ESC-potpourri

Dečja Evrovizija: Kazahstanska odluka 22. septembra, Vels i Irska pokreću selekcije

Zanimljivo je pratiti dešavanja sa Dečje Evrovizije ovih dana. Ne prođe nijedan dan da se ne pojavi neka nova vest, a u ovom „evrovizijskom potpuriju“ pristigle informacije dolaze iz Jermenije, Kazahstana, Irske i Velsa.

Kazahstan bira 22. septembra

Dan pre Jermenije (22. septembar) svog juniorskog evrovizijskog aduta izabraće i debitant Kazahstan. Njihov metod izbora će biti nacionalno finale, o čemu smo već pisali.

O finalistima je odlučivao jedanaestočlani stručni žiri u sastavu: Tamara Asar, Marija Sadvakasova, Erke Esmahan, Kairat Nurkas, Roza Rimbaeva, Alan Ažibajev, Lijala Sultankizi, Renat Gaisin, Bagim Muhitenova, Meirambek Bespaev i Dimaš Kudaibergenov.

Na nacionalnom finalu će nastupiti sledećih deset kandidata:

  • Zere Amirbekova
  • Dinar Nadirbekova
  • Suikum Kabilbek
  • Danelija Tulešova
  • Jeržan Maksim
  • Marija Zatvarnicka
  • Meiržan Židebai
  • Žanelija Kaldibek
  • Sanat Asuat
  • Binura Saudabaj

Svakako najpoznatije ime celokupne izborne selekcije je Danelija Tulešova koja je 2017. godinu obeležila pobedom u ukrajinskoj verziji šoua The Voice Kids. Upravo zbog tog statusa se smatra i velikim favoritom za pobedu na nacionalnoj selekciji.

Odluku o pobedniku će donositi televouting, a u slučaju izjednačenog rezultata ili obaranja telekomunikacionih linija, pobednika će izabrati žiri.

Velška selekcija počinje 18. septembra

Iako će veliko finale velškog dečjeg talent-programa Chwilio am seren (Potraga za zvezdom) biti održano 9. oktobra, velški javni servis S4C je odlučio da pred veliko finale, na kom će nastupiti šestoro kandidata, emituje tri specijalne emisije u periodu od 18. septembra do 2. oktobra u kom će biti oslikan celokupan proces odabira finalista — od audicija, preko odabira 20 kandidata koji su ušli u uži izbor, pa sve do odabira idalnih šestoro finalista.

Sve epizode šoua će voditi Tristan Elis-Moris, a sa kandidatima će raditi tročlani mentorski tim u sastavu: Koni Fišer, Stifin Peri i Tara Betan.

Irska selekcija startuje 14. oktobra

Irski nacionalni emiter TG4, koji svoj program emituje na irskom/keltskom jeziku, objavio je datume emitovanja unapred snimljenih epizoda šoua Junior Eurovision Éire. Kao i prethodnih godina, šou će se sastojati iz četiri polufinala i finala, a epizode će biti emitovane od 14. oktobra do 11. novembra.

Format takmičenja će ostati nepromenjen — u svakom od četiri polufinala će se predstaviti po osam kandidata. Nakon toga će žiri u svakom polufinalu izabrati dvoje najboljih koji će se nadmetati u duelu i pobednik svakog duela će obezbediti plasman u finale. Nakon završetka četiri polufinalne večeri, biće dodeljene još dve „vajldkard“ pozivnice za nepravedno eliminisane kandidate, pa će se tako doći do konačne brojke od šest finalista.

I četvrtu godinu zaredom će šou voditi Eogan Makdermot.

Žreb za jermenska polufinala i voditelji

Jermenski nacionalni emiter AMPTV je objavio žreb za polufinala nacionalnog izbora Depi Mankakan Evratesil. U prvom polufinalu 9. septembra će se publici predstaviti 11 kandidata, dok će u drugom polufinalu 16. septembra nastupiti 12 kandidata. O finalistima i pobedniku će odlučiti kombinovani glasovi internacionalnog žirija i televoutinga.

Za sada nije poznato koliko će se kandidata kvalifikovati za finale 23. septembra, ali očekuje se da broj kvalifikanata neće prelaziti broj veću od 12.

Sve tri večeri šoua će voditi tamošnji mali izaslanici iz 2011. i 2015. Dalita i Mika. Termin emitovanja sve tri večeri šoua je u 17.45 po našem vremenu.