ESC-potpourri

Španci, Portugalci i Britanci istom trasom do evrovizijske scene

Ovaj „evrovizijski potpuri“ može da se karakteriše kao „najveći do sada“, pre svega jer se u centru pažnje nalaze Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Portugalija. Među svim tim srećnim vestima je mesto našla i jedna tužna, a detalji o toj, kao i o svim ostalim informacijama, slede u narednim redovima.

Počela „Operacija Trijumf“

Španski javni emiter RTVE je odlučio da i za ovu sezonu ne menja strategiju odabira predstavnika za Evrosong. To znači da će, očekivano, i drugi put zaredom, a peti u istoriji španskih evrovizijskih učešća, njihov adut biti izabran putem popularnog muzičkog rijalitija „Operacija Trijumf“ (Operación Triunfo).

Kao i prošle, i ove sezone u Tel Aviv neće ići pobednik šoua, već će i ovaj put biti organizovana specijalna gala emsisija u kojoj će publika izabrati najbolju pobedničku kombinaciju i najbolje skrojenu pesmu. Pored finalista, pravo učešća na gali će imati i neki od eliminsanih učesnika koji su se najbolje pokazali tokom šoua.

Iz prošlosezonskog standardnog žirija su u ovoj sezoni ostali Manuel Martos i Hoe Perez-Orive, a umesto Monike Naranjo u žiriju će sedeti Ana Toroha.

Šou počinje sa emitovanjem 19. septembra, kada je na programu „nulto gala veče“, iliti tzv. nokaut faza iz koje će dva kandidata otpasti, a preostalih šesnaestoro će ući u veliku kuću, tzv. Akademiju, u kojoj će se narednih 14 sedmica pod prismotrom vokalnih i plesnih trenera pripremati za svako naredno gala veče.

U konkurenciji za Evroviziju će ući sledećih 18 kandidata: Afrika (22), Albra Reče (20), Alfonso (22), Karlos Rajt (25), Damion (21), Dejv (20), „Famous“ (19), Hoan Garido (22), Hulija (23), Marija (26), Marilija (18), Marta (18), Miki (22), Natalija (19), Noelija (22), Rodrigo (25) i Sabela (24).

Kroz šou će gledaoce voditi Roberto Leal.

Raspisan konkurs za portugalski izbor

Prošlosezonski domaćini Portugalci će svog aduta za 2019. izabrati putem tradicionalnog festivala Festival da Canção koji će biti održan od sredine februara do početka marta. U obe polufinalne večeri će se publici predstaviti po osam izvođača, odakle će se po četiri najbolja kvalifikovati za veliko finale.

I ovaj put će akcenat festivala biti na kompozitorima, a pesme će biti selektovane na tri načina:

  • prvih 14 pesama će raditi pozvani kompozitori;
  • jedna pesma će biti odabrana preko radijskog programa „Master Class“, namenjog neafirmisanim autorima;
  • šesnaesta kompozicija će biti izabrana preko javnog konkursa koji traje do 31. oktobra, a na kojem pravo prijavljivanja imaju svi oni koji su državljani ili imaju prebivalište u Portugaliji.

Nakon toga će svaki kompozitor imati zadatak da pronađe odgovarajućeg izvođača.

Oproban recept u Ujedinjenom Kraljevstvu

Britanski javni emiter Bi-Bi-Si će svog evrovizijskog aduta za Tel Aviv i četvrti put zaredom izabrati putem TV šou-programa Eurovision: You decide. Tim povodom je britanski javni emiter otvorio konkurs za sve zainteresovane kompozitore i izvođače, a koji će se odvijati do 26. oktobra tekuće godine.

Kao i prošle godine, i ove će poseban žiri, sačinjen od britanskog ogranka OGAE kluba, razmatrati i skraćivati listu potencijalnih numera. U isto vreme će i Bi-Bi-Si insistirati na tome da i poznati autori šalju pesme, pod vođstvom novog šefa delegacije Grega Votsa.

I treću godinu zaredom će ovaj šou biti emitovan na drugom programu Bi-Bi-Sija, a ostali detalji će biti poznati u narednom periodu.

Odlazak holandske „pevačice veka“

Poznata pevačica i holandska predstavnica iz 1964. godine Aneke Grenloh preminula je 16. septembra u 76. godini života, godinu dana nakon što je odlučila da završi svoju karijeru.

Rođena je u tadašnjoj holandskoj istočnoj Indiji. Karijeru je započela učešćem u televizijskom talent-programu Cabaret der onbekenden, gde je pobednik kao nagradu dobio ekskluzivan diskografski ugovor. Prvi album je izdala 1962. godine i tokom tih slatkih šezdesetih je bila na vrhuncu karijere.

Međutim, njeno učešće na Evroviziji 1964. u Kopenhagenu nije moglo da prođe bez problema, zato što se tome protivio njen menadžment koji je smatrao da će joj evrovizijsko učešće uništiti karijeru. Ona se na to nije obazirala, ali, s obzirom na tadašnji način glasanja, i nije baš nešto slavno prošla — sa pesmom Jij bent mijn leven je završila na 10. mestu, sa samo dva osvojena poena.

Godine 2000. je dobila priznanje za pevačicu veka zbog uspešne prodaje prvog albuma iz 1962. godine. Uticaj naglih promena trendova posle njenog najvećeg uspona i problem autorske krize u poslednje tri decenije ostavio je uticaja na njenu karijeru i nastavak bavljenja muzikom, te je stoga prošle godine tačku stavila održavanjem oproštajnog koncerta.

httpv://youtu.be/mT51r1Up21A