Video-spot ovogodišnje pobedničke evrovizijske pesme emitovan je na Tajms skveru u Njujorku. Ovo je upriličeno povodom samdesete godišnjice nezavisnosti Izraela. Netu su tako imali prilike da čuju i vide i Njujorčani.

Ovo nije prvi put da se neka evrovizijska zvezda „pojavi“ na popularnom njujorškom trgu. Pre Nete tu čast je imala i Končita, međutim ona je bila samo na bilbordu, dok su Njujorčani imali prilike da vide Netin spot.

A da stvari idu uzlaznom putanjom za Netu, govori i činjenica da je spot za pesmu Toy postao najgledaniji video-spot svih evrovizijskih pesama do sada, sa preko 71 milion pregleda, i taj broj se i dalje uvećava. Uz to Neta je potpisala ugovor sa izdavačkom kućom S-Curve Records koja će brinuti o daljoj promociji pesme Toy i Netine karijere.

httpv://youtu.be/SLMuZ-__k6w
httpv://youtu.be/CziHrYYSyPc

Eleni Fureira na prijemu kod kiparskog predsednika

Na upravo završenom Evrosongu dominirale su dame, a njihove uspehe pozdravili su i zvaničnici zemalja koje su ove godine postigle veliki uspeh. Tako je drugoplasirana predstavnica Kipra Eleni Fureira imala prilike da u predsedničkoj rezidenciji upozna kiparskog predsednika Nikosa Anastasijadisa koji joj je tom prilikom čestitao na tom velikom uspehu, budući da je ovaj plasman najbolji plasman Kipra do sada na Pesmi Evrovizije. Ovom susretu prisustvovao je i Elenin evrovizijski tim na čelu sa kompozitorom Aleksom Papakonstantinuom. Eleni je izjavila da je bila počastvovana i veoma srećna zbog ovog susreta.

A post shared by Eleni Foureira (@foureira) on

Mikolas Jozef pred nekoliko hiljada obožavalaca u Pragu

A češka publika je imala prilike da pozdravi svog evrovizijskog heroja Mikolasa Jozefa, koji je ostvario najbolji rezultat za ovu zemlju — 6. mesto. Numera Lie to me, kao i brojne druge numere ovog mladog češkog izvođača, mogle su se čuti sa praškog Vaclavskog trga. Na trgu se okupilo nekoliko hiljada Mikolasovih obožavatelja.

Nova verzija pesme Under the ladder

Ukrajinski evrovizijski predstavnik Melovin ne prestaje da promoviše svoju evrovizijsku numeru Under the ladder. Iako je takmičenje završeno pre mesec dana, a Melovin zauzeo tek 17. mesto u finalu, ovaj interesantni Ukrajinac je odlučio da nas počasti novom verzijom svoje numere. Naime, na svom Instagram profilu je podelio video u kome prikazuje svoje klavirske veštine, a pritom su njegovi obožavaoci imali prilike da čuju i klavirsku verziju evrovizijske numere.

#UnderTheLadder special for you 🖤 #Ukraine #BraveLoveFreedom #ALLABOARD #EUROVISION2018

A post shared by MÉLOVIN (@melovin_official) on

I Šveđanin objavio nove verzije

Švedski evrovizijski predstavnik Benjamin Ingroso je izdao produženu i dopunjenu verziju svoje evrovizijske numere Dance you off, koja je dostupna na svim muzičkim platformama. Takođe, mladi Šveđanin je podelio i dve remiks-verzije svoje pesme na Instagramu. A da sve to nije dovoljno, svedoči i akustična verzija pomenute numere. Ingroso je takmičenje završio na 7. mestu, zahvaljujući glasovima žirija, pa je ovo verovatno način da svoju numeru približi publici.

httpv://youtu.be/ViQrMrwtqws
httpv://youtu.be/eLS_of_Ybzw
httpv://youtu.be/GFkvtAMLK_E
httpv://youtu.be/5SGwzn5TRbg

Veliki uspeh Rajana Ošonesija na irskim top-listama

A irski predstavnik Rajan Ošonesi beleži veliki uspeh na top-listama u Irskoj, gde se nalazi na 17. mestu. To je najbolji rezultat neke evrovizijske pesme na irskim top-listama još od 2013. godine i numere Only love survives koja je tada bila 13. Svakako numera Together je najuspešnija irska evrovizijska numera još od 2012. godine, a prva koja je uspela da se domogne finala posle 2013. sa osvojenim 16. mestom.

O jardim na engleskom u izvođenju dua „ZiBBZ“

Iako nisu uspeli da Švajcarskoj donesu plasman u finale, duo „ZiBBZ“ nije prestao da skreće na sebe pažnju javnosti. Ovaj dinamični dvojac je podelio s publikom obradu portugalske pesme O jardim na engleskom jeziku, koju u originalu izvodi Klaudija Paskoal. Portugalska pesma je završila na poslednjem mestu u finalu, a švajcarski predstavnici ističu da je ponekad teško uvideti pravu umetnost na događaju kakav je Evrovizija i da zato ponovo pokušavaju na ukažu na veličinu pesme O jardim.

Remiks-verzija numere My lucky day

A da promocija evrovizijskih pesama ne jenjava i nakon završetka ovog takmičenja, ubedila nas je i simpatična moldavska grupa „Doredos“ koja je na Instagram profilu podelila novu remiks-verziju numere My lucky day, iako su i pre samog takmičenja bile objavljene već neke obrade. Simpatični Moldavci su takmičenje završili na 10. mestu.

httpv://youtu.be/PHJ6OR9ZCpM

Oniro mou i na engleskom

Iako nije uspela da Grčkoj donese novi plasman u finale, Jana Terzi i dalje promoviše svoju evrovizijsku pesmu Oniro mou. Ova pesma dobila je i svoju englesku verziju pod nazivom Eternity. Ispadanje Grčke u polufinalu bio je i blagi šok za Janine obožavaoce, budući da je upravo njena pesama bila jedna od najslušanijih numera na Jutjubu pre samog takmičenja.

httpv://youtu.be/zFjyPrIzG28

Veliki internacionalni uspeh Mihaela Šultea

Numera You let me walk alone nemačkog evrovizijskog predstavnika Mihaela Šultea je najslušanija numera na holandskim radio-stanicama. Ovaj mladi Nemac koji peva emotivnu baladu o svom pokojnom ocu uspeo je da osvoji srca evrovizijske publike i žirija i tako se plasira na 4. mesto, što je najbolji nemački evrovizijski plasman još od Lenine pobede. Baš zbog toga ovaj internacionalni uspeh Mihaela Šultea ne treba da nas začudi.

httpv://youtu.be/N4YwSy4Q9k0

Nemac se takođe protekle subote i oženio, posle višegodišnje veze sa svojom izabranicom Katarinom Majer. Venčanje je bilo malo, intimno, u krugu rodbine i prijatelja, u rodnom gradu Bukstehude.