ESC-potpourri

Kad Skandinavci upale motore…

Septembar je mesec kada zvanično i otpočne nova sezona nacionalnih selekcija za Pesmu Evrovizije, a već tradicionalno on bude „obojen skandinavskim bojama“.

Novi potpuri evrovizijskih vesti upravo popunjavamo redovima o Švedskoj, Norveškoj i Finskoj, te podsećamo i na to šta i kako rade Švajcarci.

Melodifestivalen od 2. februara do 9. marta

Nacionalna televizija Švedske SVT odredila je datume i gradove u kojima će održati popularni „karneval Melodifestivalen“. Kao i prethodnih godina, i naredne će najveća nacionalna selekcija za Evrosong imati četiri polufinalne večeri, šou „Druga šansa“ i naravno finale. Kroz takmičenje će proći 28 izvođača, a do finala stići će njih 12.

Evo rasporeda svih događaja:

I polufinale | 2. februar | Geteborg | Skandinavijum
II polufinale | 9. februar | Malte | Arena Malme
III polufinale | 16. februar | Leksand | Arena Tegera
IV polufinale | 23. februar | Lidćeping | Arena Sparbanken
Druga šansa | 2. mart | Nićeping | Arena Rosvala
Finale | 9. mart | Stokholm | Arena Frends

SVT je 31. avgusta objavio konkurs za glamurozni Melodifestivalen. Konkurs će trajati do 17. septembra, a nakon toga će se preći na odabir 27 izvođača. Jedan učesnik je već poznat, a to je duo „The Lovers of Valdaro“ koji je to pravo stekao pobedom na festivalu Svenkstoppen nästa.

U Norveškoj više od 1000 pesama u konkurenciji za Evrosong

Norveški nacionalni emiter NRK otkrio je da je na svoju adresu dobio preko 1000 prijava za predstojeću evrovizijsku selekciju i tradicionalni festival Melodi Grand Prix.

Očekuje se da selekciona komisija presluša sve radove i izabere samo 10 za finalno veče u kojem će biti izabran predstavnik za naredni Evrosong.

Veliko interesovanje autora i pevača je i ove sezone obeležilo nacionalnu evrovizijsku selekciju. Podsetimo, prošle godine je NRK dobio čak 1200 pesama!

Detalji o predstojećem takmičenju biće objavljeni tokom jeseni.

Finska odluka za Tel Aviv 2. marta

Muzički TV šou Uuden Musiikin Kilpailu, putem kojeg Finska bira pesmu u predstavnika za Pesmu Evrovizije, održaće se 2. marta, saopštila je nacionalna televizija YLE. Poput prošle sezone, i ove će producenti izabrati jednog izvođača koji će u večernjem šouu predstaviti nekoliko pesama različitih autora.

Podsetimo da se finski javni servis YLE pri osmišljavanju koncepta za naredno izdanje Uuden Musiikin Kilpailu odlučio za metod pozivnog konkursa na kom su diskografske i producentske kuće davale svoje predloge za naredno izdanje festivala. Po raspisivanju pozivnog konkursa organizatori su prednost davali takmičarskom konceptu sa više izvođača i pesama, ali su na kraju ipak ostali vernu modelu „jedan izvođać — više pesama“, koji im je doneo plasman u evrovizijsko finale.

Takođe se i od Finaca više detalja očekuje tokom nastupajuće jeseni.

Mnogo Švajcaraca želi da odlučuje o evrovizijskoj pesmi

Potraga za evrovizijskim adutom Švajcarske je u toku. Konkurs za zainteresovane izvođače i autore je otvoren 1. septembra, i trajaće do 1. oktobra, a uz opšta evrovizijska pravila, nema posebnih ograničenja.

Međutim, pažnja javnosti usmerena je na izbor stočlanog panela publike koji će imati 50% moć odluke pri odlučivanju o najboljoj pesmi. Naime, na otvoreni poziv javnog medijskog emitera javilo se čak 6100 kandidata!

Njih 1000 izabrano je u uži krug, a na kraju će „samo“ 100 imati odgovoran zadatak da glasa za jednu od ponuđenih pesama.

Podsećamo da je javni medijski servis Švajcarske SRG SSR ukinuo nacionalni izbor za predstavnika na Evroviziji Die Entscheidungsshow ustanovljen 2011. godine. Taj format takmičenja je predstavniku doneo samo dva plasmana u evrovizijsko finale — 2011. i 2014. godine, no to nije razlog njegovog ukidanja, već — mere štednje.(?)

Stoga će Švajcarci, na sličan način koji su ustanovili Nemci, izabrati pesmu i predstavnika za takmičenje u Izraelu, s tom razlikom što završnog šoua, u kojem glasa publika, neće biti, već će internu odluku o najboljem doneti međunarodni ekspertski panel i stočlani panel publike.

SRG SSR će u saradnji telekomunikacionom kompanijom Digame napraviti odabir sto članova tzv. panela publike, koji će preslušati pesme i dati svoje ocene za to. Njihovi glasovi činiće 50% ukupnog broja glasova, a preostalih 50% imaće međunarodni panel muzičkih profesionalaca od 20 članova. Javni medijski servis će potom obavestiti javnost o pobedniku, tj. o tome ko će ih zastupati u Izraelu.

Kada je reč o konkursu za pesme, učestvuju svi mediji koji su deo SRG SSR sistema. Tu spada SRF za nemačko govorno područje, RTS za francusko, RSI za italijansko i RTR za retoromansko. Italijani su već objavili 13 pesama pristiglih na konkurs, a među njima se našao i Sebalter, koji je predstavljao Švajcarsku 2014. godine u Kopenhagenu, i koji je poslednji učesnik finala.

httpv://youtu.be/DqjoM8ZlyMc