ESC-potpourri

Dečja Evrovizija: Priznati autori pišu makedonsku i poljsku numeru

Malo je ostalo do velikog događaja za talentovanu decu, koji se 25. novembra održava u Minsku. Većina zemalja izabrala je već svoje predstavnike (16 od 20), ali je tek manje od polovine takmičarskih pesama objavljeno.

Šta se dešava s nekima od njih, otkrivamo u novim redovima potpurija evrovizijskih vesti.

Darko Dimitrov producent makedonske pesme

Proslavljeni makedonski kompozitor i producent Darko Dimitrov uradiće pesmu za dečji Evrosong koju će u beloruskoj prestonici izvesti Marija Spasovska.

Darko već ima evrovizijskog iskustva, budući da je producirao makedonske evrovizijske pesme 2006, 2013, 2014, 2018, ali i za Albaniju 2015. i Srbiju ove godine.

Podsetimo, makedonski javni servis MRT se i ove godine opredelio za kompletan interni odabir predstavnika, s tim što je izvođač odabran na audiciji, na kojoj se žiriju sačinjenom od muzičkih profesionalaca predstavilo deset kandidata. Nakon preslušavanja svih nastupa, jednoglasnom odlukom je žiri odlučio da četrnaestogodišnja Marija Spasovka ide u Minsk.

Datum objave kompozicije biće naknadno objavljen.

Julijus Kamil autor poljske kompozicije

Još jedan priznati kompozitor pisaće pesmu za dečji Evrosong. Reč je o Julijusu Kamilu, pevaču i kompozitoru, koji je afirmaciju stekao učešćem u talent-programima u Poljskoj i Švajcarskoj.

Ranije ove godine napisao je već jednu pesmu za Roksanu Vengjel, ovogodišnju predstavnicu, koja je dostigla više od osam miliona pregleda onlajn.

Roksana Vengjel je peti predstavnik svoje zemlje na Dečjoj pesmi Evrovizije, a prvi koji je izabran internom odlukom muzičkih urednika Televizije Poljska.

Otkriven naziv gruzijske pesme

Prvi izabrani putnik za Minsk je gruzijska predstavnika Tamar Edilašvili. Ona je pravo na učešće na završnom „muzičkom turniru“ u Minsku stekla preko pobede u finalu tromesečnog muzičkog rijalitija Ranina, ali se nije takmičila sa originalnom pesmom.

Sada je poznato da će se Tamar takmičiti s numerom Your voice, ali nacionalna televizija ništa osim te informacije nije novo plasirala.

Ruskinja i Ukrajinka snimaju spot

Predstavnice Rusije i Ukrajine, Ana Filipčuk i Darina Krasnovercka, ovih dana su prilično zauzete pripremama za takmičenje u Minsku. Za svoje takmičarske kompozicije — NepobedivaSay love — snimaju promotivne muzičke spotove.

I jedna i druga pesma nije imala svoju zvaničnu verziju s nacionalnog takmičenja, budući da je format bio prilično zatvoren, iako se radilo o festivalima.

Anina numera Nepobediva prva je izabrana pesma ovogodišnjeg takmičenja, a u konkurenciji 12 pesama dobila je najviše glasova stručnog žirija i publike koja je glasala onlajn preko više veb-platformi — u opticaju su bili zvaničan sajt takmičenja JESC-russia.com, društvene mreže VK i OK, zatim Mail.Ru i Google Plus.

S druge strane, Darinu i njenu pesmu Say love izabrao je petočlani stručni žiri, iako je publika internet glasanjem imala mogućnost da glasa za 10 kandidata. Kako se ispostavilo, taj glas je ipak imao samo „savetodavnu“ misiju, budući da je Darina kod publike bila treća.

Oba spota biće prikazana u oktobru.

Australijanka sprema takmičarsku pesmu

Već je poznato da je dvanaestogodišnja Džejel Vena četvrti predstavnik Australije na Dečjoj pesmi Evrovizije. Ipak, o njenoj pesmi koju će pevati u Minsku gotovo da se ništa ne zna.

Međutim, prve naznake o tome isplivale su na društvenim mrežama, gde je objavljeno da je Džajel u studiju i da snima pesmu. Osim toga, radi i video-spot koji je snimljen u kompaniji njene porodice.

Nažalost, nema nikakvih naznaka o tome kada će njen muzički adut biti predstavljen javnosti.

Holandski Junior Songfestival gledaniji nego prošle godine

Nacionalni izbor za dečji Evrosong u Holandiji ove godine je pratilo 237.000 gledalaca — 28.000 više nego lane. Ovu informaciju objavio je NPO3, nacionalni dečji kanal, na kojem je i bio emitovan Junior Songfestival. Ujedno, šou je bio drugi po gledanosti na toj televiziji.

Međutim, uprkos povećanju, rejting je i dalje ozbiljno manji u odnosu na 2013, 2014. i 2015. godinu, kada je nacionalni izbor za Dečju Evroviziju pratilo više od 300.000 gledalaca.