ESC-potpourri

Izraelci vraćaju LED ekrane na binu. Finale u Litvaniji 23. februara

Pregled poslednjih evrovizijskih vesti upotpunjuju informacije pristigle iz Litvanije, Nemačke i zemlje domaćina, Izraela. U fokusu su pripreme za naredno takmičenje u Tel Avivu, a deo njih odnosi se i na osmišljavanje scenografije.

Opširnije čitajte u narednim redovima…

Odabir litvanskog predstavnika 23. februara

Litvanija je ozvaničila početak nacionalne selekcije za Pesmu Evrovizije. Ranije je već objavljeno da će selekcioni proces ove sezone biti skraćen na osam emisija, a sada su objavljene i propozicije takmičenja.

Konkurs je otvoren do 10. decembra, i on će se odvijati u tri smera: jedan za autore s gotovim pesmama, jedan za izvođače koji će se prijaviti sa snimljenom pesmom i jedan za izvođače bez snimljene kompozicije. Autori, uz kompoziciju, moraju podneti i predlog ko bi tu pesmu izvodio. Izvođači moraju biti litvanski državljani (ili rezidenti), dok autori mogu biti i stranci.

Nacionalno takmičenje će početi u januaru, a kulminiraće 23. februara.

Nemačka suzila izbor na 15 kandidata

Nemci su, izgleda, suzili izbor na 15 kandidata koji su bili deo tzv. evrovizijske radionice u Kelnu. Inicijalno, bilo je planirano da njih 20 prođe kroz muzički kamp, ali petoro nije bilo u mogućnosti da se odazove pozivu, zbog obaveza i planova u jeku evrovizijske sezone, piše popularni nemački Prinz Blog.

Tako je na jedan korak do nacionalnog finala stiglo njih 15, a njihova imena sukcesivno se objavljuju na zvaničnom nemačkom ESC sajtu Eurovision.de.

Stočlani evropski panel i ekspertski žiri sastavljen od 20-30 već dokazanih i afirmisanih internacionalaca izabrali su potencijalne takmičare u uži krug. Nakon snimanja video-materijala, ista ekipa doneće konačan sud o tome ko će biti učesnik završnice nacionalne selekcije. Za njih će biti organizovan poseban kamp na kojem će sa muzičkim profesionalcima i vokalnim učiteljima pripremati potencijalnu evrovizijsku pesmu i nastup.

Izrael će vratiti LED ekrane na binu

Iako je proslavljeni austrijski dizajner Florijan Vider za Lisabon spremio originalnu i tehničko-tehnološki inovativnu scenografiju bez LED ekrana, Izraelci žele da te elemente vrate na binu, ali ne samo to — žele da ona bude autentična, savremena, jedinstvena, inovativna i da ima „izraelski identitet“.

Nacionalna medijska kuća KAN otvorila je tender za scenografiju predstojećeg Evrosonga. Zapravo, taj tender će biti prilično „zatvoren“, budući da će organizatori pozvati izraelske umetnike, ali i strance, da predstave idejno rešenje scenografije za naredni Evrosong.

Obično pobedi ona opcija koja nema samo najbolje vizuelno rešenje već i koje je ekonomski najisplativije, naravno. Ipak, u slučaju da dve opcije budu jednako dobre, organizatori će dati prednost, razume se, Izraelcima.

Budući da se takmičenje održava u manjoj dvorani u odnosu na prethodne godine (kapacitet dvorane Međunarodnog kongresnog centra je oko 10.000), izvesno je da će se broj posetilaca morati smanjiti na račun veličine bine. Računajući na neuporedivo veće TV gledalište u odnosu na ono u sali, više pažnje će se obraćati na efekat koji bude stvarala slika u TV prenosu. Dakle, postavka bine i scenografija mora biti impresivna.

Ipak, organizatori obraćaju i mnogo pažnje na želje i očekivanja fanova, zbog čega imaju na umu na sve ono što prikažu, mora biti, u vizuelnom smislu, progresivnije u poređenju sa prethodnom godinom.