ESC-potpourri

Estonija bira predstavnika 16. februara. Nema više litvanskog maratona

U ovom „evrovizijskom potpuriju“ je centar pažnje usmeren ka Estoniji koja je odlučila da napravi revolucionarne promene u svom festivalu Eesti Laul. Takođe, i Litvanci su odlučili da skrate celokupan proces nacionalnog izbora, a ništa manje bitni nisu ni Šveđani, Maltežani i Italijani. Opširnije o svemu tome čitajte u narednim redovima.

Velike promene u koncepciji Eesti Laula

Poznati kompozitor Tomi Rahula je ove sezone od Marta Normeta preuzeo poziciju umetničkog direktora estonskog izbornog festivala Eesti Laul, a kao što se i očekivalo, došlo je do velikih promena u koncepciji takmičenja.

Prva bitna promena se ogleda u tome što će broj učesnika ove sezone biti proširen sa 20 na 24 izvođača.

Format takmičenja će, pak, ostati nepromenjen — i dalje ćemo gledati dva polufinala i finale, s tim što se razlika u odnosu na prethodnih osam izdanja ogleda u tome što će polufinala biti održana izvan prestonice, Talina, i, logično, biće kompletno snimana i emitovana uživo; prethodnih godina su polufinala bila snimana u televizijskom studiju i emitovani unapred, a glasanje je bilo emitovano uživo.

Iz oba polufinala će se u finale plasirati po šest izvođača, a princip odabira finalista će biti isti kao i prethodnih godina — pet finalista zajedno biraju žiri i publika, a šestog bira samo publika. U finalu će, kao i do sada, pobednik biti izabran kroz dva kruga glasanja.

Treća najzanimljivija promena je ta da će ove godine poziv biti otvoren i za inostrane izvođače i autore; ranijih godina su samo estonski izvođači i autori imali pravo prijavljivanja. Međutim, postoji jedna začkoljica — u stvaranju njihove pesme učešće estonskih autora ne sme prelaziti više od 50%.

Pored poslate prijave treba uplatiti i jedan od dva iznosa kotizacije: 25 evra za pesmu na maternjem ili 50 evra za pesmu na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku.

Javni servis ERR će primati kompozicije od 11. oktobra do 6. novembra. Selekciona komisija će pristigle radove preslušavati 7. i 15. novembra, a lista od 24 glavne takmičarske kompozicije i dve rezervne će biti objavljena upravo 15. novembra. Takmičarske kompozicije će za preslušavanje biti dostupne 4. decembra.

Festival će biti održan nešto ranije u odnosu na prethodne godine — polufinala su zakazana za 26. januar i 2. februar, a finale za 16. februar.

Nema više litvanskog maratona

Iako litvanski javni servis LRT nije još uvek objavio zvaničan pravilnik nacionalnog izbora, šef delegacije Audrijus Giržadas je u intervjuu za jednu emisiju na kanalu javnog servisa rekao da će selekcioni proces ove sezone biti skraćen na osam emisija, koje će biti emitovane od početka januara do kraja februara.

Naveo je da je razlog za ovakvu odluku taj što je tromesečni način izbora iz prethodnih godina nailazio na kritike javnosti i fanova, te su stoga odlučili da skrate ceo taj proces kako bi imali dovoljno vremena da se pripreme za Izrael.

Dodao je i da će pravilnik takmičenja biti objavljen krajem septembra.

Malteški X Factor od 7. oktobra

Snimanja za malteški X Factor, koji će poslužiti za odabir predstavnika za Izrael, odvijaju se punom parom. Stiglo se do snimanja epizoda iz faze „kuće sudija“, a tamošnji javni servis PBS je na zvaničnoj stranici te emisije na društvenim mrežama objavio datum emitovanja prve epizode šoua — 7. oktobar. Takođe, objavljeno je i da će pobednik šoua, osim učešća na Evroviziji, dobiti i ugovor sa italijanskim ogrankom diskografske kuće Sony Music.

Ono što za sada još nije poznato jeste to koliko će trajati šou, kao i to da li će odabrani finalisti izvoditi namenski skrojene numere u posebnoj emisiji ili će za pobednika naknadno biti izabrana evrovizijska kompozicija.

Podsećanja radi, u žiriju šoua se nalaze bivša evrovizijska učesnica Ira Losko (2002. i 2016), Hauard Kit Debono, Rej Merčeka i Aleksandra Alden.

Pri spomenu malteškog X Factora je neizbežno i pominjanje ovosezonskog izdanja originalne britanske verzije šoua, zbog činjenice da će se u ovoj sezoni među kandidatima pojaviti i troje bivših evrovizijskih učesnika – Čezar iz Rumunije (2013), Brendan Mari iz Irske (2017, a učestvovao je već 2014. godine kao član bojbenda „Hometown“) i upravo jedna koja dolazi sa Malte — pobednica dečjeg Evrosonga 2013. Gaja Kauki.

Raspisan konkurs za Sanremo Giovani

Italijanski nacionalni emiter RAI je raspisao konkurs za kvalifikacioni festival Sanremo Giovani preko kojeg će se dva najbolje plasirana kandidata kvalifikovati za glavni februarski festival. Pozivni konkurs u kom diskografske kuće mogu da šalju predloge radova izvođača uzrasta između 16 i 36 godina je otvoren 4. septembra i trajaće do 5. oktobra do 18 časova.

Ovaj kvalifikacioni festival će biti održan 17—21. decembra, a takmičiće se 24 izvođača, o čemu smo već pisali. Takođe, vredi opet napomenuti i činjenicu da će ukidanjem podele na „staro i mlado“ festival Sanremo dobiti na značaju zato što će pobednik festivala ići u Izrael, naravno, ako to bude želeo.

Staro lice u ulozi konsultanta

Švedski Melodifestivalen je ove godine zabeležio najniži rejting od 2011. godine, i za čelnike javnog servisa SVT je to bio znak da nešto treba da se menja u takmičenju.

Zbog toga je prvi čovek festivala Krister Bjerkman odlučio da pored Henrika fon Cvejberka u kreativnu grupu za unapređenje takmičenja uključi i Edvarda af Silena, koji je već učestvovao u organizaciji takmičenja od 2009. do 2016. godine.

Planovi za ovu godinu su već poznati, a kakav će biti Melodifestivalen u narednim godinama, ostaje da se vidi…