Dečja Evrovizija 2018

Dečja Evrovizija: Ukrajina ipak u Minsku

Ukrajina će ipak poslati svog predstavnika u Minsk u novembru ove godine, saopštila je Evropska radiodifuzna unija (EBU). Time je broj zemalja učesnica zaokružen na rekordnih 20!

Javni medijski servis Ukrajine NSTU saopštio je da je „njihova dužnost da, uprkos nedovoljnom finansiranju, učine sav napor da zadrže zemlju na takmičenju za Dečju pesmu Evrovizije“. Stoga će, kako se navodi, održati nacionalno takmičenje za izbor predstavnika, ali u onlajn formatu.

NSTU je naveo da je finansijska situacija toliko loša da čak i sa odbacivanjem televizijskog nacionalnog formata ta kuća nema dovoljno novca da se takmičiti na međunarodnoj sceni. Troškovi učešća su veliki, a u to ulaze i redovna davanja Evropskoj radiodifuznoj uniji. Zato će se NSTU osloniti na ukrajinsku vladu koja će im „dopuniti“ sredstva, u skladu za zakonom.

Listu učesnika 15. Dečje pesme Evrovizije sada čine sledeće države:

 1. Albanija
 2. Australija
 3. Azerbejdžan
 4. Belorusija
 5. Francuska
 6. Gruzija
 7. Irska
 8. Izrael
 9. Italija
 10. Jermenija
 11. Kazahstan
 12. Makedonija
 13. Malta
 14. Poljska
 15. Portugal
 16. Rusija
 17. Srbija
 18. Holandija
 19. Vels
 20. Ukrajina

Ukrajina je debitovala 2006. godine u Bukureštu i do sada nije propustila nijedno takmičenje. Pobedili su 2012. godine, a Kijev je dva puta bio domaćin dečjeg evrovizijskog takmičenja.

Dečja Evrovizija: Oboren rekord zemalja učesnica, Kazahstan na listi

Oznake