ESC-potpourri

Irska ponovo interno bira, Španija komplikovano do evrovizijske pesme

Novih informacija o pripremama za Tel Aviv ima sve više i više, što je i uobičajeno za početak svake jeseni, u svakoj evrovizijskoj sezoni. O čemu se to pisalo i pričalo tokom jučerašnjeg dana, otkrivamo vam u narednim redovima…

Ponovo interni izbor za Irsku

Irski javni servis RTÉ je odlučio da i četvrtu sezonu zaredom svog evrovizijskog aduta izabere internim putem, a drugi put preko otvorenog javnog konkursa. Kako se navodi u saopštenju čelnih ljudi irske nacionalne televizije, pri odabiru izvođača i pesme će prednost dati onima koji su afirmisani izvođači i autori, i sa dokazanim uspehom u muzičkoj industriji.

Uslovi za prijavu se oslanjaju na opšta evrovizijska pravila, sa jednim izuzetkom — jedan autor može da pošalje samo jednu pesmu na konkurs; u slučaju da pošalje više pesama, biće prihvaćena samo prva pristigla numera.

Rok završetka konkursa je zacrtan za 23. novembar.

Kroz dva procesa do idealnih španskih pesama

Urednici španskog javnog servisa RTVE i producenti gledanog šoua „Operacija Trijumf“ objavili su pravilnik za odabir pesama za specijalno evrovizijsko gala veče koje će biti održano u januaru. Biće izvedeno 10 numera, a odluku o pobedničkoj numeri i idealnoj pevačkoj kombinaciji će doneti isključivo televouting glasovi.

Konkurs za zainteresovane autore će biti otvoren 1. novembra i trajaće 15 dana. U prijavi autori moraju naznačiti i odgovarajućeg izvođača za prijavljenu pesmu. Potom će petočlani žiri sastavljen od dva člana lokalnih ogranaka međunarodnih fan klubova OGAE i INFE, jednog člana redakcije za digitalne medije javnog servisa RTVE i jednog muzičkog stručnjaka, odabrati prvih 10 pesama koje će biti prosleđene učesnicima koji su uspeli da prođu grotlo „nulte gala večeri“. U međuvremenu će delegacija raspisati i pozivni konkurs za poznate autore, pa će toj listi biti pridodato još 10 numera.

Nakon toga će 20 idealnih numera biti prosleđeno polaznicima tzv. „akademije“ i potom će se preći na uparivanje pesama sa idealnom pevačkom kombinacijom, odn. produkcija će odlučiti o tome da li će određenu pesmu izvoditi solista, duo ili grupa do evrovizijski propisanih šest članova.

Tih 20 pesama i pevačkih kombinacija će biti dostupni za preslušavanje i glasanje na zvaničnoj evrovizijskoj veb-stranici javnog emitera RTVE i tri pesme sa najvećim brojem internet glasova publike će se kvalifikovati za evrovizijsko gala veče. O preostalih sedam kompozicija koje će biti izvedene na velikom evrovizijskom finalu će odlučiti selekciona komisija sastavljena od uredništva španske televizije i dva profesora OT akademije.

Iznenadna promena šefa delegacije

Uredništvo francuske televizije France 2 je u jeku priprema za nastup na ovogodišnjoj Dečjoj Evroviziji u Minsku i organizaciji izbornog festivala za veliku Evroviziju Destination Eurovision objavila iznenadnu vest o promeni šefa delegacije. Naime, Edoardo Grasi je nakon tri uspešne sezone iz nepoznatih razloga otišao sa te pozicije, i na njegovo mesto je došao donedavno njegov asistent Stiven Klerima.

Vatreno krštenje novog šefa delegacije će biti upravo priprema za dečji Evrosong u Minsku, a potom ga čekaju drugo izdanje festivala Destination Eurovision i pripreme za nastup u Tel Avivu.

Pri spomenu festivala Destination Eurovision vredi istaći i činjenicu da je Stiven bio jedan od kreatora ovog TV formata, a na kanalu France 2 je nekoliko godina radio kao urednik zabavno-muzičkog programa.