ESC-potpourri

BHRT pod zabranom učešća. Nemci i Švajcarci hvataju zalet

Daleko je još evrovizijska sezona, ali uprkos tome, nekoliko zemalja već uzima zalet i najavljuje burnu jesen i zimu. Ko se to priprema za debitansko učešće, ko se ipak neće vraćati, ko se i kako priprema za novu selekciju — saznajte u redovima novog potpurija evrovizijskih vesti.

Učešće BiH na Evrosongu nemoguće

Zbog sankcija koje je Evropska radiodifuzna unija (EBU) uvela BHRT, BiH svog predstavnika neće imati ni naredne godine u Izraelu, a tako će ostati sve dok taj javni servis ne reši sudski spor s EBU i nagomilane finansijske probleme.

BHRT je taj odgovor dobio od predstavnika EBU nakon što su im uputili upit zbog nove ponude nemačkog kompozitora i evrovizijskog veterana Ralfa Zigela da sponzoriše učešće naših zapadnih komšija. Naime, i prošle sezone je Zigel izrazio veliki interes da finansira projekat predstavljanja BiH na Evrosongu u Lisabonu, kao i da komponuje i producira pesmu, uz uslov da pesmu izvede folk pevačica Hanka Paldum. Preko svog dugogodišnjeg saradnika i prijatelja, bh. muzičkog novinara i kritičara Davora Pejića, Zigel je ovu ponudu ponovo uputio BHRT.

Ipak, šefica delegacije bh. Evrosonga Lejla A. Babović kazala je da je zbog duga od šest miliona švajcarskih franaka BHRT pod sankcijama.

— Prošle godine nismo mogli prihvatiti Zigelovu ponudu, jer nismo učestvovali na Evrosongu. Ostavili smo tu mogućnost otvorenom i ove godine smo kontaktirali EBU u vezi s mogućnošću učešća BHRT na Evrosongu 2019. godine. Nažalost, BHRT je i dalje pod sankcijama EBU, koji nam je odgovorio da BHRT ne može učestvovati na Evrosongu sve dok ne reši sudski proces i ne vidi kako će početi da plaća dugovanja koja su veća od šest miliona švajcarskih franaka — izjavila je za portal Klix.ba Lejla Babović.

Nemci istom trasom do evrovizijskog predstavnika

Visoko 4. mesto ovogodišnjeg predstavnika Mihaela Šultea navelo je nemački evrovizijski tim da i za sledeću sezonu zadrži isti model izbora predstavnika i pesme. Šta to znači?

To znači da će se evrovizijski kandidati birati preko javnog poziva, a da će selekciju najboljih 20 izvršiti stočlani evropski panel i ekspertski žiri sastavljen od 20-30 već dokazanih i afirmisanih internacionalaca. Javni servis NDR već je otvorio konkurs za stočlani evropski panel.

Jednom kada ove dve grupe žirija izaberu 20 kandidata, organizovaće se specijalni dvodnevni muzički kamp na kojem će sa muzičkim profesionalcima i vokalnim učiteljima takmičari pripremati potencijalni evrovizijski nastup.

Kada se kamp okonča, na osnovu snimljenog materijala evropski i ekspertski panel žirija odrediće osam do 10 finalista za glavni, izborni šou. To je ujedno i jedina razlika u odnosu na prošlu sezonu, kada se za put u Lisabon takmičilo samo njih šestoro.

Pre izborne večeri, finalisti će biti deo još jednog kampa, na kojem će sa renomiranim imenima iz sveta muzike, pevačima i producentima, pronaći adekvatnu evrovizijsku pesmu.

Švajcarci ukidaju Die Entscheidungsshow

Javni medijski servis Švajcarske SRG SSR ukinuo je nacionalni izbor za predstavnika na Evroviziji Die Entscheidungsshow ustanovljen 2011. godine. Taj format takmičenja je predstavniku doneo samo dva plasmana u evrovizijsko finale — 2011. i 2014. godine, no to nije razlog njegovog ukidanja, već — mere štednje.(?)

Stoga će Švajcarci, na sličan način koji su ustanovili Nemci, izabrati pesmu i predstavnika za takmičenje u Izraelu, s tom razlikom što završnog šoua, u kojem glasa publika, neće biti, već će internu odluku o najboljem doneti međunarodni ekspertski panel i stočlani panel publike.

SRG SSR će u saradnji telekomunikacionom kompanijom Digame napraviti odabir sto članova tzv. panela publike, koji će preslušati pesme i dati svoje ocene za to. Njihovi glasovi činiće 50% ukupnog broja glasova, a preostalih 50% imaće međunarodni panel muzičkih profesionalaca od 20 članova. Javni medijski servis će potom obavestiti javnost o pobedniku, tj. o tome ko će ih zastupati u Izraelu.

Konkurs za zainteresovane izvođače i autore biće otvoren od 1. septembra do 1. oktobra, i uz opšta evrovizijska pravila, nema posebnih ograničenja.

Svi mediji koji su deo SRG SSR sistema učestvuju u konkursu. Tu spada SRF za nemačko govorno područje, RSI za italijansko, RTR za retoromansko, a zanimljivo je da je francuski RTS već raspisao konkurs, i to nekoliko dana pre objave o promeni formata takmičenja.

Kosovo i Novi Zeland razmišljaju o učešću

Moglo bi se dogoditi da takmičenje u Izraelu dobije i jednog debitanta, a to je ni manje ni više nego Kosovo, najveći neprijatelj većine zemalja učesnica. O toj mogućnosti je nedavno progovorio generalni direktor Radio-televizije Kosovi (RTK) Mentor Shala koji se sastao sa predsednikom EBU Žan-Polom Filipom, razgovarajući o punopravnom članstvu RTK u EBU.

Na nedavno održanoj skupštini EBU u Tirani, podneta je inicijativa da se RTK primi u aktivno članstvo EBU, o čemu će se odlučivati krajem godine. To bi delom otvorilo put da se takmiči na Pesmi Evrovizije. Međutim, i dalje stoji otvoreno pitanje članstva te samoproglašene države u Savetu Evrope i Ujedinjenim nacijama, što su takođe uslovi.

Uticaj ućešća Australije bi se mogao preneti i na Novi Zeland, te se ovih dana na društvenim mrežama pojavila informacija da bi i ta zemlja mogla biti uključena u sam sistem takmičenja. Naime, Sesilija Malstrem, komesar za trgovinu zemalja Evropske unije, izjavila je da je učešće Australije na Evroviziji jedan od najvećih događaja u odnosima EU i Australije u poslednjih nekoliko godina, a na pitanje da li postoji mesto za Novi Zeland, odgovorila je da o tome treba razmišljati u budućnosti.

Podsetimo, novozelandska televizija je bila jedna od prvih koja je prihvatila ideju oko organizacije azijske verzije takmičenja.

Slovačka i Turska pauziraju još neko vreme

Dok je s jedne strane poznat podatak koje dve zemlje razmišljaju o debitantskom pojavljivanju, s druge strane je poznata i informacija koje se dve zemlje neće pojaviti ni naredne godine.

Iako se očekivalo da će uspeh susedne Češke u Lisabonu motivisati Slovake da se pojave prvi put posle 2012. godine, to se neće dogoditi iz razloga što je to takmičenje izvan njihovih finansijskih mogućnosti, kako se navodi u zvaničnom saopštenju.

S druge strane, ni Turska neće biti izuzetak po pitanju odsustva sa takmičenja, jer će ga i naredne godine preskočiti, naveo je turski premijer Binalij Jildirim. U toj izjavi se osvrnuo i na pobedu Izraela, rekavši da je njihova pobeda bila planirana, te da je zbog toga namerno promenjen sistem glasanja.