Dečja Evrovizija 2018

Dečja Evrovizija: Oboren rekord zemalja učesnica, Kazahstan na listi

Nakon višegodišnjih spekulacija, Kazahstan će prvi put zakoračiti u univerzum Evrovizije! Kako EBU saopštava, potvrđeno je učešće ove velike države na predstojećem takmičenju za Dečju pesmu Evrovizije, kojem su se Kazahstanci nadali još od prošlogodišnje edicije.

— Ponosni smo što postajemo deo Evrovizije. Naša deca imaće priliku da upoznaju i druže se sa drugom decom iz zemalja koje se takmiče i razmenjuju iskustva i mišljenja — izjavila je Nuržan Muhamedžanova, producent „Kanala 31“, koji je prošle godine prenosio ovo takmičenje odloženo.

Podsetimo, delegacija komercijalne TV stanice „Kanal 31“ boravila je u Tbilisiju prošle godine. Ta televizija je prenosila glavni događaj, a sve navedene aktivnosti podržalo je kazahstansko ministarstvo kulture i sporta.

KAKO SAD KAZAHSTAN?
Kazahstan je dobio pravo učešće na osnovu posebnog poziva čelnika Evropske radiodifuzne unije (EBU), budući da je velika medijska mreža „Khabar Agency“ postala pridruženi član EBU 1. januara 2016. godine, te je jasno da je po modelu Australije isto učinjeno i za Kazahstan. Međutim, ono što nije jasno jeste kakva je veza između televizije „Kanala 31“ i „Khabar Agency“, budući da oba medija figuriraju u ovome.

Osim ove nove zemlje učesnice, od ranije je poznato da će u glavnom gradu Belorusije debitovati Vels; Francuska će ponovo nastupiti posle punih 14 godina, Azerbejdžan nakon petogodišnje pauze, dok je Izrael odlučio da se takmiči treći put, verovatno motivisan nedavnim uspehom na „velikoj“ Evroviziji.

To znači da je oboren rekord zemalja učesnica na dečjem Evrosongu, koji ove godine čini čak 19 država.

Kompletna lista učesnika je sledeća:

 1. Albanija
 2. Australija
 3. Azerbejdžan
 4. Belorusija
 5. Francuska
 6. Gruzija
 7. Irska
 8. Izrael
 9. Italija
 10. Jermenija
 11. Kazahstan
 12. Makedonija
 13. Malta
 14. Poljska
 15. Portugal
 16. Rusija
 17. Srbija
 18. Holandija
 19. Vels

httpv://youtu.be/xLybgFqzHnU

Oznake