ESC-potpourri

Malta, Estonija, Francuska, Finska, Izrael i Švedska spremni za narednu sezonu

Iako se govori o masovnom bojkotu narednog izdanja Evrosonga zbog toga što će Izrael biti domaćin, poslednje informacije koje pristižu za ovaj „evrovizijski potpuri“ govore da je mnogim zemljama stalo do toga da se pojave i naredne godine. Šta su to pripremili starosedeoci Malta, Estonija, Francuska, Finska, Izrael i Švedska, otkrivamo u narednim redovima.

Pozivni konkurs u Finskoj

Finci su zahvaljujući Sari Alto ove godine uspeli da se vrate u finale Evrovizije posle četiri godine, a pošto im je ovaj „probni balon“ za povraćaj interesa finske javnosti za Evrosong upalio, čelnici javnog servisa YLE su odlučili da i za deveto izdanje formata Uuden Musiikin Kilpailu zadrže model pozivnog konkursa.

Naime, delegacija je pozvala zainteresovane autore, izvođače, producente i diskografske kuće da dostave svoje ideje za celokupnu realizaciju projekta, nakon čega će biti izabrane one najbolje za novo izdanje UMK.

Pri realizaciji takmičenja će se težiti ka povratku nacionalnog finala sa više izvođača i pesama, mada se ne isključuje mogućnost ponavljanja formata iz prošle sezone po kojem bi internim putem bio izabran izvođač, a UMK bi u tom slučaju služio za odabir numere kojom će se predstaviti u Izraelu. Prema rečima članova delegacije, ovakav koncept će doprineti ulaganju u performans i prateće sadržaje.

U narednim mesecima će biti poznato za koji model izbora će se opredeliti.

Veliki zaokret na Malti

Dva uzastopna ispadanja u polufinalu Malta je veoma ozbiljno shvatila, pa je stoga javni servis PBS odlučio da za narednu sezonu prvi put u istoriji svog učešća ne organizuje Malta Eurovision Song Contest, klasično televizijsko takmičenje novih pesama, već da svog aduta za Izrael izabere preko svoje verzije svetski popularnog TV formata The X Factor.

Zanimljivo je da ovaj megapopularni format Sajmona Kauela u sredozemnu državu stiže prvi put, pa kako se ne bi prvi mačići u vodu bacili, čelnici javnog servisa PBS su shvatili da bi ovakav šou bio idealan za odabir narednog malteškog evrovizijskog aduta.

Prva epizoda malteške verzije ovog muzičkog rijalitija će biti emitovana u oktobru. Prijave  za sve zainteresovane kandidate koje će trajati do 4. jula.

Uslovi za prijavljivanje kandidata se oslanjaju na opšta evrovizijska pravila „16+ godina“ i „šest izvođača“, s tim što pravo prijavljivanja i pravo učešća u emisijama uživo imaju samo oni koji su državljani Malte ili poseduju dvojno državljanstvo u kombinaciji sa malteškim.

TESNA VEZA
Pri pominjanju povezanosti X Factora i Evrovizije vredi spomenuti i činjenicu da je dobar deo evrovizijskih učesnika iz ove decenije proistekao iz tog šoua, poput Italijana Marka Mengonija i Frančeske Mikjelin, kiparskih i grčkih predstavnika iz 2011, 2012. i 2017. Lukasa Jorkasa, Elefterije Elefteriju, Ivi Adamu i Hoviga Demirjana, australijskih predstavnika iz 2016. i 2017. Dami Im i Ajzaje Fajerbrejsa, mađarske predstavnice iz 2011. Volf Kati, ovogodišnjih predstavnica Rusije i Finske Julije Samojlove i Sare Alto, prošlogodišnjeg bugarskog predstavnika Kristijana Kostova, kao i izaslanika Makedonije i Crne Gore 2015-2017: Danijela Kajmakoskog, grupe „Highway“ i Slavka Kalezića.

Raspisan konkurs u Francuskoj

Kao što je francuska televizija France 2 ranije najavila, njihov adut će i 2019. godine biti izabran putem TV formata Destination Eurovision. Konkurs za zainteresovane izvođače i kompozitore je otvoren 21. juna i trajaće do 30. novembra.

Uslovi prijave se oslanjaju na osnovna evrovizijska pravila „šest izvođača“, „1. septembar“, „tri minuta“ i „16 godina“ sa sledećim dodacima:

  • pesma ne sme komercijalno biti objavljivana ni posle 1. septembra, čak ni na društvenim mrežama;
  • u prijavi treba da stoji datum kada su podaci o pesmi unešeni u SACEM (ili slično nacionalno muzičko udruženje u slučaju inostranih autora);
  • autori koji učestvuju u pravljenju pesme moraju biti registrovani u SACEM (ili slično nacionalno muzičko udruženje u slučaju inostranih autora);
  • u pravljenju numere ne sme učestvovati više od četiri autora;
  • treba da bude minimalno 70% teksta na maternjem jeziku;
  • učesnici iza sebe ne smeju imati kriminalni dosije.

Izrael raspisao tender za novu sezonu

Izraelski nacionalni emiter KAN je u prethodne četiri sezone svog predstavnika birao preko muzičkog rijaliti programa HaKochav Haba, međutim, u predstojeću sezonu je domaćin narednog takmičenja odlučio da uđe s mogućim promenama u formatu nacionalnog izbora, te je stoga odlučio da raspiše tender za sve zainteresovane producentske kuće i komercijalne emitere koji žele da javnom servisu pomognu u nacionalnoj selekciji za sezonu 2018/2019.

Uslovi za prijavu glase da šou treba da se emituje nekoliko meseci u udarnom terminu najkasnije do januara 2019. i da odabrani TV kanal treba da proizvede različite prateće sadržaje u vezi sa selekcijom na više platformi.

Kako izraelski mediji javljaju, očekuje se da će televizija Keshet 12, koja je i emiter šoua HaKochav Haba, poslati svoju prijavu i za narednu sezonu, mada je velika verovatnoća da će KAN dići ruke od tog šoua i okrenuti se konkurentskoj televiziji Reshet 13 koja će ponuditi svoju verziju X Factora za način odabira izraelskog evrovizijskog aduta. Taj šou, za sada, ispunjavati sve tražene tenderske kriterijume. Ukoliko se to zaista dogodi, Izrael bi posle Malte postao druga zemlja koja bi u ovoj sezoni birala svog aduta preko lokalne verzije ultrapopularnog formata Sajmona Kauela.

Švedska otvara konkurs

Očekivano, Švedska je u ovo vreme objavila konkurs za tradicionalni Melodifestivalen. Nacionalni emiter SVT će početi da prima prijave od 31. avgusta, a u zvaničnom saopštenju na društvenim mrežama prvi čovek festivala Krister Bjerkman naveo je da od autora traži raznovrnost ponude pesama, što znači da treba da bude različitih jezika, žanrova i stilova.

Kao i prethodnih godina, takmičiće se 28 izvođača. Polovina učesnika će biti odabrana sa javnog konkursa, dok će druga polovina biti izabrana s pozivnog konkursa. Takođe, jedno od tih 28 mesta na najvećem evrovizijskom selekcionom festivalu će i ove godine biti zagarantovano učesniku radijskog festivala Svenkstoppen nästa.

Estonci imaju novog šefa delegacije

U novu evrovizijsku sezonu će Estonci ući i sa novim umetničkim direktorom tradicionalnog festivala Eesti Laul. Kao što je ranije najavljeno, Mart Normet je posle završetka lisabonskog Evrosonga odlučio da se povuče sa pozicije prvog čoveka tog formata i na njegovo mesto će doći kompozitor Tomi Rahula.

Tomi je jedan od poznatih kompozitora, producenata i muzičara, sa iskustvom učešća na Evroviziji i nacionalnoj selekciji Eesti Laul od njenog uspostavljanja 2009. godine. Tačnije, evrovizijsko učešće je imao davne 1998. godine kao jedan od autora teksta pesme Mere lapsed Koita Tomea, a sa njim je u svojstvu dueta „Outloudz“ i pokušao da se domogne evrovizijske scene 2011. godine; tada je taj duet učešće u finalnoj večeri nacionalnog izbora završio na vicešampionskoj poziciji.

Novopostavljeni prvi čovek ovog TV formata je najavio da će doći do određenih promena u narednoj sezoni, što je bilo i očekivano. Izjavio je:

Odlučio sam da učestvujem zato što sam bio spreman da ceo događaj učinim boljim nego što je bio do sada, sa svojim iskustvom i muzičkom pozadinom. Da bi imali veoma dobre muzičke performanse, „Eesti Laul“ će imati mnogo novih aspekata s namerom da se približi izvođačima i autorima koji su digli ruke od ovog festivala. Ovo bi bio moj najveći izazov i zato sam to želeo.