Balkan, Balkan! Gde su, šta rade?

Vaučeri za leto: Vruće note lisabonskih učesnika

Iako su samo dva meseca prošla od Evrovizije, ovogodišnji predstavnici rešeni su bili da iskoriste inertnu popularnost stečenu na ovom takmičenju, pa dobar deo njih leto provodi posvećeno radu na novim projektima. Za neke su to novi albumi, za neke singlovi, a za neke prepevavanje ili obrada takmičarskih pesama na drugi jezik ili u drugom aranžmanu.

Danas pravimo kratak pregled šta je najsvežije na područiju balkanskih zemalja i šireg okruženja.

Lea Sirk | Moj profil

Harizmatična Lea Sirk koja nas je sve uspešno zbunila neočekivanom pauzom u nastupu druge polufinalne večeri, i koja se neočekivano plasirala u finale uprkos najnižoj kvoti, objavila je novu pesmu Moj profil. U pitanju nije singl objavljen „tek tako“ — naprotiv, sa ovom pesmom pobedila je na festivalu „Melodije morja i sonca“, koji se organizovao u Portorožu po 38. put. Pobednička pesma komercijalnijeg je ritma i dosta laganijih nota u poređenju sa Hvala,ne! te se sjajno uklapa u letnje raspoloženje koje je upotpunjeno primorskim i floralnim prizorima, kojih je prepun prateći video spot.

httpv://youtu.be/6vKwb0BMYYI

AWS | Hol voltál

Baš kao što su i obećali na prijemu na crvenom tepihu, grupa AWS nam je priredila fantastičnu metal žurku na sceni u Lisabonu, a budući da pripremaju novi album, čini se da nam definitivno sleduje još spektakla ispunjenog teškim gitarskim rifovima, rapidnim udarima bubnjeva i vrištećih vokala. Novopredstavljena kompozicija ove grupe zove se Hol voltál (u prevodu „Gde si ti?“) i održava nešto mračniju tematiku kao i Viszlát nyár. Pesma govori o osećanju koje imamo kada nam neko voljen (roditelj, prijatelj, jubavnik) okrene leđa, te u interpretaciji sve vrvi od negativnih emocija.

httpv://youtu.be/Kl6OwhDEf7Y

Franka | Ti i ja

Iako i pored neverovatno sofisticiranog nastupa i kompozicije Franka nije uspela da plasira Hrvatsku u finale Evrovizije ove godine, ona je trenutno jedno od najpopularnijih imena u svojoj domovini, što zbog simpatija javnosti i novih fanova, što zbog nedavno izrečenog sudbonosnog „da“ pred oltarom, te se lik ove lepotice mogao videti na naslovnicama više novina ovog meseca — crazy!
Ti i ja je prva objavljena Frankina pesma od Evrovizije. U pitanju je romantična kompozicija blago začinjena gospel horom, srećnog ljubavnog teksta, ciljano objavljena baš sad — more, vetar, lepršavost, primorska arhitektura, bela boja, sunce… Dočarano nam je leto na najbolji mogući način.

httpv://youtu.be/pHQ46cJg1sI

„Eye Cue“ i Tatjana | On mind

Članica grupe „Eye Cue“ Marijana Ivanovska odlučila je da udruži snage sa zvezdom u usponu — pevačicom Tatjanom, kako bi „ubole“ još jedan balkanski letnji hit. Nova pesma On mind vrlo je komercijalna, „pitka“ i prijemčiva za radio. Gitarski baziran aranžman i spori ali zarazni tempo čine ovu pesmu pravom letnjom poslasticom.

httpv://youtu.be/H72RxnXNhzk

Eleni Fureira | Caramela

Evrovizijska lavica i „kipranska boginja“, kako je zovu, objavila je novu pesmu pod nazivom Caramela koju je, začudo, napisao niko drugi do kompozitor pesme Toy s kojom je Izrael pobedio na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije! I kada se kvalitetan kompozitor i fantastična performerka nađu u istom košu, dobijamo jednu odličnu pesmu kojoj bi se čak mogao i pridodati sasvim solidan evrovizijski potencijal!  „Caramla“ je brza i zabavna kompozicija inspirisana zvucima sambe, obogaćena saksofonima i klavijaturama i u potpunosti otpevana na Grčkom – u pitanju je prava internacionalna poslastica. Sa ovako jakim audiom, propratni video spot skoro da nam nije ni neophodan.

httpv://youtu.be/yYNELlN4XF0