ESC-potpourri

„Dora“ se vraća u Opatiju. Australija želi drugačiji izbor

Sa prvim danima jeseni stižu nam i sada već ozbiljnije vesti o predstojećoj Pesmi Evrovizije 2019. I ovog puta ćemo prošetati Evropom i videti šta se sve to zanimljivo šapuće o Evroviziji u svakom kutku ovog kontinenta.

„Dora“ ponovo u Opatiji

Kazimir Bačić, generalni direktor HRT, izjavio je da će naredni predstavnik Hrvatske na Evroviziji biti izabran na festivalu „Dora“.

Govoreći za „Jutarnji list“, on je istakao da HRT sada želi da više ulaže u zabavni program, pa će se pored „Dore“ na male ekrane vratiti i Glas (The Voice).

Dora je bila hrvatsko nacionalno takmičenje za Evroviziju od 1993. do 2011, kada je ukinuto zbog loših rezultata na Evroviziji nekoliko godina unazad, kao i zbog smanjenog interesovanja. Od tada je Hrvatska svog predstavnika birala interno.

„Dora“ će biti održana u Opatiji, a datum takmičenja će naknadno biti objavljen.

Švajcarska barata sa 420 pesama

Švajcarski nacionalni emiter za nemačko govorno područje SRF je objavio da je na interni konkurs za predstavnika Švajcarske stiglo 420 pesama. Ovaj konkurs je trajao oko mesec dana, a po prvi put u poslednjih nekoliko godina nije bio otvoren za širu javnost.

Drugi švajcarski nacionalni emiteri RTS i RSI su zadržali pravo da dodele i tzv. vajldkard, a RSI je već objavio i da su tri pesme prošle u naredni krug selekcije.

Konačnog predstavnika Švajcarske će izabrati žiri koji će činiti 100 članova publike i internacionalni ekspertski žiri.

Konkurs za Eesti Laul do 6. novembra

Estonski nacionalni emiter ERR je otvorio konkurs za prijave na nacionalno takmičenje Eesti Laul koji traje do 6. novembra. Za ovu priliku napravljen je i poseban portal za prijavu, kako autori i izvođači, prema rečima direktora Eesti Laul-a Tomija Rahula, ne bi trčali okolo naokolo sa papirima.

Za razliku od prethodnih godina, prijave se plaćaju od 25 do 50 evra , a dozvoljeno je i stranim muzičarima da učestvuju u ovom takmičenju.

Eesti Laul je na programu 26. januara, 2. februara i 16. februara.

Nemci istakli prva imena svojih kandidata

Nemačka vredno bira narednog predstavnika za Evroviziju. Pripremni kamp za potencijalne kandidate već radi punom parom, a proteklog vikenda su objavljena i neka od imena učesnika: BB Tomaz, Sebastijan Šab, Nikol Kros, Nina Kučera, Dimi Rompos i Danijel Šumaher.

Svi kandidati će snimiti pesme, a onda će obožavatelji Evrovizije i žiri sačinjen od 20 eksperata izabrati deset učesnika nacionalnog takmičenja.

Australija želi „malo drugačije“

Konačno je potvrđeno da ćemo gledati i slušati i australijskog predstavnika na Evroviziji u Izraelu. Majkl Ebejd, odlazeći direktor SBS televizije, potvrdio je da je ta televizija opet dobila pozivnicu od EBU.

On je nagovestio da je moguće da se žitelji Australije više uključe u proces odabira predstavnika i pesme, ali kako će to izgledati, za sada nije poznato. Pretpostavlja se da bi čelnici SBS televizije mogli da interno izaberu nekoliko već afirmisanih i iskusnih izvođača, a da onda gledaoci budu uključeni u izbor za Tel Aviv.