Evrovizija 2019

Odluka je pala! Dogodine u Tel Avivu

Grad domaćin 64. takmičenja za najbolju pesmu Evrope biće Tel Aviv, drugi po veličini izraelski grad, saopštili su organizatori festivala Evropska radiodifuzna unija EBU i nacionalna televizija Izraela KAN.

Naredna Pesma Evrovizije održaće se od 14. do 18. maja u Međunarodnom kongresnom centru EXPO Tel Aviv. Polufinala su zakazana 14. i 16, a finale u subotu 18. maja.

Izrael je domaćinstvo izborio pobedom u Lisabonu ranije ovog maja s pesmom Toy. Iako je reč o četvrtoj pobedi, Izrael će treći put biti domaćin najpopularnijeg evropskog muzičkog takmičenja. Nakon Jerusalima 1979. i 1999. godine, na red je došao Tel Aviv.

U konkurenciji su bila tri grada: Jerusalim, Eilat i naravno Tel Aviv koji je, prema mišljenju organizatora, ponudio najbolje uslove za održavanje velikog spektakla iduće godine.

httpv://youtu.be/NyOEh17jb0Q

Izboru grada domaćina prethodilo je mnogo spekulacija i neizvesnosti, koje su na kraju kulminirale i finansijskom krizom zbog toga što je nacionalni emiter morao da plati obaveznu kotizaciju EBU kao vid „osiguranja“ organizacije događaja. Opširnije o ovim temama čitajte u našim tekstovima:

Izrael pred odlukom o gradu domaćinu


Oznake