ESC-potpourri

Dečja Evrovizija: Malta i Irska traže kandidate, Kipar preskače učešće

Leto je vreme koje nije rezervisano samo za odmor, nego i za pripreme za dečji Evrosong u Minsku. Iako interes za tim takmičenjem nije onoliko velik koliko za „veliki“ Evrosong, ipak je na svu sreću takmičenje opstalo i doguralo do svog 16. izdanja.

Glavne uloge u ovom evrovizijskom potpuriju tumače Malta, Kipar i Irska, a od sporednih vesti je mesto našla informacija o audiciji za odabir voditelja.

Malteško finale u septembru

Malteški javni servis PBS je odlučio da i četrvrti put zaredom svog malog izaslanika izabere preko nacionalnog finalnog takmičenja, ali u nešto promenjenom konceptu; tačnije, prvi put od 2010. godine će se učesnici malteškog finala predstavljati namenski skrojenim kompozicijama.

Konkurs je otvoren 11. juna i trajaće do 20. jula. Uslovi o pesmi se oslanjaju na opšta pravila dečjeg Evrosonga uz jedno dodato — u stvaranje kompozicije treba da budu uključena i deca učesnici.

Lista od 16 učesnika će biti objavljena 3. avgusta, a veliko finale je zakazano za septembar.

Irska otvorila audicije

Irski javni servis TG4, koji emituje program na irskom/keltskom jeziku, potvrdio je i četvrto uzastopno pojavljivanje na juniorskom Evrosongu. Isto tako će i četvrti put zaredom predstavnik biti izabran preko otvorenog televizijskog takmičenja. Iz tih razloga je 14. juna objavljen poziv za učešće na audiciji koji će trajati do 23. jula.

Iako deca treba da konkurišu s pesmom kojom će takmičiti, ipak će pravo na izvođenje originalnih pesama dobiti samo oni koji dođu do drugog kruga audicija. Da bi došli do tog dela kastinga, moraju prvo ubediti žiri izvođenjem pesme po svom izboru u prvom krugu.

Očekuje se da će kao i u prethodne tri godine za televizijski festival biti odabrano 32 izaslanika.

Kipar ove godine preskače

Poznata je i prva zemlja koja će preskočiti ovogodišnji dečji Evrosong u Minsku, a to je Kipar. Ovu vest nije zvanično potvrdio javni servis CyBC, ali je insajderskim putem do nje došao portal grčkog ogranka fan kluba INFE. Razlozi za povlačenje takmičenja nisu navedeni.

Podsetimo, u prethodne tri godine je Kipar ostvario isto toliko evrovizijskih učešća. Međutim, na prethodna dva dečja Evrosonga se i nisu baš nešto proslavili — Jorgos Mihalides i Nikol Nikolau su u Valeti, odnosno Tbilisiju, učešće završili kao šesnaestoplasirani.

Konkurs za voditelje

Domaćin ovogodišnje Dečje pesme Evrovizije, beloruska televizija BTRC, 5. juna je uputila poziv svoj deci uzrasta od 9 do 14 godina, kao i starijima od 14 godina, da učestvuju na audiciji za odabir voditelja novembarske završnice.

Od kandidata se zahteva da imaju tečno znanje engleskog, sposobnosti improvizacije i nastupa na sceni i prirodnost pred televizijskim kamerama; poželjno je da kandidati imaju televizijska iskustva.

Svi zainteresovani do 15. jula na mejl adresu eurovision@tvr.by treba da pošalju svoju fotografiju i video u kom će predstaviti sebe.

Oznake