ESC-potpourri

Island i Norveška biraju 2. marta. Gruzijski „Idol“ putuje u Tel Aviv

Jesen je stigla i uobičajeno je da se u ovo vreme sve više zemalja priprema za Evrosong u Tel Avivu. Zato je ovaj „evrovizijski potpuri“ pun raznovsrnih informacija na osnovu kojih fanovi mogu zaključiti da će ova sezona po interesu medija prevazići prethodnu. Glavni akteri u ovom koktelu informacija su Island, Finska, Švedska, Gruzija, Mađarska, Portugalija, Nemačka i Švajcarska.

Tu je, naravno, i sporedna informacija koja se odnosi na organizaciju tradicionalnog evrovizijskog koncerta u Amsterdamu.

Oprobana mađarska metoda i u 2019

Mađarski javni servis MTVA će svog evrovizijskog aduta i za 2019. godinu izabrati preko tradicionalnog festivala A Dal. Konkurs je raspisan 27. septembra i trajaće do 14. decembra, a definisani su i posebni zahtevi za prijavljivnje:

  • traže se iskusni izvođači koji imaju profesionalni ugovor sa izdavačkom kućom i koji su već objavili pesme koje su se emitovale na nacionalnom nivou;
  • treba da budu državljani Mađarske ili imaju prebivalište u toj zemlji;
  • još jedan poseban zahtev je taj da se preporučuje pevanje na maternjem jeziku. Bez obzira na tu preporuku, izvođači mogu poslati i verziju na engleskom i pevati i na tom jeziku, ali će svakako u tom slučaju pesma biti prevedena na mađarski i korišćena za promotivne svrhe;
  • MTVA zadržava pravo promene izvođača pobedničke kompozicije u slučaju eventualnog odustajanja pobedničkog izvođača od učešća.

Gruzijski „Idol“ putuje u Tel Aviv

Gruzijski javni servis GBP je odlučio da svog aduta za Tel Aviv izabere na nešto drugačiji način u odnosu na dosadašnje izbore — preko svoje verzije svetski popularnog muzičkog rijalitija „Idol“. Ovo će biti osma sezona popularnog TV formata Sajmona Fulera, a prva preko koje će pobednik direktno ići na Evrosong.

Pravo prijavljivanja imaju kandidati od evrovizijski minimalno propisanih 16 godina. Šou će sa emitovanjem startovati 1. januara, a do finalnih „lajv“ emisija će doći 10 najboljih takmičara koje će izabrati četvoročlani žiri.

Podsetimo, i ranijih godina je Gruzija na Evrosong slala izvođače koji su se afirmisali preko tog šoua — u pitanju su predstavnici iz 2013. godine Sofo Gelovani i Nodiko Tašvili i predstavnica iz 2015. godine Nina Sublati.

Island ulazi u novu sezonu s novitetima. Finale 2. marta

Islanđani su i ove sezone odlučili da svog evrovizijskog aduta izaberu preko tradicionalnog festivala Söngvakeppnin. I ovaj put će finalnoj večeri prethoditi dva polufinala, a prvi novitet se ogleda u tome što će broj učesnika ovosezonskog izdanja festivala sa 12 biti smanjen na 10.

Još jedan novitet se ogleda u tome da je festival dobio svog umetničkog direktora — tu funkciju će obavljati britanski koreograf Li Praud (Lee Proud), čime se dolazi do zaključka da će se pri organizaciji festivala najviše pažnje obraćati na vizuelnu prezentaciju svake takmičarske numere.

Konkurs je otvoren 20. septembra i trajaće do 22. oktobra. Islanđani su četiri uzastopna ispadanja u polufinalu shvatili veoma ozbiljno, tako da se novitet po pitanju traganja za idealnim pesmama ogleda u činjenici da će biti organizovan i autorski kamp za iskusne kompozitore i tekstopisce.

Polufinala će biti održana 9. i 16. februara. I u tom segmentu takmičenja postoje noviteti — broj izvođača koji će se kvalifikovati za finale će sa šest biti smanjen na četiri. Produkcija ima pravo da između šestoro preostalih eliminisanih polufinalista odabere jednog koji će dobiti „vajldkard“ pozivnicu za finale, kao što je to bio slučaj prethodnih godina. Finale je zakazano za 2. mart.

Sve ostalo ostaje netaknuto — u polufinalima će kandidati i dalje svoje kompozicije izvoditi na maternjem jeziku, a u finalu će izvoditi pesmu na jeziku na kojem će se predstaviti na evrovizijskoj sceni u slučaju pobede. O finalistima i dalje odlučuju samo televouting glasovi, dok će pobednik biti izabran kroz dva kruga glasanja — najpre će žiri i publika izabrati dvoje tzv. superfinalista, da bi u drugom krugu publika izabrala pobednika.

I Norvežani biraju 2. marta

Norveški javni servis NRK je objavio datum održavanja svog Melodi Grand Prixa. Da li je odabir datuma bio slučajan ili nameran, u to nismo zalazili, ali ono što je bitno jeste da će Norvežani svog aduta izabrati u isti dan kad i Finci i Islanđani — 2. marta. Mesto održavanja ostaje nepromenjeno: dvorana „Spektrum“ u Oslu.

Podsećanja radi, pristiglo je preko 1000 prijava od čega će za veliko finale biti odabrano 10 najboljih. Lista učesnika će biti objavljena na konferenciji za štampu 25. januara.

Manji interes za Melodifestivalen

Konkurs za glamurozni Melodifestivalen okončan je 17. septembra. Iako organizatori nisu dali zvaničnu informaciju, fan-blog ESC Panelen poziva se na izjavu Anete Helenijus, projektnog menadžera festivala, u kojoj se kaže da je ove sezone na adresu nacionalne televizije SVT pristiglo 2295 pesama — što je za 476 manje u odnosu na prošlu godinu. Anet taj broj nije okarakterisala kao manjak interesovanja. Ona je to obrazložila činjenicom da su se autori kandidovali s manje pesama, tj. da jedan autor nije prijavio više kompozicija na konkurs.

Kako bilo, broj pesama koji pristiže na konkurs u Švedskoj daleko prevazilazi sve druge u Evropi, što ga i dalje svrstava u red najpopularnijih i najizazovnijih nacionalnih takmičenja i televizijskih šou-programa.

Selekciona komisija, na čelu sa urednicom radija P3 Karin Gunarson treba da od 2295 numera izabere 14 za festival, dok će 13 autora dobiti pozivnicu producenata Melodifestivalena da ciljano spreme pesme. Jedan učesnik je već poznat, a to je duo „The Lovers of Valdaro“ koji je to pravo stekao pobedom na festivalu Svenkstoppen nästa.

Podsetimo, „karneval Melodifestivalen“ će se održati po sledećem rasporedu:

I polufinale | 2. februar | Geteborg | Skandinavijum
II polufinale | 9. februar | Malte | Arena Malme
III polufinale | 16. februar | Leksand | Arena Tegera
IV polufinale | 23. februar | Lidćeping | Arena Sparbanken
Druga šansa | 2. mart | Nićeping | Arena Rosvala
Finale | 9. mart | Stokholm | Arena Frends

Portugalci odabrali kompozitore

Portugalski javni servis RTP je otkrio da je već odabrao 14 kompozitora koji će raditi pesme za tradicionalni festival Festival da Canção, ali njihova imena se neće otkrivati do novembra ili decembra, kada bude bila objavljena kompletna lista od 16 učesnika.

Međutim, producenti su odlučili da malo zagolicaju maštu, te su u zvaničnom saopštenju naveli da se radi o novim licima koji će doprineti većoj raznolikosti u ponudi pesama.

Takođe, potvrđeno je i da će polufinala biti održana u televizijskom studiju u Lisabonu, a da će finale biti održano izvan portugalske prestonice. Prošle godine je domaćin finala bio Gimarais.

Dvadeset pevača u nemačkoj „radionici“

Međunarodni žiri i gledaoci koji su učestvovali u internet anketiranju — tzv. „evrovizijski žiri“ — izabrali su 20 kandidata koji su ušli u uži izbor za nemačko nacionalno finale i koji su nedavno učestvovali u radionici u Kelnu, gde su u televizijskom studiju snimili devedesetosekundne video-klipove gde su prikazali svoje vokalne mogućnosti. Ti snimci će biti dostupni u poslednjem krugu anketnog istraživanja za odabrane, na osnovu kojeg će zajedno sa internacionalnim žirijem doći do broja od osam ili deset kandidata za nacionalno finale.

U oktobru će biti započet proces odabira idealnih pesama za finaliste i celokupan proces bi trebalo da bude završen do katoličkog Božića.

Prve pesme za uži švajcarski izbor

Švajcarski javni servis za italijansko govorno područje RSI je objavio listu od tri pesme koje su ušle u narednu fazu interne selekcije za odabir švajcarskog predstavnika. Najviše naklonosti publike na malom onlajn glasanju su od 13 pesama dobile tri numere, među kojima se našla i pesma We’ll carry the light švajcarskog predstavnika iz 2014. godine Sebaltera.

Kao što je od ranije poznato, Švajcarci će po prvi put od sezone 2009/2010. svog evrovizijskog aduta izabrati internim putem, a ovo mini-onlajn glasanje je bilo deo celokupne interne selekcije. Za sada nije poznat datum objave predstavnika.

Zakazan promotivni koncert u Amsterdamu

Sastavni deo promocije evrovizijske numere su i promotivni koncerti, a organizatori najvećeg takvog događaja — Eurovision in Concert — koji se svake godine održava u Amsterdamu, zakazali su datum narednog izdanja — 2. april. Mesto održavanja će i ovaj put biti koncertna dvorana „AFAS Live“. Karte za ovogodišnji koncert se nalaze u prodaji od 28. novembra.

Dva dana posle objave zvaničnog datuma narednog evrovizijskog koncerta, objavljeni su i voditelji. I ove godine će program voditi komentator takmičenja Kornald Mas, koji će i ovaj put imati pomoć u vidu neke od bivših evrovizijskih učesnica — ovaj put će to biti holandska predstavnica iz 1999. godine Marlejn Sahupala.