Balkan, Balkan! Beovizija

RTS raspisao konkurs: Traži se srpska pesma za Izrael 2019

Radio-televizija Srbije ranije je potvrdila da se učestvovati na Pesmi Evrovizije u Izraelu naredne godine, a prvi korak na tom putu već je načinjen — raspisan je javni anonimni konkurs za izbor kompozicije koja će predstavljati našu zemlju na ovom najgledanijem svetskom muzičkom takmičenju.

Kako se navodi u saopštenju, u cilju razvijanja i unapređenja muzičkog stvaralaštva u oblasti popularne muzike, Radio-televizija Srbije organizuje izbor predstavnika Srbije na Evrosongu 2019.

httpv://youtu.be/ItEdyw2RNp8

Pored opštih i već ustaljenih pravila da pesma ne sme biti javno izvedena pre 1. septembra 2018, da ne sme biti duža od tri minuta te da izvođač ne može biti mlađi od 16 godina, od ostalih uslova izdvajamo:

Konkursna dokumentacija:
PRAVILNIK >>
TEKST KONKURSA >>
  • reč je o konkursu za kompozicije, ne za izvođača/predstavnika;
  • autori mogu biti i domaći i strani državljani;
  • tekst pesme mora biti na jezicima koji su zvanično u upotrebi u Srbiji;
  • autori kompozicija moraju izabrati izvođače koji su isključivo državljani Republike Srbije;
  • RTS ima pravo da u slučaju bilo kakvih problema oko izvođenja kompozicije ili oko izvođača izabere drugu pesmu ili drugog izvođača;
  • radovi se šalju pod šifrom, a šifra je sastavni deo konkursnog materijala; autorstvo se dokazuje istovetnom kopijom snimka ili teksta.

Selekciona komisija, sastavljena od RTS-ovih muzičkih urednika, od ukupnog broja blagovremeno pristiglih prijava, izabraće kompozicije rukovodeći se isključivo njihovim umetničkim kvalitetom. Ukoliko od pristiglih radova nijedna kompozicija ne bude ispunjavala potreban muzički kvalitet, RTS ima pravo da samostalno izabere kompoziciju.

Predstavničku pesmu izabraće stručni žiri sastavljen od eminentnih muzičkih stvaralaca i naravno publika, po evrovizijskom principu 50/50.

Konkurs je otvoren do 1. novembra 2018. godine.

Prijave treba slati na adresu:

JMU, Radio-televizija Srbije
Zabavni program, Muzička redakcija
Takovska 10, 11000 Beograd
Sa naznakom za „Pesmu Evrovizije 2019“

Muzička urednica Anja Rogljić potvrdila je našoj redakciji još za vreme Evrovizije u Lisabonu da će i naredne sezone biti organizovana Beovizija za izbor predstavničke pesme. Šta nam je tada rekla, poslušajte u nastavku.

httpv://youtu.be/Lthi_2Ax_EI

Oznake