Evrovizija 2019

Izrael pred odlukom o gradu domaćinu

Skandali u vezi s pripremama za naredno evrovizijsko takmičenje obeležili su letnje mesece, i to u vreme odabira grada domaćina. Problemi se šire na sve strane — od borbe između Jerusalima i Tel Aviva za naslov grada domaćina, pa sve do zahteva koje je EBU uputio premijeru Netanjahuu.

Jerusalim ili Tel Aviv — pitanje je sad

U toku naredne sedmice bi trebalo da bude poznat i grad koji će ugostiti najveće evropsko muzičko takmičenje. U najužem izboru su bila tri grada: Jerusalim, Tel Aviv i Eilat. Poslednji sa ovog spiska je otpao sa liste iz razloga što njihove ponude o dvoranskim kompleksima nisu bile prihvaćene jer nisu zadovoljile osnovne uslove EBU. Tu informaciju izrekao je sam Jon Ola San, izvršni supervizor takmičenja ispred EBU, prilikom poslednje posete toj pobedničkoj zemlji.

Uprava grada Eilata je imala dva predloga za dvoranske komplekse: prvi je izgradnja montažne dvorane, takoreći hangara na aerodromskom kompleksu, kapaciteta do 10.000 mesta, a drugi je veliki trgovinski centar „Ice Mall“ na kojem bi bila dograđena dvorana kapaciteta do 7500 mesta. Plus, gradska uprava je predložila Evropskoj radiodifuznoj uniji i prevoz brodom u pauzi između proba do odredišnog mesta, kao zabavni sadržaj. Međutim, ti uslovi nisu zadovoljili kriterijume EBU.

U trci su ostala dva grada: Jerusalim i Tel Aviv. Međutim, kako javljaju izraelski mediji, uprava javnog servisa IPBC je preporučila da Tel Aviv bude proglašen za domaćina Evrosonga 2019. Ukoliko Tel Aviv to i postane, takmičenje bi bilo održano u „Paviljonu 2“ velikog kongresnog centra u koji može da stane oko 10.000 ljudi, što je minimum propisanih uslova.

Kada je reč o Jerusalima, poznato je da je taj grad bila ne samo Netina prva želja već i pojedinih ministara u izraelskoj vladi, u čemu se ogleda pre svega spoljnopolitički interes. U slučaju da Jerusalim i treću put u istoriji dobije pravo da ugosti najveće evropsko muzičko takmičenje, preferirana dvorana je Arena Pais, izgrađena 2014. godine, koja ima kapacitet oko 15.000 gledalaca. Druga opcija je „Teddy Stadium“ na koji može da stane nešto više od 30.000 gledalaca, ali je problem što taj stadion nije pokriven i zahtevao bi dodatne radove.

Takođe izraelski mediji navode da će takmičenje najverovatnije biti održano u drugoj polovini maja.

Suludi zahtevi za Izrael

Sumirajući dešavanja koja su se u prethodnom periodu dešavala u Izraelu, Evropska radiodifuzna unija je premijeru Benjaminu Netanjahuu poslala listu zahteva za bezbednu organizaciju takmičenja. Posebno se ističu dva: jedan se odnosi na slobodan ulazak i kretanje izvođača, novinara i fanova, bez obzira na političko, versko ili seksualno opredeljenje, a drugi se odnosi na dozvolu da se probe za takmičenje održavaju i petkom (noć petak na subotu), koji se u Izraelu smatra svetim i neradnim danom (Shabbat). Takođe, EBU je opomenuo izraelsku vladu da ne sme da se meša u rad javnog servisa KAN (IPBC).

Tim povodom je intervju za spomenuti KAN dao upravo Jon Ola Sand koji se osvrnuo na tri glavne tematike priprema za novu sezonu: „Šabat“, „umešanost politike i medija u organizaciju“ i navodni „bojkot“ pojedinih zemalja.

Govoreći o zahtevima da se probe i takmičenje u Izraelu održavaju i petkom, Ola Sand je rekao da je Pesma Evrovizije posao koji treba da se obavlja 24 časa non-stop svake sedmice, a ne samo u sedmici kada su probe, misleći pri tome na sedmice pre evrovizijske, u kojima se montira scena i prilagođava mesto održavanja takmičenju. Dodao je da je apsolutno nemoguće da se takmičenje održi u zemlji koja neće uključiti petak i subotu u dane organizacije.

O umešanosti i pritisku vlade i medija, ovaj Norvežanin je rekao da je to apsolutno normalna priča koja se iznova događa svake godine te dodao da se u  pobedničkoj zemlji uvek stvara velika pažnja, mnogo ljudi želi da bude deo toga i svako ima nešto da izjavi o tome. Na kraju je još dodao da je pratio izraelske medije i da je od njih čuo mnogo spekulacija i diskusija, ali da nije baš sve tačno.

Irska i Izrael su pozivali na bojkot takmičenja, Island je inicirao pokretanje peticije. Jon Ola Sand rekao je da na tu temu nisu ozbiljno razgovarali, pogotovo ne sa članicama EBU i dodao da među njima vlada opuštena atmosfera te da niko nema problem s putovanjem i dolaskom u Izrael. Odgovor na ovo pitanje se završio uverenjem da će sve delegacije bez problema doći u Izrael.

Oznake