ESC-potpourri

Dečja Evrovizija: Holanđani objavili pesme, Kazahstan planira nacionalno finale

Novo izdanje evrovizijskog potpurija je posvećeno aktuelnostima u vezi sa pripremama za ovogodišnji dečji Evrosong u Minsku. U centru pažnje se nalaze Holanđani, Jermeni i Kazahstanci zbog svojih budućih izbornih selekcija, a mesto je našla i najava početka snimanja ovogodišnjih razglednica.

Predstavljene holandske pesme

Kao što je ranije najavljeno, Holandija će svog predstavnika birati preko tradicionalnog Junior Songfestivala koji će se ove godine sastojati samo iz finalne večeri koja će biti održana 29. septembra u pozorištu „Hanzehof“ u Zutfenu.

Za mesto koje vodi u Minsk će se boriti četvoro kandidata koji će se prvi put od 2015. godine na izboru predstaviti sa namenski skrojenim numerama. One su bile predstavljane jedna po jedna u periodu 23—26. jula.

U konkurenciji se nalaze:

23 kandidata u Jermeniji

Jermenski javni servis ARMTV je pre nekoliko meseci javnosti otkrio da će njihov adut za mali Evrosong u Minsku biti izabran preko novog televizijskog formata Depi Mankakan Evratesil. U prethodnom periodu su organizatori sproveli nekoliko tajnih audicija, i preslušavanjem određenog broja pozvanih kandidata, stigli su do broja od 23 najbolja učesnika koja će proći kroz šou čije je održavanje planirano za septembar.

Odabrana 23 kandidata će biti podeljena u dve polufinalne grupe, a odluku o finalistima i pobedniku će donositi glasovi žirija i publike u jednakom iznosu. Mali kandidati će se tokom te tri epizode predstaviti sa namenski skrojenim numerama.

Prezentacija takmičarskih kompozicija je zakazana za avgust.

Kazahstan planira nacionalno finale

O debitanstkom učešću Kazahstana na predstojećem juniorskom Evrosongu se još uvek priča, toliko da su čak i krenule glasine da bi prošlogodišnja pobednica ukrajinske verzije šoua The Voice Kids Danijela Tolešova mogla biti prva predstavnica ove srednjoazijske države. Ova priča nije za džabe razmatrana, uzimajući u obzir činjenicu da se o njoj priča zbog popularnosti u kojoj ona trenutno uživa.

Međutim, direktor kompanije Khabar Agency je izjavio da nisu uopšte razmatrali da je pozovu da peva za Kazahstan, već da planiraju nacionalno finale u kojem će pokazati da postoji još puno talentovane dece željne dokazivanja.

Televizijski festival za odabir kazahstanskog predstavnika će biti održan pre 8. oktobra zato što je taj datum krajnji rok za utvrđivanje konačne liste izvođača koji će se publici predstaviti u Areni Minsk.

Počinje snimanje razglednica

Domaćini Belorusi vredno rade na tome da 25. novembra publici prirede fantastičan šou, a da će javni servis BTRC uspeti u toj nameri, govori i činjenica da će i razglednice biti spektakularne. One će biti u skladu sa sloganom takmičenja #LightUp i njihov izgled će biti u formi bajke koja će se završiti pojavom svetle boje i konfeta.

Prema rečima režisera razglednica Jana Šabljika, one će biti snimane na različitim scenskim i modernim lokacijama — od stadiona do glavnih pešačkih ulica Minska. Svaki od takmičara će dobiti svoju lokaciju za snimanje u skladu sa njihovim karakteristikama.